DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szeretném hangsúlyozni, Torgyán úrral ritkán értek egyet, de most nagyon egyetértek. Arra kérem, hogyha lehet, a kisgazda frakció, amíg én hozzászólok, ne vonuljon ki, legfeljebb utána.
Elnézést kérek a bevezetésért, de hozzá kell tegyem, hogy nagyon szomorúan hallgattam ezt a vitát, és meg kell mondjam, részben szégyellem is magam. Szégyellem magam azért, mert ez a parlament nemrég, amikor megtárgyalta a kormány programját, ennek ürügyén valamennyi frakció elmondta, hogy munkájában a gazdasági törvénykezést tekinti fő, hangsúlyozott kérdésnek, ennek alá fog rendelni minden politikai és egyéb kérdést, és úgy fogja végezni a tevékenységét, ahogy a választópolgárok tőle elvárják.
Nekem a szövetkezeti törvény vitája kapcsán nem ez a véleményem alakult ki. Számomra nagyon sajnálatos, hogy az a politikai vita folytatódik a szövetkezeti tagság és általában a szövetkezetek körül, ami az elmúlt parlamenti időszakban folyt, mert megítélésem szerint az elmúlt parlamenti ciklus egyik szégyene volt a szövetkezeti törvény - hogy miért, azt később el fogom mondani.
Nekem sokszor olyan érzésem van egyes felszólalókat hallgatva, hogy tulajdonképpen nem is az érdekli őket, hogy a Magyarországon élő kétmillió, családtagokkal, rokonokkal és hozzátartozókkal együtt mintegy hárommillió ember sorsát hogyan rendezzük, hanem az, hogy a saját hangját hallja és a saját véleményét mondja el. Úgy gondolom, hogy ezen változtatni kellene, és a gazdasági törvénykezésben a politikát a lehető legminimálisabb részre kell csökkenteni. Mert tulajdonképpen való igaz az a kérdés, amit elmondanak akár balról, akár jobbról, hogy a szövetkezetek valóban kényszerrel szerveződtek, de az is igaz, hogy az első magántulajdon megjelenésének az alapja a szövetkezet volt - különösen a kisszövetkezetek megalakulására gondolva.
Itt szeretném elmondani, hogy a szövetkezetek valóban - mint előttem 2-3 képviselőtársam elmondta - világviszonylatban reneszánszukat élik. Az adatok ugyan, amit idéztek, nem pontosak, mert pillanatnyilag már 750 millió ember, tehát ha durván számolok, a Föld lakosságának mintegy hatoda dolgozik szövetkezetekben, és egy év alatt mintegy 15 százalékos növekedés volt a szövetkezetek területén. Csak hogy említsem: Dél-Amerikában mintegy 15-16 millió ember él ebből, Ázsiában 450 millióan, Európában, amit ostorozunk 160-170 millió ember él a szövetkezetekből, és Ázsia vezeti a mezőnyt: 450 millió emberrel.
Tulajdonképpen én úgy gondolom, hogy a szövetkezetek, szövetkezeti tagok és ehhez kapcsolódó üzletrész-tulajdonosok és nyugdíjasok nem azt várják el a parlamenttől, hogy mint jó atya gondoskodjon róluk és beleszóljon mindenbe, ami létezik a világon, és rendszeresen olyan törvényeket alkosson, ami megszabja azt, hogy egy szövetkezet mit tehet és mit nem tehet, megszabja azt, hogy a szövetkezetnek, a szövetkezeti tagnak és a kívülállónak milyen viszonya legyen, hogy a szövetkezet nyugdíjasa mit tehet és mit nem tehet. A szövetkezetek azt várják, hogy hagyják őket élni versenysemlegesen és szektorsemlegesen és ne szenvedjenek hátrányt az élet egyetlen területén sem.
Teljesen világos és tiszta: 1946 előtt a társasági törvény szabályozta a szövetkezeteket. '46-tól '91-ig, illetve a '92-es törvény életbelépéséig összesen két módosítás volt, a '91-es és '92-es törvényt tulajdonképpen kilenc szabályozás követte. Ha végiggondoljuk, ez a kilenc szabályozás hihetetlen mértékű.
Szeretném elmondani, hogy én nem politikusként foglalok állást, hanem mint a gazdaság egyik tevőleges résztvevője a Magyar Iparszövetség elnökeként.
Egyébként Berregi képviselőtársam, gondolom, elértette, az Agrárszövetség helyett agrárszövetkezeteket, Iparszövetség helyett ipari szövetkezeteket mondott. Én fogok egy prospektust küldeni a Magyar Iparszövetség tevékenységéről, hogy a Berregi képviselőtársam is kellő súllyal ismerje az érdekképviseleti munkát.
