KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Immáron egyhetes azonnali, de még mindig aktuális kérdéssel fordulok önhöz. A kérdésemmel szeretném ráirányítani a figyelmet a hazai ipar újabb nehézségeire.
A közelmúltban a Matáv Rt. megbízásából az Intertrade Rt. ajánlati felhívást tett közzé asztali telefonkészülékek szállítására. A jelentős mennyiség és érték - két évre összesen 4 milliárd forint - megmozgatta a gyártó cégek fantáziáját. Negyvennyolc cég jelentkezett, végül kilenc előzetesen minősített cég nyújtott be ajánlatot. A tender nyerteséül két kategóriában két-két nyertest választanak. Ezen két nyertes lesz a Matáv Rt. beszállítója két egymást követő évben.
A tenderdokumentáció megvásárlása után derült ki, hogy a magyar pályázók csak forintban adhatnak be pályázatot. Végül az MNB alelnökének egyedi döntése alapján engedélyt kapott a két magyar gyártó keményvalutában történő ajánlattételre. A nyilvános tenderbontás után - műszaki és egyéb elemzések mellőzésével - az alábbiak már láthatók:
Azok a pályázó cégek, melyek a Távol-Keleten gyártatnak, alacsony áron voltak képesek ajánlatot tenni. Bekövetkezhet az is, hogy egyik magyar gyártó sem lesz a nyertesek között. A tendervesztes magyar cég több évre kiszorul a piacról, ami az egyik gyártó esetén a cég összeomlását, ezzel 680 fő munkanélkülivé válását eredményezheti.
Szeretném megjegyezni, hogy 1994-ben a Matáv Rt. minőségi és árelemzés alapján csakis a két hazai gyártótól rendelt asztali telefonkészüléket.
Miniszter Úr! Miért születhetnek a hazai gyártók számára hátrányos feltételekkel kiírt tenderek?
Miért írnak ki nemzetközi tendert, ha minősített hazai beszállítók vannak? Elképzelhetetlen-e az, hogy a hazai pályázó bizonyos feltételek megléte esetén előnyt kapjon?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me