DR. SÜMEGHY CSABA

Full text search

DR. SÜMEGHY CSABA
DR. SÜMEGHY CSABA (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Számomra a beterjesztett költségvetési tervezet sok meglepetést nem hozott, mert úgy érzem, egyenes folytatása annak a restriktív politikának, ami az 1994. évi pótköltségvetésben már megjelent a Ház előtt.
Nyilvánvaló, hogy a fizetési mérleg feltételezett és tényleges hiánya, a költségvetési deficit azonnali, konkrét és gyors intézkedéssorozatot követel. Azonban azt gondolom, az alapvető kérdés nem az, hogy ezeket az intézkedéseket meg kell tenni, hanem az, hogy ezekben az intézkedésekben a prioritást mire helyezzük. Nyilvánvaló számomra, hogy a költségvetés és annak indoklása, a gazdaságpolitika 1995-re vázolt elképzelése egyértelműen a stabilitásra szavaz. Sőt, ha hozzáveszem a beruházási kedvezményeket az adórendszernél, akkor bizonyos kedvezményeket is tesz.
Ennek ellenére azonban meg kell mondanom, hogy én nem tudom, Gaál Gyula képviselőtársam honnan olvasta ki a vállalkozásokat illető hihetetlen kedvezményeket. Ugyanis szent meggyőződésem, hogy azoknak a célzott támogatásoknak az eredményét, amelyek a vállalkozásokat segítenék, lényegesen lerontja az a pozíció, amely 1995-ben a pénzpiacon jelentkezik a költségvetéssel való versenyben. És így a költségvetés mint a pénzpiacon a vállalkozásokkal szemben fellépő vetélytárs, ezeket a pozíciókat teljes mértékben rontja, illetve gyengíti.
Ehhez még figyelembe kell vennünk azt, hogy a megtakarítások, az szja, a fogyasztási adó és az áfa kifejezetten a hitelhez jutás feltételeit kell hogy csökkentse a közeljövőben. Azok a számok, amelyek a gazdaságpolitika sarokpontjaiként és egyúttal a mozgástér korlátaiként fogalmazódtak meg, úgy vélem, a felvázolt összefüggésben nem teljesülhetnek.
Miről van szó? Nulla százalékos GDP-növekedés, mínusz 2, mínusz 4 százalékos belföldi felhasználás, mínusz 2 százalékos import, 6-8 százalékos exportnövekedés mellett a fizetési mérleg hiánya nem haladhatná meg 1995-ben a 2 milliárd dollárt. Ezen összefüggésben a GDP-növekedés lenne kívánatos, de olyan feltételsorozattal, ami mellett nem nőhet 280 milliárd forint fölé a költségvetés hiánya, és csökkenő importtartalommal 6-8 százalékkal kellene nőnie a külkereskedelmi értékesítésnek. Annak érdekében, hogy ez bekövetkezhessen, a cél a belső fogyasztás erőteljes visszafogása.
A baj ott kezdődik, hogy a belpiacra szánt, de el nem fogyasztott javak exportra nem jelentenek konvertálható árualapot. Jó esetben nem kis társadalmi feszültség árán ugyan növekedhet ezen árualapból kismértékben a külpiaci eladás, de sajnos a magasabb importtartalmú termékekből. Azért, hogy a tervezett export-import arány megvalósulhasson, az eddigieknél határozottabban kell fellépni a fogyasztási cikkek importjával szemben minden olyan esetben, ahol ezek belföldi termeléssel a hazai piac számára pótolhatók. Ezen belül a megoldás megkeresésének tekintettel kell lennie a bilaterális megegyezésekre. Ezen lépés nélkül az amúgy is szűkülő belpiaci fizetőképes kereslet nem lesz fogyasztója a hazai termelésnek, viszont további munkanélküliség felé vihet. Veszélybe kerülhet az egyéb szempontból is megkérdőjelezett adózás előtti eredmény tervezett növekedése is, ezzel együtt a költségvetés bevételi oldala.
Kétkedéssel lehet és kell fogadni a privatizációból tervezett 150 milliárd forintos bevételt, főként ha tényként mellétesszük, hogy az 1994. évi kisebb kötelezettségek teljesítésének is csak hitelfelvétellel tud a privatizációs szervezet eleget tenni.
Itt kell megjegyezni, hogy a már elhatározott áfa- és fogyasztásiadó-emeléssel várt bevételnövekedés alábecsültnek tűnik, csakúgy, mint az szja-ból és az illetékbefizetésből származó bevétel, holott az adótörvény-tervezet jelentős elvonásemelkedést tartalmazna.
A gazdálkodó szervezetek támogatásánál preferált helyzetet foglal el a mezőgazdaság. Az ipar, kereskedelem támogatottsága valójában vegyes csatornákon, a szükségesnél szerényebb mértékben jelenik meg, melynek negatív hatása tetten érhető mind az exportbővülés, mind az importkiváltás, de leginkább a foglalkoztatás oldaláról.