Szeretném elmondani, tisztelt képviselőtársak, hogy nem tudok egyetérteni azokkal a dolgokkal és azoknak a felvetéseivel, akik elmondták, hogy megoldották 1992-ben a szövetkezetek helyzetét, lehetővé tették az egyéni boldogulást. Nem oldottak meg semmit - szeretném hangsúlyozni, azért, mert pillanatnyilag nem jó a szövetkezeti tagnak, nem jó a kívülálló üzletrész-tulajdonosnak, és végső soron sikertelen volt a kiválások helyzete, és nem oldották meg azoknak az embereknek a kérdését sem, akik mint egyéni vállalkozók kívántak boldogulni.
Nagyon óva intek mindenkit attól, akár a padsornak bal, akár jobb oldalán üljön, hogy egyes esetekből, amelyek előfordulnak - valóban visszaélések is előfordulnak, ellenkező esetek is vannak -, vonjon le olyan általános következtetést, ne adj' isten, szülessen olyan törvény, amely az átlagnak és a zömnek rosszul jön.
Hogy visszatérjek rá, miért nem úgy alakult ez a kérdés, ahogy ezzel a törvénnyel szerették volna alakítani, a következőket mondanám: Akik a szövetkezetekben maradtak... - és itt ismételten szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem mezőgazdasági szövetkezeti törvényt tárgyalunk, hanem szövetkezeti törvényt, a szövetkezet öt ágazatával együtt, és én furcsának érzem, hogy rendszeresen csak a mezőgazdaságról beszélünk.
Visszatérve a kérdésre: szeretném elmondani, hogy a téesztagoknak, ipari szövetkezeti tagoknak, takarékszövetkezeti tagoknak, a Hangya tagjainak, a lakásszövetkezeti tagoknak és az áfészek tagjainak a sorsa bizonytalanná vált, a termelési struktúra felbomlott, és rendezetlen tulajdonviszonyok jöttek létre mind a mai napig.
A kívülálló üzletrész-tulajdonosoknál nem érte el a törvény azt a hatást, amit akart. Ezek az üzletrész-tulajdonosok testidegenek maradtak a szövetkezet rendszerében, és nyilvánvaló antagonisztikus ellentét áll fenn az aktív dolgozó tagok és az üzletrész-tulajdonosok között. De nem szolgálta a törvény azt a célt sem, hogy a kivált embereknek a boldogulását elősegítse, mert ezekhez azok az intézmények hiányoztak akkor, amelyek ma is hiányoznak.
(12.20)
Hiányzott a magyar bank- és hitelrendszer, nem volt megoldva - és ma sincs - az eszközkölcsönzés kérdése, a földhitelintézet kérdése; részben rendezetlen volt a földtörvény, és általában mindazok az egzisztenciához szükséges anyagi és egyéb feltételek, amelyek nélkül gazdaságot teremteni nem lehet.
Szeretném elmondani: az alapvető gond ott volt - és erről nem beszélt senki, aki védte a régi szövetkezeti törvényt -, hogy egy nagyon jó szövetkezeti törvény született akkor. Ez egyeztetve volt az érdekképviseletekkel, egyeztetve volt az akkor parlamentben ülő hat párttal. Ez a törvény azonban, sajnálatos módon, nem került elfogadásra, mert egy - számunkra mai napig is furcsa - egyezség során az akkori kisgazdák - Torgyán úr, bocsánatot kérek: nem a Független Kisgazdapártról beszélek, hanem arról a harminchárom-harminchat emberről, akik akkor a kisgazdapárt nevét használták... (Derültség. - Taps a Kisgazdapárt soraiban.) Szóval ezek kötöttek egy kompromisszumot, amivel olyan idegen elemek kerültek a szövetkezeti törvénybe, amelyek ma is éreztetik hatásukat. Hogy mást ne mondjak: az alapjogszabály, a szövetkezeti törvény kimondja, hogy osztatlan vagyont kellene létrehozni a szövetkezeti célokra, tehát a nyugdíjasok segélyezésére, az elesettek segélyezésére stb. - mert hiszen azért szövetkezet, azért nem tőkeérdekeltségű társaság. Természetesen az alku után ez az alap már szóba se jött, így nem volt kompatibilis - vagyis egymáshoz illeszthető - a két törvény, és tulajdonképpen ez a helyzet a mai napig is megoldatlan.
