DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS

Full text search

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS
DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Elnök Úr! Köszönöm a szót.
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Immár abban a könnyű helyzetben vagyok, hogy a kisgazda frakcióból megfogalmazták az álláspontot; részben politikai, részben pedig jogi oldalról támasztottak alá bizonyos tényeket.
Én úgy gondolom, hogy ezt az egész kérdést gazdasági oldalról is figyelni kell, mert a magyar mezőgazdaság jelenlegi helyzete megkívánja a több odafigyelést.
Amikor a kormányprogramot annak idején elolvastam, úgy gondoltam, hogy a gazdasági törvények között a jelenlegi törvénytervezet egy szélesebb keretekben vagy egy koncepció keretében kerül beterjesztésre. Sajnos, amikor ezt a törvénytervezet megláttam, megdöbbenten vettem észre, hogy e törvénytervezetben, e törvényjavaslatban csupán eljárásjogi szabályok vannak beterjesztve, amelyek hogy mennyire törvénysértőek vagy jogszerűek - ez lényegében gazdasági oldalról: a szövetkezetekkel kapcsolatos gondokon aligha fog segíteni.
Úgy gondolom, az - ami eljárásjogi szabály -, hogy a közgyűlés összehívása, ismételt összehívása a gyakorlatban azon a napon vagy más napon történik, azt hiszem teljesen közömbös. Jó néhány évtizedet dolgoztam szövetkezetekben, s tudom, hogy vagy az egyik, vagy a másik csoport nem vett részt azon az ismételt közgyűlésen. Én inkább más látnék ezekben a szabályozásokban, ezeket kell figyelembe venni: a határozatképesség kérdése, 50 százalék vagy kétharmados legyen a gyakorlatban. Inkább közelíteni kell az 50 százalékos felé, mert az emberek - ha tagok is - egy része már munkanélkülivé vált, hiába kap meghívást egy közgyűlésre, bizony nem biztos, hogy azon részt is tud venni.
A további napirenddel kapcsolatosan: a kívülállók kapnak egy lehetőséget, ha az üzletrészük ereje a 10 százalékot eléri, egyetlen esetben: napirendi pont megfogalmazása egy közgyűlés keretében. Én úgy gondolom, hogy e törvényjavaslattól eltérően más megoldást kell keresni az üzletrész-tulajdonosokkal kapcsolatosan - amelyre a későbbiek során ki fogok térni.
Az előterjesztett törvényjavaslattal részleteiben alig akarok foglalkozni. Torgyán képviselő úr jogilag teljes mértékben ezt elmondta. Én is gondnak tartok bizonyos diszkriminatív intézkedést a tag és kívülálló esetében, mert végül is mind a kettő lehet tulajdonosa ugyannak a szövetkezetnek, a törvény megfogalmazásától eltérően.
A szövetkezeti törvényben, magában a hatályos jogi szabályozásban is igen sok törvénytelenség van, amelyet azt hiszem a jelenlegi törvényjavaslat az indokolási részében a kívülállók vonatkozásában is úgy fogalmaz meg: e személyi kör nem azonos jogú a tagsággal. Az én megállapításom szerint ez diszkriminatív intézkedés, amíg a korábbi hatályos törvényben ez benne volt, létezett, itt viszont már írásban fogalmazódott meg. Én úgy hiszem, hogy e törvényjavaslatot nem kellett volna e formájában beterjeszteni.
A közgyűlés összehívása vonatkozásában is van kívánnivaló a törvény szerkezetében. Amíg a tagok üzletrész-tulajdonuk nélkül, úgymond számuk alapján tudják összehívni a közgyűlést, addig a kívülállók csak a vagyonuk 10 százalékát elérő nagyságrend után.
Hasonlóság van az üzletrészek között a tag és a kívülállók között, mégpedig az, hogy mind a két réteghez tartozónak az üzletrésze egy vagyont testesít meg a szövetkezet keretén belül. A különbség talán ott van, hogy a szövetkezeti tag a rendelkezési jogát egy szűkítettebb körben, de használni tudja vagy érvényesíteni, ugyanakkor a kívülálló rendelkezési joggal üzletrésze tekintetében egyáltalán nem bír.
Tisztelt Ház! A szövetkezeti törvény - a jelenlegi hatályos törvény - preambulumában utal az önkéntesség elvére. Nyilvánvalóan e körül a célját is úgy fogalmazza meg, hogy a tagjai érdekét kívánja szolgálni. Ez a törvényjavaslat valóban csak a tagok körében gondolkodik és az úgynevezett tagi érdeket kívánja szolgálni. Nem lehet megkerülni a kívülállók jogállását.
