DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Nagy megdöbbenéssel olvastam az elmúlt hetekben a sajtóban a társadalombiztosítás alapjainak a rendezése ürügyén, hogy a Pénzügyminisztérium hivatalos álláspontja, illetve a sajtó annak minősített álláspontja szerint először a táppénzes napok harminc napig terjedő időtartamát - ami később 25, illetve 15 napra módosult - a vállalkozói rétegre kívánja a Pénzügyminisztérium hárítani.
A költségvetési vitában délelőtt elhangzottak alapján szeretném elmondani, hogy a benyújtott tervezet szerint a belföldi fogyasztás csökken, illetve nem nő az elkövetkező évben. El kell mondanom azt is, hogy az energiaár-emelés azt fogja eredményezni, hogy a vállalkozók exporttevékenysége hihetetlen mértékben meg fog rövidülni, illetve meg fog nehezülni. Ezt aztán még tetézi olyan dolog, hogy globálisan a TÁNYA - ha nem beruházásra fordítjuk és nem úgy nézzük, hanem az egészet - tulajdonképpen nő, és van az a csodálatos találmány, ami a vállalkozók autójának a személyi jövedelemadóját illeti. Ha ezeket az intézkedéseket összevetjük, akkor azt hiszem, teljesen világos, hogy a táppénzes napok áthárítására nincs lehetőség, mert ez 25 milliárd forintos többletet jelent a munkaadóknak, illetve a vállalkozóknak. Itt körülbelül azzal kell számolni, hogy - mivel a nyereségből a vállalkozói réteg ezt tovább nem tudja finanszírozni - mintegy 50 ezer ember fog az utcára kerülni megfelelő fedezet hiányában, aminek nyilvánvalóan olyan következményei vannak, hogy 8 milliárd forintot kell munkanélküli-segélyre fizetni, 8 milliárd a társadalombiztosításból származó elmaradt bevétel, és az államnak 4 milliárdot kell fizetni.
Örülök, hogy a pénzügyminiszter urat nem törte meg a délelőtti vitában elhangzott kritika és személyesen tud válaszolni, de remélem, hogy válasza kedvező lesz. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me