DR. KOVÁCS PÁL

Full text search

DR. KOVÁCS PÁL
DR. KOVÁCS PÁL népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr, és köszönöm szépen a képviselő úr kérdéseit. Itt valóban az a helyzet, hogy az egészségügyben is meg kell csinálni a rendszerváltást, amelynek egyik szelete a kórházi struktúra átalakítása. Erre a váltásra nagyon sok okból van szükség. Én ebből a három leglényegesebbet mondom el.
Az első, hogy az egészségügy szerkezete nem felel meg annak az ellátandó feladatcsomagnak, -tömegnek, amelyet meg kellene oldani. A második, hogy ilyen módon az egészségügy lassan finanszírozhatatlanná válik. A harmadik pedig az, hogy maga a szerkezet is nagyon pazarló.
Természetesen könnyebb az egészségügyi szerkezetváltásról beszélni, mint ebben valamit tenni, hiszen nagyon széles az összefüggése. Én három olyan területről beszélek csak nagyon röviden, amely megjelenik az egészségügyi és a szociális programunkban azzal, hogy természetesen ez a három terület összefügg.
(15.40)
Az elsőrendű feladat, amely a programban is megjelenik, úgy szól, hogy csökkenteni kell a kórházak terhelését. Ez másként kifejezve azt jelenti, hogy egy megelőzésre nagyobb gondot fordító egészségpolitikát kell folytatni, és azt is jelenti, hogy egy olyan egészségügyi rendszert kell kiépíteni, amelyben a kórházon kívüli ellátás, alapellátás elsősorban több feladatot megold, kevesebb betegnek kell a kórházba jutni. Ki kell dolgozni és el kell indítani egy jó háziápolási-rendszert, illetőleg több ambuláns szolgáltatást kell a kórházaknak is biztosítani.
Mindegyik területen történt egy sereg lépés, nem a nulláról indulunk, azonban ezek a lépések még csak egy folyamatnak a kezdeteit jelentik.
Egy másik összetevője ennek a kérdéskörnek az, hogy magukon a kórházakon belül is elindult egy szerkezetátalakítás, jó néhány kórház döntött úgy - egyébként nagyon helyesen -, hogy egyes részlegeit átalakítja különféle átmeneti intézményekké, ápolóotthonokká, illetőleg rehabilitációs otthonokká, ezzel alkalmassá téve őket részben egészségügyi, részben szociális feladatok ellátására, mindenesetre egy új típusú szolgáltatást nyújt, és olcsóbbá is teszi az ellátást.
A harmadik kérdéskör az, amelyről a képviselő úr is beszélt, s ez úgy szól, hogy mit tegyünk azzal a hatalmas szociális feladattömeggel, amelyet ma kórházban látunk el. Azt nem vitathatja senki, hogy ezeket a feladatokat el kell látni, és hogyha a kórházi struktúraváltást úgy gondoljuk, hogy csak bezárunk kórházakat, kórházi ágyakat megszüntetünk, akkor ezeket a szociális feladatokat nem tudjuk ellátni, ezek rázúdulnak valóban az önkormányzati szociálpolitikára, amely a jelenlegi feladataival is alig tud megbirkózni.
Kell tehát egy olyan folyamatot elindítani, amely úgy szól, hogy a kórházi ágyak átalakítása szociális célú ággyá, szociális feladatokat ellátó intézményekké, csak egy folyamat része lehet, és ez bizony nem megy pénz nélkül. Legalább két dolog szükséges, az egyik a pénz, a másik a jó szándék. Az elsőből alig van valami, a másodikkal tele vagyunk. (Derültség.) De azért az idei költségvetésben megjelenik néhány olyan tétel, amely egészségügyi és szociális fejlesztések címmel fut a költségvetésünkben - a társadalombiztosítás költségvetésében is lesz ilyen -, amelyeknél - főleg, ha ezek pályázati úton oszthatók szét - követelményként fogjuk meghatározni a pályázó önkormányzatok számára, hogy csak akkor juthatnak ilyen támogatáshoz, hogyha a kórházi, tehát az egészségügyi és szociális ellátás szerkezetét egy tempóban, együtt, együttműködve fogják végrehajtani.
Arról természetesen, hogy egy ilyen programnak mi az ütemezése, milyen költségei vannak, kizárólag akkor lehet valamit mondani, ha az országnak van már elfogadott '95-ös költségvetése, illetőleg hogyha elkészül a társadalombiztosítás jövő évi költségvetése.
Egy azonban biztos, hogy az önkormányzatokat e tekintetben nem lehet magukra hagyni, és az is biztos, hogy az egészségügyi szerkezet átalakításától nem kell csodákat várni, ez egy többéves folyamat, amelynek egyszer az lesz az eredménye, hogy egy, a feladatoknak megfelelő szociális és egészségügyi rendszer alakul ki Magyarországon, de ehhez azért évek kellenek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me