DR. CSIHA JUDIT

Full text search

DR. CSIHA JUDIT
DR. CSIHA JUDIT igazságügy-minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr.
Tisztelt Országgyűlés! Az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló törvényjavaslat parlamenti vitáját figyelemmel kísérve örömmel tapasztaltam, hogy a javaslat szerinti szabályozás szükségességét senki sem vitatta. A megoldások túlnyomó többségével is minden parlamenti párt egyetértett. Ez annak ellenére biztató, hogy a javaslat egy részét illetően komoly vita bontakozott ki.
A javaslathoz 43 módosító javaslatot nyújtottak be. A javaslatok alkotmányügyi bizottsági vitája során négy módosítást visszavont az előterjesztő, tizenkettőt pedig a kormány támogatott. A javaslatot két irányból érte koncepcionális jellegű kifogás. Az egyik szerint a szabályozás nem oldja meg az ügyészség alkotmányos helyzetének rendezését. A legplasztikusabban talán e tekintetben Isépy Tamás képviselő úr fogalmazott, aki szerint a kormány nem kívánja felvállalni a jogállami intézményrendszer további tökéletesítésének terhét, és változatlanul a levegőben lógóként hagyja az ügyészséget.
A megállapítás egyik felével legalábbis annyiban egyetértek, hogy a törvényjavaslat valóban nem érinti az ügyészség alkotmányos helyzetét, vagyis nem változtat a jelenlegi alkotmánynak azon a megoldásán, hogy az ügyészség a legfőbb ügyész személyén keresztül az Országgyűlésnek tartozik felelősséggel. Épp ezért azonban a levegőben lógás szóba sem kerülhet, hiszen az ügyészség alkotmányos helyzete adott. Más kérdés, hogy ez hosszabb távon maradjon-e így, vagy indokolt-e ezen a későbbiekben változtatni.
A kormány álláspontja szerint a kérdéskör megalapozott eldöntése csak az új alkotmány kidolgozása kapcsán lehetséges. Az alkotmányozás komplex folyamat kell legyen, s az államszerkezet meghatározása az egyes állami szervek feladatainak és súlyának gondos mérlegelés útján történő összehangolását igényli. E folyamatban az ügyészséget érintő rendelkezések kidolgozása során át kell tekinteni az ügyészség feladat- és hatáskörét, az államszervezetben elfoglalt helyét és szerepét.
Nem titok, hogy az ügyészség alkotmányos helyzetének jövőjével kapcsolatban a parlamenti pártok között vita van, a szakma és a jogtudomány képviselői között sincsen konszenzus. Ezért e kérdések eldöntése komoly mérlegelést, a szembenálló nézetek ütköztetését és az államszervezet egészének figyelembevételét kívánja meg. A jelen feladat azonban más. Az ügyészségi szolgálati viszony és adatkezelés szabályozása, amelyet az expozéban részletesen kifejtettünk, az ellenzék által is elismert okok miatt tovább nem halasztható. A szolgálati viszony szabályozása egyébként nincs szoros összefüggésben az ügyészség alkotmányos helyzetével, tekintve, hogy az ügyészség nyilvánvalóan a jövőben is szigorúan hierarchikus jellegű szervezet lesz, és a szolgálati viszony szabályait elsősorban ez a tény határozza meg.
A másik elvi kifogás a legfőbb ügyész és helyettesei megbízatásának keletkezésére és megszűnésére vonatkozó rendelkezésekkel kapcsolatban merült fel.
Balsai István képviselő úr 15 módosító javaslatból álló csomagot nyújtott be, melyek koncepcionális változtatást kívánnak a javaslaton végrehajtani. Ennek lényege, hogy a legfőbb ügyészre és a legfőbb ügyész helyettesére vonatkozó rendelkezések túlnyomó többségének elhagyását indítványozza. A képviselő úr álláspontja szerint - és ebben az ellenzék pártjai egyetértettek - az ügyészi szervezet csúcsán lévő vezetők szolgálati viszonyára vonatkozó szabályok, illetve a velük kapcsolatos köztársasági elnöki hatáskörök alkotmányos jellegű szabályok, ezért azokat az alkotmányban kell szabályozni, illetőleg a javaslatnak el kell kerülnie a szolgálati viszonyokkal kapcsolatban szükségképpen felmerülő szabályozást.