A bizottsági állásponttal kapcsolatosan: a gazdasági, alkotmányügyi, a mezőgazdasági bizottság egyaránt megfelelőnek, alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot vitára, a mezőgazdasági bizottság azonban utalt arra, hogy a későbbiek során szükségessé válik egy új törvénynek a beterjesztése. A bizottság is talán észrevette, hogy félmegoldást sem ad a gazdasági problémák megoldására ez a törvényjavaslat, tudnillik ha még azt is figyelembe veszem, hogy az agrárágazat az elmúlt években igen súlyos helyzetbe került. Hogy mennyire súlyos helyzetbe és ennek mi lett a következménye: ha valaki végigutazik az országon - akár gépkocsin, akár vonaton - mindenfelé tönkrement táblákat, gyümölcsösöket, parlagföldeket lát hektárszámra. Ez nemcsak szövetkezeti kár, ez nemzeti kincsünk, a nemzeti vagyon egy tönkrement része jutott Pató Pál úr vagyonának a sorsára. Ezért vártam ettől a törvénytervezettől vagy legalább is ettől a módosítástól, hogy gazdasági oldalról közelíti meg a szövetkezeti törvény módosítását. (Közbeszólás balról: Szövetkezeti törvény?)
A kisgazdapárt álláspontja mégis az, hogy egy gazdasági koncepció keretén belül kell a szövetkezetekkel kapcsolatos gondokat rendezni. Mindenekelőtt a kárpótlási törvény, a szövetkezeti törvény - az átmeneti szövetkezeti törvényt is beleértve - kihatásait, nem kerülve meg a földrendező vagy földkiadó bizottságok működéséről szóló jogi szabályozásokat. Ezt kell eggyégyúrni, mert külön-külön nem lehet rendezni olyan mértékben, hogy az elégedettséget váltson ki gazdasági vagy jogi vonatkozásban.
Valóban, a koncepciótól elvártuk volna, hogy elsősorban a tulajdonviszonyokat rendezze, a tulajdonviszonyokon belül a használat és a birtoklás jogára térjen ki.
Az ágazat egésze középtávú feladatainak a meghatározását is itt tudtuk elképzelni, e gazdasági koncepció keretén belül. Meg kellene fogalmazni - legalábbis a jövőben megalkotandó szövetkezeti törvényben - a birtokpolitikai elveket. Tudomásul kell vennünk: nagymértékben kisparcellák alakultak ki, a szövetkezeti táblák szétfröccsentek, az elaprózódás megakadályozására önkéntes földcsere útján ma még valamennyire összébb lehetne hozni ezeket a földeket és az előterjesztőnek gondolnia kellett volna a kisparcellák összevonására - természetesen csak önkéntes földcserével.
Nagyon nagy gondnak látom, hogy minél később fog a kormány hozzányúlni e gazdasági koncepcióhoz, annál nagyobb gondok lesznek.
(14.50)
Sok ember a kárpótlás során földtulajdonhoz jutott, másoknak tagi földtulajdona van, és van egy csoport, akiknek nem volt földje, s ez a réteg csak a tagi földalapot kapta meg. E földalap nagysága pedig nem több vagy talán el sem éri a kilencvenes évekbeli háztáji föld nagyságát. Márpedig ez a réteg az, akik élethivatásszerűen mezőgazdasággal foglalkoznak. Ezeket az embereket kirekeszteni a tulajdonlás köréből - úgy hiszem - nem szabad, mert ha lesz Magyarországon egy egységes földnyilvántartás, akkor tudomással bírunk arról, hogy Magyarországon lappangóan ugyan, de kialakult a nagybirtokrendszer. A nagybirtokrendszernek pedig egy következménye lesz, a földet meg kell munkálni, nehogy visszajöjjön Magyarországon az a cselédrendszer, az a zsellérvilág, amelyet a magyar parlament ötven évvel ezelőtt eltörölt. (Zaj.)
Szükségesnek tartottuk volna egy termelési szerkezet meghatározását ebben a törvényjavaslatban, struktúrapolitikai irányelveket meghatározni, és talán arra is gondolva a kormánynak, hogy a mezőgazdasági termékek értékesítése, Kelet felé történő exportja mennyire lehetséges, ezek figyelembevételével gazdasági oldalról kellene megközelíteni.
A vámtörvény szolgálja mindig a magyar mezőgazdaság, a magyar termelők érdekeit, aki tudniillik kijár a nagybani piacra, az láthatta az elmúlt évek során, hogy a kamion hátuljában esetleg három-négy sor déligyümölcs volt ládába rakva, a belső részén pedig paradicsom, alma vagy virág és egyéb más olyan áru volt, ami a magyar piacon is megterem és talán még vámot sem fizettek érte.
Meg kellett volna határozni az agrártámogatás mértékét is e koncepció figyelembevételével, és mi úgy gondoljuk, hogy a támogatást nem személyekre, földterületekre vagy szervezetekre kell ráosztani, hanem úgymond a termék támogatását kell bevezetni. Arra is kell gondolni a jövőben, hitelszövetkezeteket hogyan hoznak létre; milyen lesz a hitel biztosítása a mezőgazdasági vállalkozók részére, hisz mindez foglalkoztatási kérdéseket is meg fog oldani.
