DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kedvező választ tudok adni a kérdésére, ugyanis a jelenlegi nemzetközi gyakorlat szerinti megállapodás, szerződés vagy ajánlás nem írja elő, hogy az érintett állomásokon milyen formában kell az utasokat pályaudvari hangosbeszélőn tájékoztatni a vonatok menetrendjéről.
Olyan nemzetközi előírás azonban van, hogy nyomtatásban és a vizuális utastájékoztatásban az állomásneveket az adott ország hivatalos menetrendjében szereplő névhasználattal kell feltüntetni. Erre vezethető vissza az a gyakorlat, hogy a pályaudvarokon a nemzetközi vonatok megállóhelyeit mai hivatalos nevükön ismertetik.
Magam is úgy vélem azonban, hogy e járatok utazóközönségének tájékoztatását jobban segíti, ha az állomások nevét mind magyarul, mind az adott ország nyelvén bemondják. Sajnálom, hogy az elmúlt négy esztendőben ez nem így történt. (Derültség. - Taps a bal oldalon.) Azzal azonban nem értenék egyet, hogy a nemzetközi vonatok menetrendi tájékoztatásában kizárólag magyar helységnevek hangozzanak el, mivel az nem csupán magyar utasokhoz szól, hanem a nemzetközi utasforgalomnak. Képviselő úr javaslatát az elmondottakkal kiegészítve elfogadom, és a szükséges intézkedéseket a tegnapi napon a MÁV felé már megtettem. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me