DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! A beruházásvédelmi egyezmények célja a külföldi befektetések elősegítése, a külföldi befektetők bátorítása. Elsősorban a kis- és középvállalkozók bizalmának megnyerésére szolgálnak, akik nagyobb biztonságban érzik magukat, ha saját államuk is képviseli érdekeiket a fogadó állammal szemben.
Az egyezmények - tartalmukat tekintve - megerősítik a magyar jogszabályokban foglaltakat, nemzetközi normává emelve azokat, ily módon kizárva az egyoldalú változtatás lehetőségét. Biztosítják többek között a tőke repatriálásának jogát, kártalanítás nyújtását olyan esetekben, amikor a beruházást a fogadó állam államosítja vagy kisajátítja.
Tartalmaznak rendelkezéseket a beruházási viták rendezéséről is. Ha a beruházó és a fogadó állam között a beruházással kapcsolatban vita keletkezik, azt semleges, nemzetközi választottbíróság elé lehet terjeszteni. Az egyezmény aláírásával a fogadó állam is aláveti magát a választottbírósági eljárásnak. A hatályos magyar jogrend értelmében az egyezmények hatályba léptetéséhez az Országgyűlésnek kell határozatot hoznia.
A Paraguayjal kötött beruházásvédelmi megállapodás része lehet a két ország új alapokon építkező gazdasági kapcsolatainak, ezért kérem a tisztelt Házat, járuljon hozzá az egyezmény parafálásához. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me