TIRTS TAMÁS

Full text search

TIRTS TAMÁS
TIRTS TAMÁS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Bár a Fidesz ideje a kétpercesek miatt eléggé elszaladt, én mint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagja, szintén ahhoz a területhez készültem hozzászólni, és fogok röviden most, illetve a részletes vitában majd egy kicsit hosszabban, amelyik ezt a három területet öleli fel; illetve ebből kifejezetten kettővel szeretnék foglalkozni. Rövidebben az egyházi támogatásokkal és egy kicsit hosszabban - mert problematikusnak látom és azt hiszem, hogy itt még van mit javítani - a hazai kisebbségek vonatkozásában.
Megállapítható az, hogy az egyházak támogatásának pénzügyi pozíciója, mondjuk, a költségvetés egészét tekintve, lényegesen nem romlik. Ugyanakkor én azt remélem, hogy az egyházi ingatlanok átadása miatt az önkormányzatok számára félretett pénz - tehát az a négymilliárd forint, ami most a költségvetésbe be van állítva -, nemcsak az önkormányzati választási kampánynak szól. Tehát ilyen formában hosszú távon is komolyan gondolja a szocialista párt azt az ígéretét, amit a választások előtt az egyházak felé tett. Bár ennek némileg ellentmondani látszik egy olyan kormányrendelet - november 2-ai kormányrendelet -, amiben Horn Gyula miniszterelnök úr a művelődési tárcát kéri fel arra, hogy az egyeztető bizottságok által összeállított jegyzékeket vizsgálják felül, és a jövőre vonatkozólag bizonyos átsorolásokat tegyenek meg, illetve ez ügyben hatpárti egyeztetést kezdeményezzen a minisztérium. Én magam is, illetve a Fidesz is részt vett egy ilyen hatpárti egyeztetésen, de a Művelődési Minisztérium részéről a teljes koncepciótlansággal találkoztunk; úgyhogy egyelőre nem látom azt, hogy itt milyen irányba mennek majd jövőre a dolgok.
Ennél sokkal súlyosabb a helyzet a hazai kisebbségek vonatkozásában, tisztelt Ház, és ez megér talán egy pár szót.
A '95-ös költségvetésben a hazai kisebbségek anyagi biztosítékot nem látnak. Különösen súlyos a probléma abban az összefüggésben - pontosan a Háznak az önkormányzati törvénymódosítás kapcsán elfogadott javaslata szerint -, hogy a mostani önkormányzati választáson kisebbségi önkormányzatok fognak létrejönni; talán nem tudják, hogy 791 ilyen kezdeményezés van, több mint 600 településen éltek ezzel a joggal. Nagy valószínűség szerint, ezeknek egy nagy részén létre fognak jönni ezek a kisebbségi önkormányzatok.
A probléma abban áll, hogy a költségvetés nem készült fel erre a helyzetre, és igazából nincs elkülönítve az eddig is működő kisebbségi egyesületek, civil szervezetek részére egy támogatás, a helyi kisebbségi önkormányzatoknak egy támogatás. Ráadásul a probléma növekedni fog azzal, hogy valószínűleg jövő tavasszal, a helyi kisebbségi önkormányzatok megalakulása után belső elektori választásokkal fel fognak állni a most már teljes mértékben új és legitim országos kisebbségi szervezetek. Mindezekre a feladatokra összesen 550 millió forint van egyfelől beállítva, amit tulajdonképpen a kisebbségi közalapítvány tekintetében ír elő a költségvetés. Másfelől egy kisebbségi kompenzációs keret tekintetében 320 millió forint az, amit szóbeli egyeztetésen a kormány képviselői a hazai kisebbségek - így a Kisebbségi Kerekasztal - számára is meg tudott ígérni.
Ezek a nagyságrendek is mutatják, hogy az előttünk álló feladat, illetve az a helyzet, amibe az Országgyűlés belemotorozta magát - hiszen most már az önkormányzati rendszerünk ki fog alakulni, a kisebbségi önkormányzatokkal együtt -, ezek a támogatások, előre lehet látni, hogy nem elégségesek.
Összességében azt is el lehet mondani, hogy a hazai kisebbségek 1991-ben reálértékben többet kaptak az állami költségvetésből, mint a mostani, '95-ös költségvetésben.
További problémát jelent, hogy az a kisebbségi közalapítvány, aminek az egyik feladata, hogy a korábban megjelenő funkciókat átvegye; így például eddig a hazai kisebbségek 100 millió forintot kaptak laptámogatásra - jelen pillanatban ez a laptámogatás megszűnik, tehát az újságokra nem adunk pénzt - vagy nem ad a magyar kormány -, ez bekerül ebbe a közalapítványba, és a közalapítványba majd pályázni lehet a kisebbségeknek. Tehát ilyen formában alanyi jogon ilyen támogatást nem kapnak. Itt megint csak az a probléma, hogy ez a közalapítvány még fel sem állt. A közalapítványra ígéretet tett a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkára, hogy rapid gyorsasággal, vagyis minél hamarabb hatpárti egyeztetéssel ez bekerül a költségvetéssel együtt és elfogadásra kerül majd. Mindenesetre ezt még nem lehet látni, és tudomásom szerint még a kormány elé sem került a közalapítványi javaslat. Ilyen formán a hazai kisebbségek teljes joggal aggódnak, hogy még azt a kevés összeget is, amit adott esetben itt, a Házban megszavazunk a számukra, milyen formában fogják jövőre megkapni.
A közalapítványi kuratóriummal kapcsolatban: egyébként a Fidesz ezt tudja támogatni. A kisebbségi törvényben annak idején, amit '93 júniusában fogadtunk el, szerepel is, hogy egy ilyen kisebbségi alapot - akkor alapként került meghatározásra - létre kell hozni. Tehát ilyen formában kötelezettséget teljesít a Magyar Országgyűlés. Még egyszer mondom, itt az a gond, hogy túl kicsi az összeg, illetve nem lehet pontosan látni, hogy arra a 11 célfeladatra milyen formában lesz elég, amit a közalapítvány a feladatkörében meghatározott.
Végezetül külön szeretnék szólni - hiszen egyre jobban látható, hogy ez külön probléma a hazai kisebbségek körében - a romatársadalomról és a vele való foglalkozásról. Itt is volt nem egy ígérete a szocialista pártnak. A hazai cigányság komplex kutatására 50 millió forinttal egy kisebbségi koordinációs keretet hoztak létre. És hát... én nem tudom, ha majd jövő tavasszal eljutunk a cigány-vitanaphoz, majd kiderül, hogy ez az 50 millió forint mire elég. Én nagyon remélem, hogy ennél sokkal többet tudnak a Miniszterelnöki Hivatalban, illetve a Tabajdi államtitkárság alatt működő szervezetek fordítani, részben a probléma kutatására, de még nagyobb részben ennek kezelésére. Én azt gondolom, hogy még ezen a héten is folynak az egyeztetések a Kisebbségi Kerekasztal és a kormány képviselői között, és amennyiben ezek a nagyságrendek nem változnak meg, akkor joggal fogják azt érezni a hazai kisebbségek, hogy immár másodszor kapnak egy pofont a magyar parlamenttől. Ugye, tavaly decemberben - legalábbis így értékelik - nem sikerült alanyi jogon kedvezményeket kapni a kisebbségi ország-gyűlési képviselethez, és idén a költségvetésben kiderül, hogy a szocialista párt minden ígérete ellenére, a hazai kisebbségek nemhogy jobb támogatásban fognak részesülni, hanem a meglévőhöz képest visszaesnek a '91-es szintre.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me