BARKÓCZY GELLÉRT

Full text search

BARKÓCZY GELLÉRT
BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Interpellációs kérdésem célja a magyar mezőgazdaság egyik fő ágazata, az állattenyésztés gyors fellendítése, ezen belül a sertés- és a szarvasmarha-tenyésztés állományát értem.
Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nagyra értékelem a minisztériumnak azt a támogatást, amelyet a genetikai jó tulajdonságok fejlesztésére ad a tenyésztőnek, de megítélésem szerint - megmondom őszintén - ez kevés, lassú és nagyon bonyolult támogatás. Nagyon sokan nem is tudják, hogy egyáltalán van ilyen fejlesztés. Nincs az újrakezdőnek manapság készpénze - 25-30 ezer forint - egy anyakocáért, vagy 70 vagy 100 ezer forint egy vemhesüszőre. Így nem fog fellendülni a magyar állattenyésztés.
Mi azt javasoljuk a minisztériumnak, hogy hirdessék meg a kocasüldő akciót, mégpedig úgy, hogy előlegezzék meg a kocasüldőt a gazdának, hogy szaporulatából adja majd vissza mint kész hízót abban a súlyban, amelyben a tenyészállatot megkapta. Meg vagyok róla győződve, hogy így másfél-két év alatt felszaporodik a sertésállomány, persze csak akkor, ha megfelelő, gazdaságos tenyésztést tud biztosítani a tisztelt minisztérium, így tisztességes haszonra tud szert tenni majd a gazda.
Ugyanígy a szarvasmarha-állományt is fel kellene fejleszteni. Sajnos itt hat-hét év is kell a felfejlesztésre, hogy megfelelő létszámszintre kerüljön úgy, ahogy a háború előtti időben volt. Az optimális - úgy tanultuk -, hogy minden második vagy harmadik föld után egy számosállat kelljen.
Valamikor úgy volt, hogy a magyar mezőgazdaság Kelet-Európa éléskamrája volt. Most sajnos szégyenszemre behozatalra van szükség sertés- és marhahúsból. Tudom, hogy ez nem az ön hibája, hanem az előző kormányoké. Sajnos, volt rá példa, hogy a tenyésztett, felnevelt állatokat nem vitték el, rajtunk hagyták, és a kedv odavan. Manapság egész községekben nem lehet találni anyadisznót, nincsen utánpótlás.
A drága pénzen megépült istállók, ólak üresen, kihasználatlanul állnak, a vihar és a rablók szedik széjjel ezeket. Nagyon sokan itt lettek munkanélküliek. Továbbá a gyönyörű legelők és édesfüvek nincsenek legeltetve...

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me