PUCH LÁSZLÓ

Full text search

PUCH LÁSZLÓ
PUCH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy az előbb elhangzottakhoz egy-két hozzáfűznivaló mindenképpen szükséges. Az egyik: az a vita már lefolytatódott, hogy ez a költségvetés törvénysértő-e vagy sem, és azt gondolom, hogy ott nagyon sok érv elhangzott.
Ez a költségvetés nem törvénysértő, ez a költségvetés abban az időben került a Ház elé, ami még tárgyalhatóvá tette, hiszen a házbizottság ezt lehetővé is tette. Több mint húsz órája folyik az általános vita, és úgy gondolom, ez azt mutatja, hogy van mit vitatkozni ezen a költségvetésen. Ebből az is következik, hogy az általános vitára meggyőződésem szerint ez alkalmas.
Az a vita, ami folyik, és azt gondolom, végigkísérte a közgazdász képviselőtársaim körében, hogy: növekedés vagy stabilizáció - ez egy érdemleges vita, ezen érdemes vitatkozni. Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ tudjunk adni, mindenképpen a jelenlegi helyzetet kell hogy tudjuk értékelni, és ebben érdekes módon nem sok olyan megítélés volt, ami ellentmondásban lenne a költségvetési törvény indoklásában felsoroltakkal.
A gazdaság növekedése gyakorlatilag megindult 1994-ben. Nőtt a belső fogyasztás, és nagyon szerencsésen nőttek a beruházások. Viszont mi volt ennek az ára? - erre a kérdésre is választ kell hogy adjunk. Ennek az ára az volt, hogy a belső eladósodás felgyorsult, a fizetési mérleg rohamos romlásnak indult, és még a pótköltségvetésben tervezett mértéket is meghaladóan, több mint 500 millió dollárral várhatóan romlik 1994. december 31-ével.
Tehát azt gondolom, hogy a jelenlegi növekedési pálya tele van súlyos egyensúlyi zavarokkal, amely egyensúlyi zavaroknak a kiküszöbölésére ez a költségvetés teljes mértékben nem vállalkozhat, de mindenképpen kell, hogy ebben irányváltoztatást hozzon, és lehetőleg ezeket az egyensúlyi zavarokat az elkövetkező időszakban csökkentse, és azok a főszámok, amelyek a költségvetésben megjelentek, nagy biztonsággal betarthatók legyenek 1995-ben. Ehhez persze természetesen a privatizációs bevételeknek is be kell folyniuk.
Amit az előttem szóló mondott, hogy a kormányfrakciók között vita van, ez valóban így van; a privatizációnak elsősorban a technikájával és nem azzal a céllal nincs egyetértés, hogy 150 milliárd nagyságrendű privatizációs bevételt a költségvetésnek biztosítania kell.
(14.10)
Talán az sem baj, ha nem kapkodja el a kormányzat a privatizációnak ezen fázisában és sokkal körültekintőbben folyik a privatizáció, mint esetleg folyt az elmúlt négy évben, mert igenis, a privatizációs bevételek a gazdaság finanszírozhatóságát jelentős mértékben javíthatják az elkövetkezendő évben, illetve években.
Visszatérve a dilemmára, hogy növekedés vagy stabilitás, gyakorlatilag a jelenlegi növekedésben az a problémánk, hogy egyensúlyi zavarokat okozott, tehát jelentős mértékben megnőtt az államháztartás hiánya és jelentős mértékű fizetésimérleg-romlás következett be 1994-ben.
