ELNÖK (dr. Salamon László)

Full text search

ELNÖK (dr. Salamon László)
ELNÖK (dr. Salamon László): Mielőtt megkérdezném Akar urat - ha ez egyáltalán szükséges -, hadd reflektáljak erre a kérdésre kicsit részletesebben.
Szeretnék utalni arra, hogy Lampert Mónika már múltkor felvetette ugyanezt a kérdést. Akkor is elmondtam, elmondom ismét: először is a problémakörrel találkozván, ezt az elnök úr, illetőleg az alelnökök egyeztették, erről beszéltünk. Tehát nem egy egyéni állásfoglalásról van szó. Ez az egyik dolog.
A másik - hiszen nem ez a lényeges, hanem a Házszabály rendelkezése - a következőképpen szól erről a témakörről. A 45. § szabályozza az Országgyűlés ülésének résztvevőit, mégpedig a következőképpen. Az indítvány tárgyalhatósága szempontjából a 45. § (3) bekezdése az irányadó, amely úgy szól, hogy az (1) bekezdésben felsorolt vagy a helyettesítésre jogosult személy távollé-tében - ha a napirenden lévő, önálló indítvány előterjesztője - az indítványt az Országgyűlés nem tárgyalhatja. Vagyis, ha nincs jelen a napirendi pont előterjesztője - adott esetben az (1) bekezdésben felsorolt személyek köréből a kormány tagja -, akkor ez a javaslat nem is lenne tárgyalható.
A kormányt a költségvetés tárgyalásában a pénzügyminiszter képviseli. Tehát a költségvetés tárgyalása során eddig mindig jelen volt vagy a pénzügyminiszter úr, vagy az államtitkár úr. Soha nem volt olyan helyzet, hogy valaki felállt volna, és azt indítványozhatta volna, hogy kérem, nincs itt a kormány képviselője; ennek a törvényjavaslatnak a kormány az előterjesztője, kérem, halasszák el az ügy tárgyalását.
Ha ebben az esetben a pénzügyminiszter úr vagy az államtitkár úr nem lenne jelen, akkor a kormány egésze nem lenne képviselve - hiába ülne itt más képviselő. Amiről azonban itt szó esett, az a (4) bekezdés, amely így szól: "a kormány tagja vagy a helyettesítésére jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyűlés ülésein, ha a napirenden levő törvényjavaslat, határozati javaslat vagy jelentés az ő feladatkörét érinti".
Ha ezt a kérdést úgy lehetne értelmezni, ahogy most Boros képviselő úr értelmezte - hogy a pénzügyminiszter úr a tárca érintése szempontjából is helyettesítheti az összes tárca felelősét, a minisztert vagy az államtitkárát -, akkor nem lenne értelme annak, hogy két bekezdésben rendelkezzünk erről.
Az egyik bekezdés egy kötelező jelenlétet ír elő a kormány képviseletére azzal a szankcióval, hogyha az nem teljesül, el kell halasztani az ülést, a napirendi pontot nem lehet tárgyalni.
A másik pedig a törvényjavaslat által érintett egyéb tárcák jelenlétéről szól, szintén kötelezővé téve a jelenlétet - azzal a finom különbségtétellel, hogyha ez nem érvényesül, akkor ez még nem ok arra, hogy az Országgyűlés ülését vezető elnök az ülést elhalaszthassa. Tehát ez csak egy kívánalom, amelynek szankciója nincs - lex imperfecta, ha tetszik.
Ez a megkülönböztetés világosan utal arra, hogy két különböző ügyről van szó. A helyettesítés ettől függetlenül is egyértelmű, a miniszter helyettese a politikai államtitkár. Egyéb helyettesítések elképzelhetők, ha esetileg a miniszterelnök ilyen döntést hoz.
(13.50)
Ilyet esetleg interpellációknál láttunk, de ilyen helyzet jelenleg nem áll fenn.
Azt javaslom, ha ezt a kérdést bárki nyitottnak érzi, minden párt képviselve van az alkotmányügyi és ügyrendi bizottságban, ott föl lehet ezt a kérdést ismételten vetni. Mi ezt a kérdést, többször fölmerülvén a probléma, így értelmezzük és így kezeljük. Tessék, képviselő úr!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me