Azért, nehogy véletlenül a kormány azt higgye, neki nem szól a bírálat... (Derültség a bal oldalon. - Közbeszólás: Egy percig sem hitte!)..., el kell mondanom, hogy a meghirdetett programnak megfelelően elvártuk volna azért, hogy a szövetkezeti törvény módosítása ne ilyen legyen. Azt hiszem, teljesen világos és tiszta - több képviselőtársam hangsúlyozta már -, hogy a szövetkezeti törvényt alapjaiban kell módosítani. Ez egy "prostituált" törvény - ezt világosan el kell mondani: se nem szövetkezeti törvény, se nem gazdasági társasági törvény. És ha mi a szövetkezetekről papolunk, akkor szövetkezeti törvényt kell csinálni. Az más kérdés, hogy a szövetkezeti ágazatoknak külön-külön a sajátosságoknak megfelelő törvényt kell csinálni, vagy egyben kell ezt a szövetkezeti törvényt megalkotni, de mindenféleképpen meg kell szűrni a szövetkezeti törvényt a testidegen részektől, a gazdasági társaságba való átmenetet pedig lehetővé kell tenni.
Úgy gondolom, hogy Tokár képviselőtársam félreérthetően nyilatkozott - egyébként van ebben a kérdésben egy közös indítványunk: itt nem arról van szó, hogy a részvénytársasággá való átalakulásnál bármiféle manipuláció történne a belépni nem kívánkozókkal szemben, hanem arról van szó, hogy az elszámolást ne 15 napon belül kelljen megtenni, hanem arra nagyobb határidő áll rendelkezésre, mert a tőkecsökkentés a jövőben létrehozandó részvénytársaság működőképességét veszélyezteti.
Megmondom őszintén, nagyon furcsának tartom, hogy vannak, különösen a mai ellenzék oldaláról, akik ezt a dolgot ellenzik. Nagyon nagy visszhangot váltott ki annak idején, a szövetkezeti mozgalom és a szövetkezeti tagság berkeiben Szabó Iván akkori pénzügyminiszter úr megnyilvánulása, aki többször elmondta, hogy a mezőgazdasági szövetkezeteken kívül és talán még az áfészeken kívül úgy igazán szövetkezeteket nem tud elképzelni, mert ezeknek valamilyen gazdasági társaságban kellene működniük. A furcsa az volt, hogy ez egy kijelentés volt, amivel mi egyetértettünk - de nem így! Egyetértettünk, de úgy, hogy aki szövetkezet akar lenni, annak a tagsága döntse el, hogy ő szövetkezetként akar dolgozni, aki pedig kívülálló akar lenni, döntse el a szövetkezeti tagsággal együtt, hogy kívülálló akar lenni, de aki a gazdasági társasági formát választja, annak lehetővé kell tenni, hogy ebben a formában működni tudjon - márpedig a jelenlegi törvény ezt megakadályozza. Ezt teljesen tisztán és világosan látni kell.
Most nem fogok ötleteket adni azoknak, akik ezt a lépést még meg kívánják tenni, de tulajdonképpen a nyilatkozat megtétele semmit nem ér, és az azonnali elszámolás módja is kijátszható dolog. Ebből következik, hogy ezt a kérdést ennek a törvénynek a tárgyalása során, a módosítások során egyértelműen és világosan rendezni kell. A rendezésen túlmenően rendezni kell a közeljövőben mindazokat az anomáliákat, amiket elmondtam - ami a kívülállókat illeti, ami az üzletrész-tulajdonosokat illeti -, és ezeknek a kérdéseknek az egységes rendezését, igenis elvárjuk a kormánytól, és ez a kormány felelőssége, hogy ezeket a törvényeket mielőbb - a már általam is említett hitellel, földhitelintézettel, földtörvénnyel, hitelszövetkezettel -, különös tekintettel az eszköz- és gépkölcsönzés intézményrendszerére, előterjessze a parlamentnek.
Annál is inkább, mivel a munkaügyi miniszter többször panaszkodik, és a pénzügyminiszter a különböző munkáltatók által létrehozott kereteket rendre - a munkanélküliség enyhítésének ürügyén - megnyirbálja, szeretném elmondani: a szövetkezeti forma az egyetlen olyan forma, ami nem tőkeigényes. Az én véleményem szerint tehát lényegesen könnyebb helyzetbe kerülne a mindenkori kormány, ha nem a munkanélküli segélyeket fizetné - arra szerezve munkáltatói befizetéseket -, hanem szövetkezeteket szervezne, és azokat próbálná preferálni, tehát lábra állítani addig, amíg ezek nem lesznek értelmes és élelmes vállalkozások.
Úgy gondolom, a feladat nem kicsi, de halasztást nem tűr, mert Magyarországon hárommillió ember várja a megoldását. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me