DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET, az MDF képviselőcsoport részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Mint személyemből is láthatják, a Magyar Demokrata Fórum nem készül nagy vezérszónoklatra. Néhány fontos kérdésre szándékozik felhívni a figyelmet, éppen a helyzet sajátossága miatt, hiszen ezt a '93. évi költségvetést mi terveztük, és a végrehajtásáról most kell elszámolnunk. Nyilvánvaló, hogy a parlamenti hozzászólások alapján a mi szakembereink a megfelelő kérdésekre megadják a választ.
Alapvetően fontos kérdésre kell felhívnunk a képviselők figyelmét, és ez a társadalombiztosítás költségvetési zárszámadása. Rendkívül súlyos problémát jelent, hogy ez a zárszámadás nincs a parlament előtt. Nemcsak azért, mert a társadalombiztosítás, mint az államháztartás - költségvetés utáni - egyik legnagyobb alrendszere zárszámadása nélkül az államháztartás '93. évi zárszámadása nem ítélhető meg, hanem azért is, mert a társadalombiztosítás jövő évi költségvetésének tervezéséhez is szükség lenne a zárszámadásra.
Könnyen elsiklunk e fölött a kérdés fölött, pedig mindannyian tudjuk, hogy a társadalombiztosítás két alapja, a nyugdíj és egészségbiztosítás, rendkívül súlyos helyzetben van, és éppen ezért rendkívül fontos lenne, hogy mielőbb elénk kerüljön a költségvetési zárszámadásuk, hogy áttekintve a helyzetüket a jövőre pontosabban tervezni tudjunk.
A következő probléma az, hogy bár az Állami Vagyonügynökség és az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság elkészítette az éves jelentését a '93. évi gazdálkodásról és azt tudomásom szerint az Állami Számvevőszék is látta, ennek ellenére nem került elénk ez a jelentés, számunkra érthetetlen, hogy miért.
Még egy érdekes és fontos kérdés van és ez a költségvetési hiány alakulása. Az eredeti törvényben a parlament a pótköltségvetés előtti költségvetési törvényben 185,4 milliárd forintos hiányt tervezett. A pótköltségvetési törvény ezt 213,4 milliárdra korrigálta, a zárszámadás pedig arról szól, hogy ennél 13,7 milliárd forinttal kevesebb, 199,7 milliárd forint a zárszámadásban a hiány.
A pénzügyminisztériumi szakértők szerint és a zárszámadási javaslat szerint jelentős túlteljesülések következtek be mindenekelőtt a vámban és az importbefizetésben, a személyi jövedelemadóban, és lemaradás mutatkozott a fogyasztási adónál. A kiadási oldalon a költségvetés - mint ahogy általában az elmúlt évek költségvetésére is jellemző volt - a tervezett keretek között maradt. Ezt nagyon fontosnak tartom megismételni, hiszen számtalanszor hangzik el a valóságnak meg nem felelő megállapítás arról, hogy a hiányok a költségvetés költekezése miatt következnek be. A tervezetnek megfelelt a költségvetés kiadása, sőt a pótköltségvetéshez képest a kiadási oldalon is megtakarítás adódott a '93-as költségvetésben.
És most két idézetet mondok a '93. év nyarán lefolyt pótköltségvetési vitából.
(11.00)
"A következő, hogy miután a most látható bevételi előirányzatok is bizonytalanok, tisztelt Ház, egyáltalán nem vagyok arról meggyőződve, hogy a 214-215 milliárdos deficit tartható lesz a korrigált bevételi előirányzatok mellett. A gazdaság teljesítményei ezt nem látszanak alátámasztani, még akkor sem, ha egyébként az elképesztően drasztikus eszközökkel felruházott vámőrség és adóapparátus a jövedéki törvény alapján kőkemény munkába kezd, és azt a plusz 6 milliárdot a fogyasztási adó terén beszedi." Ezt Békesi László mondta '93 nyarán. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)
A másik idézet: "Nyilvánvaló, hogy a pótköltségvetés csökkentett bevételi előirányzatai is túlzottak: az eredetileg tervezett 185 milliárd forint helyett most 214 milliárdról szól az előterjesztés. Nehezen elképzelhető - én nem ismerek olyan szakértői véleményt, mely szerint elképzelhető lenne -, hogy ez a hiány ténylegesen 240 milliárd forintnál kevesebb lesz." Nos, tisztelt képviselőtársaim, a kormány szakértői ilyen szakértők voltak - az utóbbi idézet Soós Károly Attilától származik. Tehát mindkét ellenzéki párt vezérszónoka nagyobbat tévedett, mint a kormány képviselői - úgyhogy nyugodtan büszkék lehetünk a szakértőinkre. (Szórványos taps a jobb oldalon.)
Ezek után már csak annyit, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja elfogadásra ajánlja a költségvetés zárszámadását. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me