Mivel finanszírozható ugyanis ez az egyensúlyi zavar? Elsősorban a belső megtakarításokból kellene hogy finanszírozni tudjuk, másodsorban a külföldi hitelfelvételekkel lehet finanszírozni. A belső megtakarításoknál a finanszírozást elsősorban a lakossági megtakarítások jelentik, ezek szerencsére nőttek, de ezt a növekedést ellensúlyozta az államháztartás túlköltekezése, és ennek következtében romlott tovább a költségvetés belső egyensúlya. Ha ezt az utat folytatjuk és ez a növekedés szerkezetében nem változik meg és nem egy szelektív növekedés lesz az elkövetkezendő években, akkor gyakorlatilag egy bizonyos pontig finanszírozható a gazdaság növekedése, s én - azt gondolom, a kormány és a szocialista frakció sem - nem tudom ma megmondani; melyik az a pont, amikor a hitelezők már azt fogják mondani, hogy tovább nincs, tovább nem finanszírozzuk a magyar gazdaságot olyan mértékben, hogy a termelést meghaladó fogyasztás történjen ebben az országban. Tehát a célnak az elkövetkezendő időszakban annak kell lennie, hogy csökkenjen ez a rés, ami azt jelenti, hogy nem fogyaszthatunk tartósan jóval többet a megtermelt javaknál, tehát ezeknek a folyamatoknak vissza kell fordulniuk.
Úgy gondolom, ez a megállapítás és ez a helyzet - ami 1994-ben kialakult - mindenképpen determinálja a költségvetés lehetőségeit. Persze az is meggyőződésem, hogy a költségvetés ezt a kérdést teljes mértékben megoldani nem tudja, ez egy sokkal tágabb, sokkal szélesebb törvényhozás - és a gazdaság működőképességének egyéb összefüggései is -, de a költségvetésnek mindenképpen egy olyan irányba kell hatnia, ami ösztönzi a gazdaság szereplőit, hogy ezeket az egyensúlyzavarokat valamilyen módon kiküszöböljék.
Ezért a költségvetéshez szorosan tartozó adótörvényekben egy olyan módosítás történt, hogy jelentős mértékben csökkent a vállalkozói nyereségadó, a társasági adó, ez a csökkenés egy jelentős forrásbővítést kell hogy otthagyjon a vállalkozói szférában és ez az adózott nyereségtömeg, ami a vállalkozói szférában marad, várhatóan a beruházásokra, a munkahelyteremtésre fog fordítódni és a vállalkozásokat erősíti.
Ezzel szemben - a bevételek csökkentésén túl - a kiadásokat is csökkentenie kell a költségvetésnek, ezeket elsősorban ott tudja csökkenteni, ha a fogyasztást visszafogja. De az sem igaz, hogy egy szelektív fogyasztás visszafogásáról intézkedik, hiszen azt mondja a költségvetés, hogy a beruházások növekedési ütemét nem kívánja korlátozni, viszont egy jobb szerkezetű beruházási növekedést vár el a gazdaságtól; ezt pedig a piac szereplőinél hagyott többletforrások tudják biztosítani 1995-ben. Remélhetőleg a vállalkozóknak adott politikai gesztus is - ami azt jelenti, hogy jelentős mértékben csökkentek az adóterheik - vissza fog jönni abban, hogy a vállalkozói szféra valóban nem fogyasztásra, hanem igenis beruházásra, munkahelyteremtésre fogja fordítani a nála maradt szabad forrásokat, és elő fogja segíteni azt az alapvető feltételezést és igényt, amit Vancsik képviselőtársam is megfogalmazott az előző felszólalásában, hogy csökken a feketegazdaság szerepe a magyar gazdaságban, ez pedig segíti átterelni a gazdaságot a legális szférába. Igaz, hogy ezzel a költségvetés adóbevételeit is növelve, de a másik oldalon kiadási lehetőségeket és forrásokat is teremtve önmaga és az egész ország fejlődéséhez.
Bízom benne, hogy ezek a gesztusértékű - ami nagyon sok pénzzel jár - intézkedések elérik ezeket a célokat, ha nem is csak ezzel, de az egyéb törvényhozási módosításokon keresztül ezek megoldhatók 1995-ben és az azt követő években.
A kiadási oldalon a fogyasztáscsökkenésnek elsősorban azért kell megtörténnie, hogy a belső fogyasztás csökkenjen, a beruházások növekedése mellett szükséges a lakossági fogyasztás és az állam önfogyasztásának jelentős mértékű szűkítése. Azt gondolom, hogyha a költségvetés ebben nem is tervezett be megfelelő mértékű fordulatot, úgy érzem, a megfelelő mértékű fordulathoz az államháztartási reform további elodázása nem engedhető meg. Nagyon remélem, hogy az új kormány, amely 1995-ben erre nem látott lehetőséget - hiszen nem is volt reális lehetősége, hogy az államháztartási reform konkrét intézkedéscsomagját kidolgozza és a parlament elé hoz-za -, erre 1995 első félévében lehetőség lesz, a Ház megtárgyalhatja és az 1996-os költségvetés már egy valódi, széles fordulatot fog tudni érvényesíteni e területen, a közösségi fogyasztások csökkentésében.
