PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy érzem, nekem is van némi közöm a szövetkezetekhez, hiszen tagként magam is átéltem és némi tapasztalatot is szereztem az átalakulási folyamatokban. Éppen ezért úgy is vizsgáltam ezt a módosító javaslatot - mely valóban csak néhány pontot érint -, hogy ez mennyire indokolt és szükséges, mennyiben szolgálja a szövetkezetek stabilitását és továbbfejlődését. Ugyanakkor azt is néznem kell, hogy a szövetkezetek ezáltal is jobban fel tudnak-e készülni a továbbfejlesztésre, a továbbfejlődésre, a szerves továbbfejlődésre - akár a társaság irányában, akár pedig a szövetkezeti keretek közötti továbbfejlődésre.
Meg kell említenem, hogy tulajdonképpen a szövetkezetek az átalakulásnál valahol félúton vannak, hiszen a jogi értelemben vett átalakulás megtörtént, a gazdasági szerveződés és hatékonyságjavító átalakulás még most van folyamatban.
Az elmúlt években, megítélésem szerint, nem szövetkezeti strukturális válság volt, hanem tulajdonképpen egy agrárválság volt, egy piaci válság - belső és külső piaci válság -, finanszírozási válság, és tulajdonképpen ez sújtotta a különböző szervezetben működő mezőgazdasági vállalkozásokat.
Azt is kell tehát vizsgálnunk, hogy a gazdasági ésszerűséget, racionalitást mennyire szolgálja a jelen módosítás. Hiszen, mondjuk meg őszintén, az agrártermelés döntő részét a szövetkezetek, illetve a szövetkezetek koordinálásával állítjuk elő hazánkban.
Az is ugyanakkor tény, hogy a szövetkezetek egy jó része már azzal is segíti tagjait, illetve a földtulajdonosokat, hogy szolgáltatásaival az értékesítést, beszerzést integrálja - gondolok itt a szakmai, a műszaki-techno-lógiai szolgáltatásokra -, s ezt a piaci viszonyoknak megfelelően, az érdekeltséget szem előtt tartva látja el. Ugyanakkor azt is figyelnünk kell, hogy a finanszírozásban, netalántán a közös fejlesztésben is meg kell találni az érdekeltséget az adott térségben a mezőgazdaság szereplői között.
A vitában is elhangzott - és való igaz -, hogy a külső üzletrész-tulajdonosok megjelenése egy exlex állapotot is okozott a gazdaság működőképessége szempontjából. Itt elsősorban a kapcsolatok, a finanszírozás kérdését emelném ki.
Ha arra gondolok, hogy nemcsak működtetni kell egy szervezetet, hanem továbbfejleszteni és integrálni, akkor pláne izgalmas kérdés az üzletrész-probléma. Bár hozzá kell tennem - és nem is kívánok itt vele foglalkozni, mert az nem e törvény keretei közé tartozik -, ha ebből az aspektusból vizsgálom egy kicsit a települési részközgyűlések jogosítványait, melyek szerint alanyi jogon leválhatnak egy szervezetről, akkor az nemcsak a szövetkezeti elvet sérti, megítélésem szerint, hanem a gazdasági ellehetetlenüléshez is vezethet, illetve mindenképpen zavarokat okozhat. Éppen ezért helyesnek tartom, hogy a tervezet ezt kiveszi az 1994. évi április 6-ai módosításból.
Ha megnézzük az 1992. évi I-es törvényt, illetve annak miniszteri indoklását, abból világosan kitűnik számunkra, hogy az ágazati szabályozást mellőzni kívánta, illetve nagyobb lehetőséget és kereteket biztosít a szövetkezetek önkormányzatainak, illetve a szövetkezeti önkormányzat és tagja kapcsolatának.
