DR. VARGA LÁSZLÓ

Full text search

DR. VARGA LÁSZLÓ
DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Remélem, a kérdésem egy kissé kihozza önt az ostromgyűrűből, de csak rövid távon; remélem azért, a kérdésre hosszú távon nem lesz könnyű felelni. (Szórványos derültség.)
(15.30)
Az elmúlt évszázadban hazánk szellemi kiválóságai, élükön Széchenyivel és Wesselényivel s a magyar nép megértésével lehetővé tették, hogy a Nemzeti Színház felépült. Eredményüket rendkívül nemes, bátor, hősi küzdelem előzte meg, hiszen a színjátszótársulatok és a színészek nem tudtak megbirkózni a németek egyeduralmával, akiknek Pesten egy óriási színházuk volt 3300 befogadóképességgel, Budán kettő, a magyaroknak egy sem, és úgy nézett ki 1815-ben, hogy nem lesz magyar színház. Mégis 1837-ben felépült a Nemzeti Színház, kultúránk temploma, ahol kiváló magyar írók és klasszikusok ragyogó előadásaival nemcsak a magyar kultúránk gazdagodott, hanem a nyugati kultúrákhoz kapcsolatunk is erősödött.
A Nemzeti Színházat 1965-ben lerombolták, és ma sincs méltó helye. Tudom, hogy a gazdasági helyzetünk súlyos, és ennek a javítására kell erőnket összpontosítani, a munkanélküliséget csökkenteni, a nélkülözést megszüntetni. De azt is tudom, igen tisztelt Ház, hogy mindig voltak kiváló szellemi egyéniségek, akik megtalálták azt a forrást, akik csak a kultúrára adakoznak. A Nemzeti Színház felépítésére összejött több mint egymilliárd forint bizonyítja, hogy a magyar népnek van megértése, van támogatás, de sajnos elapadt, és mondhatnám, megtorpant a mozgalom, és jelenleg nincs aki továbbvigye.
Igen Tisztelt Miniszter Úr! 1848. március 15-én, szerdán a Nemzeti Színházban a Bánk bánt játszották, Katona József nagy művét, Lendvay Mártonnal és Laborfalvy Rózával, s a meghívón ezt olvashatjuk: a közönség kívánatára, majd alatta: a nézőhely teljes kivilágítással. Ez a nézőhely, igen tisztelt Ház, ma sötét.
Ezért kérdezem a miniszter urat: tervezi-e a Nemzeti Színház felépítésének tervét elkezdeni, igyekszik-e megtenni, hogy belátható időn belül a Nemzeti Színház, kultúránknak e büszkesége közkívánatra előadásokat tarthasson és várja a közönséget fényben úszó színházzal? Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me