A lakossági fogyasztásnak is csökkennie kell - ez kétségtelen -, mégpedig azért, mert a belső piacon az import- és a fizetésimérleg-egyensúlyhoz ez is hozzátartozik, hiszen a gazdaság egy jelentősen nyitott gazdaság, amiben jelentős importot indukál minden belső fogyasztásnövekedés és forrásainkat e tekintetben elsősorban a beruházásokhoz kell hogy kapcsoljuk. Viszont az nem igaz, hogy ezt a fogyasztást nem szelektíven kívánja csökkenteni - még tovább szelektálva a fogyasztáscsökkenéseket - a költségvetés és az ehhez kapcsolódó adótörvények. Mégpedig azért nem igaz, mert ez a legrászorultabb rétegeknek nem jelent potenciális hátrányhelyzetet 1995-ben, hiszen a legrászorultabbaknak a szociálpolitikai eszközök átcsoportosításával és az állami kiadásokkal való takarékosság elvének figyelembevételével is biztosítja a kormányzat, hogy jelentős mértékben vagy egyáltalán ne romoljanak a pozícióik. Ezt pedig azért merem mondani, mert a frakción belül is jelentős vita volt, hogy mi az az értékhatár, ameddig ezeket a megszorító intézkedéseket és a fogyasztáscsökkenéseket - ami a lakossági szférát érinti - ellensúlyozni kell.
Úgy gondolom, hogy egy megfelelő kompromisszum jött létre, ami kétlépcsősnek tekinthető, az adótörvényekben végül is úgy realizálódik, hogy az általános kompenzáció és a helyzet lehetőség szerinti javítására törekvés az évi 360 ezer forintos jövedelemhatárig és gyakorlatilag a pozícióromlás megállítása az 500 ezer forintos jövedelemhatárig megvalósul. Azt gondolom, ez is azt igazolja, hogy e körben nagyon is szelektív az a fogyasztáscsökkentésre irányuló törekvés, ami ezt mutatja. Tehát ez azt jelenti, hogy az alacsony és a nehéz helyzetben lévő rétegek fogyasztásának csökkentésére nem számít a kormány, hanem igenis - elsősorban a közösségi kiadások csökkentésén keresztül - a közösségi fogyasztások csökkentésére számít, másodsorban a lakosság azon rétegeire, ahol ez a fogyasztáscsökkenés még megtörténhet.
Én személy szerint tudom támogatni ezt a költségvetési gondolkodást, hiszen ez a jövő érdekében tesz olyan szigorításokat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy ez a kormány még a választási ciklusában egy modernizációs programot meg tudjon indítani - ha teljesen befejezni nem is lesz képes - és mindenképpen egy olyan stabilizációs megoldást adjon, ami egy nyugodt, kiegyensúlyozott növekedéshez vezethet az elkövetkezendő években. Én ezért nagyon bízom abban, hogy ez így is alakul, hiszen amennyiben a stabilizációt elodázzuk, nem tesszük meg, a gazdaság működőképessége még egy ideig fenntartható, de nem tudom és nem ismerem azt a pontot, amikor a finanszírozhatósági problémák miatt ez a növekedés már vagy nem tartható vagy egyáltalán nem válik növekedéssé, hanem egy drasztikus visszaesés következik be.
Úgy érzem, ezt mindenképpen időben meg kellett állítani, ehhez ez a költségvetés az első lépéseket megteszi, remélve azt, hogy 1995 első félévében az államháztartási reformon keresztül a további lépések megtehetők, és akkor 1996-ra egy olyan költségvetés kerül a Ház elé, ami már nem egy félfordulatot, hanem igenis, egy tényleges fordulatot tartalmaz mind a gazdaságpolitikában, mint a teljes elosztórendszerben. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
(14.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me