Gondoljunk bele, hogy a szövetkezet tagja lehet vállalkozó is, bérelhet szövetkezettől eszközt, vásárolhat is a szövetkezettől eszközt, ugyanakkor a szövetkezet is közreműködhet a tagja vállalkozóvá válásában, és létrejöhet egy egészséges munkamegosztás a szövetkezet és vállalkozó tagja között. Tételezzük föl, műszaki fejlesztési alapból vesz egy MTZ-traktort a vállalkozó szövetkezeti tag, ugyanakkor a nagyobb értékű technológiát viszont megvásárolja a szövetkezet. Így ki lehet használni a szövetkezet komparatív előnyét, elsősorban kereskedelem, értékesítés, beszerzés oldaláról, másrészt a pénzpiacon való megjelenés oldaláról. Számtalan hatékony működést lehet kialakítani, tehát valós versenyhelyzet már a '92. évi I-es törvény alapján is kialakulhat; főként akkor, hogyha ehhez a parlament megfelelő törvénykezéssel, pénzügyi szabályozással, támogatási rendszerrel segít.
Itt kell megemlítenem azt is, hogy az 50 százalék plusz egy fő határozatképesség nem betonozza be a struktúrát, tehát szervezeti változásra mindenképpen lehetőség nyílik. Ugyanakkor azért átgondolásra ajánlanám, hogy az üzletrésztőke 10 százalékával kötelező érvénnyel lehessen napirendre tűzni bármit, különösképpen a státuszkérdésekben nem tartanám ezt helyesnek.
(10.10)
A másik szakasz foglalkozik a közgyűlés összehívásának kérdésével, és hadd említsem meg némi tapasztalat alapján, hogy 200-400-500-600 szövetkezeti tag is lehet egy szövetkezetben, és aki látott már úgy közelről szövetkezetet, az láthatja, akármilyen jó a kapcsolat az igazgatóság és a tagjai között, beleértem a nyugdíjas tagot, az aktív tagot, de az üzletrész-tulajdonosokat is, a hatékony működés szempontjából szinte kivitelezhetetlen, ha nem hagyjuk meg a '92. évi I. törvény szellemének megfelelően az egy napra való összehívhatóság lehetőségét. Aki akar, egyébként is a döntési folyamatban részt tud venni ennek az alapján is.
A hatálybalépéssel kapcsolatosan szeretnék még egy-két dolgot mondani. Én úgy gondolom, hogy az lenne a szerencsés a szövetkezetek működése szempontjából, segítő szándékkal legalábbis, hogyha a kihirdetés napjától lenne a törvény alkalmazható.
Úgy gondolom, hogy a mostani módosítás ellenére is van még sok olyan törvénycikkely, ami nem éppen pozitívan befolyásolja a szövetkezetek működését, de most talán úgy gondolom, nincs lehetőség, hogy foglalkozzunk velük.
Egyet lehet érteni azokkal a véleményekkel, hogy átgondoltan kell ezekhez a kérdésekhez hozzányúlni. Valóban egy jó jogi, szakmai előkészítés alapján, az érdekképviseletekkel egyeztetve kell kialakítani egy egységes szövetkezeti törvényt.
Jómagam egy kicsit szövetkezeti tagként, kárpótoltként is, már a családom révén, de külső és belső üzletrész-tulajdonosként is több fejjel megélem, hogy mit jelent a szövetkezeti törvény módosítása, és van némi rátekintésem arra is, hogy mit jelent az ott élők, az abban érdekeltek számára.
Úgy gondolom, hogy ezen tapasztalataim alapján mindenképpen fontos a mostani módosítás, de az új szövetkezeti törvénynek a megalkotása is. Ugyanakkor hangsúlyozni szeretném, hogy nem szabad, hogy elszaladjon a képzelőerőnk, és módosító javaslatok tucatjával bombázzuk a mostani módosítást, hiszen akkor elveszik az a szándék, melyet az előterjesztő, illetve a mezőgazdasági bizottság az ajánlásában megtett. Köszönöm tisztelt figyelmüket. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me