E megfontolásból vitatta a képviselő úr a javaslatnak a legfőbb ügyészre és helyetteseire vonatkozó rendelkezéseit, illetőleg a köztársasági elnök részére ezzel összefüggésben megállapított hatásköröket. E rendelkezéseket az alkotmánynak mind betűjével, mind szellemével ellentétesnek tartotta, a szabályozás ilyen megoldását pedig lopakodó alkotmányozásnak nevezte. Ezzel szemben tény, hogy az alkotmány az ügyészségről szóló XI. fejezet rendelkezései között csak a legfőbb ügyész és a legfőbb ügyész helyettesei megbízatása létrejöttének módját határozza meg, arról azonban nem szól sem az alkotmány, sem más jogszabály, hogy ez a megbízatás milyen módon, milyen eljárás keretei között, és milyen feltételek mellett szűnik meg.
E tekintetben tehát joghézag áll fenn, amelyet a jogbiztonság alkotmányos követelményére tekintettel feltétlenül indokolt megszüntetni. E kérdések szabályozása azért is elengedhetetlen, mert indokolatlan volna, ha az ügyészi szervezet minden tagjára teljes körű szabályozást nyújtó javaslat épp a szervezet legmagasabb szintű vezetőire nézve lenne hiányos.
A javaslatnak az ellenzék által felfedezni vélt alkotmányellenessége nem megalapozott aggály. Az alkotmány szabályozási módszere ugyanis az, és jellegéből eredően nem is lehet más, mint hogy az alkotmányban szereplő jogintézményeknek csak a legalapvetőbb rendelkezéseit tartalmazza. Így van ez a közjogi méltóságok esetében is.
Példaként említhetem az alkotmánybírákra, az állampolgári jogok országgyűlési biztosára, az Állami Számvevőszék elnökére, alelnökére vonatkozó szabályozást, ahol az alkotmány csak a megbízatás keletkezéséről szól, a megbízatás megszűnéséről nem tesz említést, és e kérdéskört külön törvények rendezik.
Aligha mondható e törvények megalkotására, hogy lopakodó alkotmányozás. A legfőbb ügyész és helyettesei esetében azonban ez a teljes körű külön törvényi szabályozás még hiányzik. Ugyanakkor az alkotmány 53. § (4) bekezdése kifejezett felhatalmazást ad az ügyészségről szóló törvényi szabályozás megalkotására. Ez tehát az alkotmányos alapja a javaslatbeli szabályozásnak, amely megfelel mind az alkotmány szabályozási rendszerének, mind pedig az alkotmány tételes előírásának.
Megjegyzem egyébként, hogy az ellenzék nemcsak azt kifogásolja, hogy a szerinte az alkotmányba tartozó kérdésekről törvény rendelkezzék, hanem mint azt az alkotmányügyi bizottságban lefolyt vita jegyzőkönyve is tanúsítja, az alkotmány módosítását sem támogatná a javaslat szerinti tartalommal. Ez az álláspont mindenesetre legalábbis megkérdőjelezi az ellenzéki alkotmányossági aggályok hitelességét.
Ami a javaslatban a köztársasági elnöknek biztosított jogkört illeti, nevezetesen, hogy a köztársasági elnök hatáskörének bővítését csak az alkotmányban lehet szabályozni, az ezzel kapcsolatban felmerült ellenzéki aggályok sem állják meg a helyüket.
Az alkotmány 30/A § (1) bekezdés m) pontja szerint ugyanis a köztársasági elnök dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal.
(17.20)
Eszerint tehát nemcsak az alkotmány, hanem külön törvények is állapíthatnak meg hatáskört a köztársaság elnökének. Emellett maga az alkotmány, annak 52. § (1) bekezdése is megfogalmaz hatáskört a köztársasági elnök részére a legfőbb ügyész választása, illetve a leg-főbbügyész-helyettes kinevezése tekintetében.
A bizottsági vitákban Balsai István, Gáspár Miklós és Torgyán József képviselő urak részéről fölmerült az is, hogy alkotmánysértő volna a javaslatnak az a rendelkezése, amely a legfőbb ügyész, illetve a legfőbb ügyész helyettesei megbízatásának keletkezését és megszűnését érintően a köztársasági elnök részére biztosított jogkör gyakorlását miniszterelnöki vagy miniszteri ellenjegyzés nélkül teszi lehetővé, tehát önálló mérlegelési jogkört biztosít számára. Érvelésük szerint az alkotmány 30/A § (2) bekezdése meghatározza, hogy a köztársasági elnök mely hatásköreit gyakorolhatja ellenjegyzés nélkül, s minden ezen túlmenő intézkedéséhez és rendelkezéséhez ellenjegyzés szükséges. Mivel a külön törvényben meghatározott köztársasági elnöki hatáskör az említett felsorolásban nem szerepel, álláspontjuk szerint ez is csak ellenjegyzéshez kötött jogkör lehet. Ez az álláspont nem fogadható el. (Folyamatos zaj.) A végrehajtó hatalom képviselőjének ellenjegyzése csak azokban az esetekben merülhet egyáltalán fel...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me