A mostoha helyzetet jól tükrözi az elkülönített alapokból a kereskedelemfejlesztési, a befektetésösztönzési, a műszaki fejlesztési alapok sorsa, illetve összevonásuk Gazdaságfejlesztési Alappá. 1994-ben a három alap összesen 6,1 milliárd forintot kapott a költségvetésből, míg 1995-ben a Gazdaságfejlesztési Alap már csak 5,3 milliárd forint költségvetési támogatással számolhat. Így nem véletlen, hogy a tervezett felhasználás - kombinálva a záróállományokat is - felére esik vissza: 14,9 százalékról 7,6 százalékra. Ettől lényegesen nagyobb az a ráfordítási igény - beleértve tradicionálisan a Műszaki Fejlesztési Alap felhasználását is -, ami az ipar, a kereskedelem számára nélkülözhetetlen.
Az elkülönített alapoknál maradva szóvá kell tenni a minisztériumonkénti "házi kassza" célzatú, több szempontból sem egészen átgondolt, nehezen átlátható alapösszevonási javaslatokat. Például: a kizárólag lakossági, vállalkozói, szervezeti befizetésből táplálkozó halgazdasági alap beolvasztása vagy besöprése a Mezőgazdasági Fejlesztési Alapba. Nem tartom helyesnek a Szolidaritási Alap és a Foglalkoztatási Alap összevonását, úgynevezett átjárhatóságának megteremtését. A Szolidaritási Alap és a Bérgarancia Alap együttes, 1994. évi költségvetési tervben kimutatott záró állománya meghaladja a 14 milliárd forintot. Ha az 1994. évben a Foglalkoztatási Alapra már megtett átcsoportosításokat együtt nézzük, akkor 20 milliárd forintos nagyságrendű lehet az a szufficit, ami a befizetett munkaadói és munkavállalói járulékok mérséklését indokolttá és lehetségessé tenné.
(13.20)
Ezen lépésre a még meglévő, a költségvetésben kimutatott szufficit is alapot ad.
Javaslat: a munkaadói járulék 5 százalék helyett maximum 4 százalékra, a munkavállalói járulék 1 százalékra mérséklődjék.
A munkanélküliek ellátásával kapcsolatos feladatának a Szolidaritási Alap még így is eleget tudna tenni; az összevonás, a járulékmérték csökkenésével egy időben, a Bérgarancia Alappal képzelhető el. Ez utóbbi kizárólag a Szolidaritási Alap négyötöd részben munkaadói befizetéséből és kis mértékben munkavállalói járulékból táplálkozik.
Nem tűnik korrekt megoldásnak ezek beseprése a költségvetésbe még úgy sem, hogy az állami kötelezettségű Foglalkoztatási Alapnál megoldaná a költségvetés finanszírozási problémáit.
Ugyancsak szóvá kell tenni azt a módszert, ami a költségvetés támogatásaként tünteti fel azt a 12 milliárd forintot, amit nem a törvényben rögzített bruttó bér arányában, hanem kvázi átalányként a költségvetési intézményi szférában foglalkoztatottak után az államnak, mint munkaadónak, törvényben előírt kötelezettsége befizetni.
A költségvetés szinte elintézett tényként kezeli a két alap átjárhatóságát, holott ennek megvalósításához a foglalkoztatási törvényt módosítani szükséges. A költségvetési törvény megalapozottságához felsorolt törvénymódosítások sora ezt nem tartalmazza. Szükséges feltétele a módosításnak az Érdekegyeztető Tanácsban történő döntés.
Összegezve:
Az elmondottakkal kapcsolatban a kétségek úgy merülnek fel a bevételi oldalról mint a gazdaság további terhelhetősége, elvonási növekményei, és ezzel egyidejűleg a kiadási oldalon mint működési veszélyt jelző korlátozás: a pénzhiány, akár a tb és a költségvetés, a minisztériumok és a költségvetés, az intézmények működése és a költségvetés, a szociális háló és a költségvetés viszonylatát nézzük.
Kétségeinket fokozza az a tényhelyzet, ami az 1994-es év előrehaladtával a számokból kibontakozik. A GDP növekedése - amit különben üdvözölni kellene -, úgy tűnik, további importnövekményeket produkált, amiből adódóan a fizetési mérleg hiánya akár 3,6-3,8 milliárd dollárra is emelkedhet, a tervezett 3,2-vel szemben.
Ebből adódóan, a kormányzat által beismerten, az 1995. évi tervezett fizetésimérleg-hiány 2,5 milliárd dollár körül alakulhat. Mindez azt eredményezheti, hogy a tervezet egyensúlyi pozícióinak megtartása a költségvetési kiadás oldalát további 50 milliárd forintos szorításnak teszi ki - vagy 500 millió dollárral növelni kellene a pótlólagos külföldi tőkebevonást.
Ezt a problémakört tovább feszíti az a kérdés is, miként tudnak eleget tenni a társadalombiztosítási alapok a velük szemben támasztott nullszaldós igényeknek. A kérdések által csak további kérdéssor keletkezik - a választ ez a költségvetés nem adja meg, vagy azt csakis a további, nem halasztható államháztartási reform és a növekedés beindítása adhatja.
Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me