BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hetekben többször kapott nyilvánosságot a kórházi ágyak számának csökkentésével összefüggő híradás és nyilatkozat. Természetesen ismert a kormányprogram és az egészségügy rövid és hosszú távú feladatait tartalmazó koncepció, amelyekben a kórházi kapacitások felülvizsgálatára, átalakítására vonatkozó döntések meghozatala szerepel.
A tb-önkormányzat is támogatja, hogy a kormányzat csökkentse a kórházi ágyak számát. A tb szerint a kórházakban szükség van fegyelmezett gazdálkodásra, mert különben - több vidéki kórházhoz hasonlóan - csődök következnek be.
Miniszter úr kijelentése szerint rövid távon húszezer kórházi ágyat kell megszüntetni - mint ahogy a Kossuth Rádió november 5-ei "16 óra" című műsorában elhangzott. Idézem a miniszter urat: "Magyarországon van nagyjából százezer kórházi ágy, és ezeknek olyan húsz-huszonöt százalékát nem egészségügyi, hanem szociális okokból fekvő emberek foglalják el. A kórházi struktúra átalakítása erről szól. Nem azt jelenti, hogy most a kórházi ágyakat szüntessük meg, hanem azt jelenti, hogy a kórházi ágyakat alakítsuk át."
Miniszter úr ezen nyilatkozatát korrektnek és elfogadhatónak tartom. Az interpelláció lehetőségével azért élek mégis, mert nem látom a konkrét elképzelés megvalósítási tervét, az átalakítás finanszírozását, az önkormányzatokkal való kapcsolatfelvételt, azt a programot, amelynek segítségével a legkisebb érdeksérelem mellett lehet megvalósítani a tervezett intézkedéseket.
Tisztelettel jelzem miniszter úrnak és a tisztelt Háznak - amit bizonyára tud is -, hogy az elmúlt években is történtek úgynevezett kórháziágy-átalakítások. Ezek a lépések önvédelmi jellegűek voltak az intézmények részéről. De szinte megoldhatatlan feladatot jelentettek a terület, a régió, a város szociális otthonainak, az érintett családoknak, és finanszírozási gondot jelentett a települési önkormányzatoknak is. Tehát nem kórháziágy-átalakítás történt, hanem -megszüntetés, és félő, hogy a kormány programja során is ez a tendencia érvényesül. Ezzel az önkormányzatokra és a családokra hárul az intézményes ellátás finanszírozása, mivel a normatívák eddig sem fedezték a szociális ellátásra fordított költségeket, és várhatóan 1995-ben sem emelkednek reálértékben a központi költségvetés normatív támogatásai. Hiába nő esetleg öt százalékkal az szja önkormányzatokhoz visszajuttatott része, nehéz, szinte megoldhatatlan lesz a helyi igények kielégítése.
Tisztelt Miniszter Úr! Javaslom és kérem, hogy a konkrét átalakítási programot, amely megfelelő garanciákkal, ütemezéssel, finanszírozási tervvel képes kórháziágy-megszüntetésekre, a kornak megfelelő módon alakítsuk át, és indítsa útjára a minisztérium. Kérem a tisztelt miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me