DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem fogadom el a választ. (Derültség.) Kérem, nem is fogadhatom el, hiába tetszenek nevetni. Sokkal komolyabb ügyről van szó annál, semhogy ez vicc tárgya lehetne - még akkor is, ha államtitkár úr igyekezett jól poentírozni. Poentírozni, tisztelt államtitkár úr, én is tudok. (Derültség.) De én nem akarom a dolgot a humor irányába elvinni: halálosan komoly dologról van szó, ezt tessék tudomásul venni!
Először is: miről van szó? Arról van szó, hogy a Szatmári Síkság volt a tőle északra és keletre elterülő vidék éléskamrája hosszú évtizedeken keresztül. Ezt az állapotot 1945 szüntette meg. Hogy ez a térség emelkedjen, ezt a funkciót kell visszanyerje. Ahhoz pedig, hogy visszanyerje, igenis szükség van arra, hogy a normális gazdasági vérkeringés helyreálljon. Tehát az általam felvetett nemzetközi vonal nem olyan Hekuba, mint ahogy itt fel tetszik tüntetni.
A második, amire utalni szeretnék ebben a felszólalásban: a múltkor Takács Péter képviselőtársam szóvá tette, hogy ezen a vidéken nem lehet áttenni a közutakra a vasúti személy- és teherforgalmat. Mert ha át akarják tenni, az utakat kell átépíteni, és odajutunk, ahol a part szakad: többe kerül a lé, mint a hús.
Ezen kívül, kérem, a magyar állampolgár nem úgy gondolkozik, hogy az üzleti haszont meghozza ez a vonal vagy nem hozza, hanem úgy gondolkozik, hogy kifizette az adót, a többi az állam dolga: gondoskodjon az utak és a vasúti vonalak fenntartásáról. Ez egy olyan országban, ahol agyon van adóztatva a nép, teljesen jogos kívánság, kérem. A török alatt nem fizetett nagyobb adót a magyar nép, mint napjainkban. (Derültség.)
Ami igaz, az igaz akkor is, ha képviselő úrnak nem tetszik.
Menjünk tovább! Amit még meg szeretnék jegyezni: mindenki tudja, mi lesz a sorsa azoknak a vonalaknak, amelyeket felszámolnak, illetőleg ahol szüneteltetik a vasúti forgalmat: kigyepesedik, ellopják a síneket, a talpfákat - és volt vasútvonal, nincs vasútvonal. (Derültség.) Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me