DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm szépen a figyelmeztetést. Engem negyven éve állandóan figyelmeztetnek, és itt vagyok. Még most is elbírom a figyelmeztetést természetesen. De amit el akarok mondani, az mindenképpen ennek a függvényéhez tartozik. Előrebocsátottam: abban az időben, ami a rendelkezésemre áll, nem parag-rafusokkal fogom ostromolni önöket, önök ezt jobban tudják, mint én. Én viszont azokat a tényeket mondom, amiket a falun tapasztalok.
Mélyen tisztelt hölgyeim és uraim, képviselőtársaim, a részaránytulajdonnál a vagyonnevesítéssel bizony probléma van a szövetkezetekben. A szövetkezeti törvényben, ami itt megszavazásra kerül - s nagyon bízom benne, hogy végre lesz egy eredeti szövetkezeti törvényünk is -, s abba ez mindenképpen belekerül, és ennek a célnak megfelelően mondtam, hogy mit akarok.
A magyar paraszt 1959-ben erőszakkal került a termelőszövetkezetbe, a tagok sorába, tehát így alakultak a szövetkezetek. Az a szövetkezet, amiről én beszélek, olyan legyen, hogy például egy szarvasmarha-telep felállításánál legyen figyelembe véve a minőség és természetesen a mennyiség. Én nem tudom sokáig tűrni azt, hogy ide Hollandiából hozzanak tejet és tejterméket. Én már voltam Hollandiában, s örömmel láttam, hogy szarvasmarhák legelnek a mezőn, és megállapítottam, hogy Hollandiában - most egy profán dolgot mondok - több a szarvasmarha, mint nálunk a tojó tyúk. Elnézést, ha százezer darabot tévedek; de nem sokat tévedek.
Nézzék el nekem, hogy szíves jóindulatukat igénybe vettem mondandómmal. Legközelebb nyilván olyan adatokkal fogok önök elé jönni, amelyek megcáfolhatatlanok. Ezt mindenképpen szükségesnek tartottam a mélyen tisztelt képviselő uraknak elmondani.
Nem vagyok szövetkezetellenes. Még MSZP-ellenes sem vagyok nagyon. (Taps.) Nagyon jól tudják önök is, s ezt is hadd mondjam el - köszönöm a tapsot -, hogy ennek élő bizonyítéka, hogy 1994. augusztus 20-án a földművelésügyi miniszter urat hívtuk meg első munkanapján Törökszentmiklósra. Tessék elhinni! És kezébe is adtuk a kaszát, de nem vette igénybe, én vágtam helyette az első rendet. Tehát van akaratunk együtt dolgozni, van akaratunk a véleményünket megvalósítani. S hogy azt találtam mondani - és nem tudom visszavonni -, hogy a mezőgazdaságot ez a nem tudom milyen intézkedés ne használja tovább itatóspapírnak, azt hiszem, ezzel mindenki egyetért.
Köszönöm a türelmüket, hogy meghallgattak, és elnézést kérek, hogy önöket talán untattam ezekkel a számadatokkal. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me