KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én általában nem nézem jó szemmel, ha a köpködés felüti a fejét, (Derültség.) és szükségesnek tartom, hogy ilyenkor valóban tegyünk valamit.
A hivatkozott ügyben fontos az a történeti áttekintés, melyet képviselő úr nyújtott. Azt kell mondanom, hogy a református egyház igénye jogos, a hivatkozott törvény szerint az önkormányzatnak valóban vissza kell adni ezt az épületet a református egyháznak; a református egyháznak ezt vissza kell kapnia.
A kérdés már csak az, hogy mikor történjen meg ez a bizonyos átadás. Az önkormányzat korábban valóban hozott egy döntést az iskola átadásáról, ezután 333 szülő petíciót nyújtott be, közmeghallgatás volt, az önkormányzat természetesen a református egyház képviselőit is meghallgatta, és újabb döntésével megváltozatta korábbi döntését, mert úgy ítéli meg, hogy az egyház nem készült fel ennek az iskolának a működtetésére. Hivatkoznék az 1993-ban elfogadott közoktatási törvényre, amely szerint a helyi önkormányzatok tulajdonában lévő nevelési, oktatási intézmény tulajdoni vagy fenntartói jogát akkor engedi át a világnézeti alapon szerveződő fenntartónak, ha a tanulóknak, a szülőknek az nem jelent aránytalan terhet.
Ez természetesen vitatható, azonban a kérdés most - a kérdés, ugye, ma hangzott el - jogszerűnek tűnik ugyan, de az átadásnak a későbbiek során meg kell történnie, egyébként pedig a Belügyminisztérium vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy az önkormányzat döntése valóban mindenben megfelelt-e a vonatkozó törvényi előírásoknak. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me