HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Köszönöm, elnök úr. Sajnálom képviselő úr, én sajnos nem vagyok ezekben az ügyekben olyan járatos, mint ön. Nem ismerem a részleteket, de arra, amit ön kérdésként felvetett, illetve a privatizációs visszaélésekkel kapcsolatban megfogalmazott, a következőket tudom mondani:
Természetesen polgári peres eljárással és egyebekkel én nem tudok foglalkozni, és a kormány sem. Ön jogász, tudja, hogy kik erre a hivatottak. Nem a kormány.
De amit én külön fontosnak tartok: már több ízben beszámoltam a parlamentnek - szeptember 27-én és azt követően is -, hogy a kormány milyen privatizációs anomáliákat észlelt, állapított meg az elmúlt évek gyakorlata kapcsán. Ezt nemcsak '90-től, hanem azt megelőzően is vizsgáltuk. Ezek a vizsgálatok nem hogy nem álltak le, hanem most folynak igazából intenzíven.
Nem véletlen, hogy a kormány létrehozott egy korrupcióellenes főbizottságot, amelynek egyik bizottsága foglalkozik a privatizáció terén tapasztalható visszaélésekkel, dokumentumok, bejelentések stb. alapján.
Meg kell mondanom, hogy a nehézség, a lassúság egyik oka - mint ahogy ezt megállapította a bizottság -, hogy tömegével tűntek el dokumentumok - nem most, nem július 15-ét követően, hanem az azt megelőző szakban, a választások alatt és az azt megelőző időszakban. Tömegével tűntek el. Rendkívül nehéz megállapítani, hogy ki, milyen alapon és hogyan döntött, mert egyszerűen nincsenek dokumentumok.
Ami nehezíti a vizsgálatot: hogy rendkívül nagy összevisszaság, kusza helyzet uralkodott az egész privatizációs döntéshozatali folyamatban. Mint ahogy a bizottság megállapította többek között azt is, hogy ugyanannak a cégnek az igazgatótanácsa - legyen az bank vagy privatizációs cég - két napon belül, mindenfajta indoklás nélkül megváltoztatta döntéseit. Ezért folyik ilyen lassan, nehezen - de folyik ez az átfogó vizsgálat. Mióta a bizottságot felállítottuk több mint száz újabb bejelentés érkezett. Az első nyolc csomag ezen a héten csütörtökön került elénk, és annak alapján megtesszük a szükséges lépéseket. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me