Szükséges lesz a jövőben a kormánynak figyelembe venni, van-e és milyen érdekképviselete a mezőgazdasági ágazatnak, és milyen lesz a kormány kapcsolata ezzel az úgynevezett érdekképviselettel. A fentiek szükségszerűen fogalmazódnak meg, ami ugyan elodázható, de megkerülhetetlenül itt van. A mezőgazdaság rendbetétele annál is inkább szükséges, mert az agárnépességet a falun kell tartani, meg kell oldani a foglalkoztatottságot valamilyen mértékben. Valahogy így vártuk el, hogy ezek a törvénytervezetben elő fognak kerülni.
Kiszámíthatóságot, realitásokra épülő törvényjavaslatot kell előterjeszteni a következő időkben, figyelembe kell venni a kormánynak, hogy az elmúlt évtizedek során nemcsak a tulajdon, a társadalom is átrétegződött és ezeknek a gondjait kell valahol megfogalmazni a törvény keretén belül. Úgy gondolom, hogy egy erős gazdasági alapot kell megteremteni és erre a gazdasági alapra kell ráépíteni a politikai intézményeket, vagyis a politikát el kell választani a gazdaságtól, működjön politikától függetlenül a gazdaság és akkor egyik kormány jöhet, a másik mehet, az állampolgárok nem fogják ennek hátrányait érezni.
A kormánynak szembe kell néznie a szövetkezetek jövőjével. Valóban egyetértek felszólaló képviselőtársammal, hogy azokat a szövetkezeteket, amelyek működnek és működőképesek, meg kell hagyni. Húsz évet dolgoztam egy szövetkezetnek ügyvédként. Ez a szövetkezet huszonöt éven keresztül harminc és hatvan millió forint közötti tiszta nyereséget könyvelt el, az elmúlt évben is 36 milliót könyvelt el. A tagságnak is az a véleménye, a szövetkezetben kapja egzisztenciáját, nyilvánvalóan ezeknek a szövetkezeteknek - bármilyen jogi szabályozás is lehetne - maga a tagság sem kívánná a jogutód nélküli megszűnését.
Szembe kell nézni azzal is, hogy a kisparcellán való gazdálkodás a jövőben nagyüzemi gépekkel mennyire lesz reális, és nyilvánvalóan az önkéntes földcsere elősegítése elkerülhetetlen.
Az üzletrészek sorsáról csupán annyit kívánok elmondani, amit Torgyán úr kifejtett, a Ptk. szerint ennek a vagyonnak az egyik része valóban védett, a másik, a kívülállók üzletrésze pedig aligha.
Szólni kívánok még arról, egyes szakirodalmakban a szövetkezeteket már gazdasági társaságoknak tekintik. Megítélésem szerint ez nem lehet valós, mert ha gazdasági társaságokká alakultak át a szövetkezetek az elmúlt időszak alatt, akkor törvénysértő módon a kívülállók üzletrésze nem kerülhet be a gazdasági társaságok vagyonaként. Úgy hiszem, a gazdasági társaságoknak a jogilag szabályozott keretei egészen mások. Ha ez így volna, hogy gazdasági társaságok a szövetkezetek, akkor a cég bejegyzései is megkérdőjelezhetőek lennének.
Mindezeket a jobbítás szándékával kívántam elmondani, anélkül, hogy mélyebben kívántam volna foglalkozni az eljárásjogi szabályok előterjesztésével. A paraszti társadalom megsegítése legyen a cél, mert hisz ez a társadalom, ez a réteg az elmúlt évtizedek vagy évszázadok alatt rengeteget dolgozott, tűrt, most legalább, ha a kormány meg kívánja segíteni, olyan törvényi koncepcióval próbálja, amely az egész magyar társadalom érdekét szolgálja.
Mindezekből következik, hogy a kárpótlási törvényt, az átmeneti törvényt és a földről szóló törvényt, a földkiadó bizottságokról szóló törvényt a kormány minél előbb gyúrja össze, nézze meg, milyen lehetősége, realitása van a magyar mezőgazdaság jogi és gazdasági szabályozásának. Ezt sürgősséggel terjessze be a parlamentbe, anélkül, hogy külön vitatnám ennek a törvényjavaslatnak a sorsát. Mert tudomásul kell vennünk, hogy szántani, aratni, építeni, tervezni, gyermeket nevelni, oktatni, munkabérből vagy nyugdíjból tisztességesen megélni csak akkor tudunk, ha összefogunk. Összefogás nélkül ez a gazdasági koncepció sem és egyetlenegy gazdasági törvény sem fog megélni ebben az országban.
Ezért azt mondom, fogjunk össze, s ne hazudjunk se önmagunknak, se másoknak, akkor jutunk előbbre. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me