SOÓS KÁROLY ATTILA

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA
SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: A koalícióra lépő pártokat nem az elégedettség és megnyugvás érzete jellemezte expóügyben. Ehhez képest ma, november 8-án remélhetőleg sikerül a döntést meghozni. Kérdezem én: hol itt a villámakció, hol a váratlan tőrdöfés, amellyel a kormányt vádolták az igen tisztelt ellenzék képviselői? Ez bizony négy hónapot meghaladó idő, tisztelt képviselőtársaim, és különösen jelentős, ha ezt az időszakot abból a szempontból vizsgáljuk, felmerültek-e új ügydöntő tények vagy érvek, amelyek az expó megrendezhetőségét új megközelítésbe helyezték volna?
A kormány nevében kijelenthetem, hogy ilyen jellegű és jelentőségű kezdeményezés, körülmény, feltétel, ismeret nem mutatkozott, nincs tehát miért megváltoztatni a kormány álláspontját tartalmazó országgyűlési döntésre előterjesztett törvényjavaslatot. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: A népszavazás!)
Úgy vélem, ez a kijelentés nem áll ellentétben azzal a ténnyel, hogy az Új Magyarország című - saját definíciója szerint - polgári napilap 120 ezer aláírást eredményező népszavazási hadjáratot teljesített. Ismeretes, hogy a hatályos törvény szerint erre a népszavazásra legkorábban '95 februárjában kerülhet sor, természetesen abban az esetben, amennyiben a százezer aláírást hitelesként fogadják el az erre hivatottak. Az is ismeretes, hogy egy új aláírási mozgalom is indult azzal a céllal, hogy ne legyen expó-népszavazás.
Nem nyilvánvaló, hogy az esetleges népszavazás résztvevői akkor is a megrendezésre voksolnak, ha ennek többletterheit viselniük kell, akár újabb adó, újabb kölcsön formájában, vagy úgy, ha az expónál nagyságrendekkel fontosabb célokra jut majd kevesebb, pedig már most - expó nélkül - sem jut elegendő.
A parlamenten belül és kívül folytatott expóvita egyik visszatérő jellegzetessége volt a kapcsolódó rendezvények, illetőleg a millecentenáriumi rendezvények egybemosása azzal a váddal elegyítve, hogy az expó lemondása esetén a kormány nem kíván méltó módon megemlékezni a jeles évfordulóról, illetőleg magára hagyja azt a nagyszámú, kapcsolódó rendezvényt előkészítő pályázót, aki támogatás reményében beküldte jelentkezését a Világkiállítási Programirodába.
Nos, ismételten meg szeretném erősíteni a kormány előterjesztésben megnyilvánuló szándékát. Gondoskodni kívánunk arról, hogy a millecentenáriumi rendezvények bővített terjedelemben, nagyobb támogatással és a múzeumi rekonstrukció befejezésével kerüljenek megrendezésre. Emellett "Vendégségben Magyarországon" címmel szeretnénk programcsomagot kialakítani azokból a pályázatokból, amelyeket az önkormányzatok, civil szervezetek az expóhoz kapcsolódva benyújtottak, de ehhez várjuk még az újabb jelentkezéseket is.
Ezeket a vidéki és budapesti rendezvényeket jóval jelentősebb összeggel fogjuk majd támogatni, mint az a háromszázmillió, amennyivel - mint azt már említettem - az expó kapcsán terveztük. Itt jegyzem meg: nem támogatjuk azt a módosító javaslatot, amely azt a kérdést rendezné, hogy ezt a rendezvénysorozatot az IKM melyik hivatala szervezze. Nem célszerű, ha az Országgyűlés precedenst teremt azzal, hogy kormány- vagy pláne tárcahatáskörbe tartozó döntéseket elvon.
Az expóvita egyik folyamatosan visszatérő eleme volt az a felvetés, amely szerint a kormány szembehelyezkedett az alkotmánnyal, a törvényes renddel, amikor lemondta az expót. Ismételten és határozottan kijelentem: ilyen bűnbe a kormány nem esett, mindössze tette azt, ami alkotmányos joga és kötelezettsége. Felmérve és felismerve a kialakult helyzet tarthatatlanságát, késlekedés nélkül kezdeményezte az illetékes döntéshozó szerv, az Országgyűlés határozatát.
Ugyanakkor tekintettel arra, hogy ez a kezdeményezés nem maradhatott volna titokban a kormányzati elhatározásról, ideértve minden esetben annak hangsúlyozását, hogy a döntés joga az Országgyűlésé, tájékoztatta a Kiállítások Nemzetközi Irodáját, továbbá az ügyben érdekelt külföldi kormányokat.
Az eddigiek során a külföldi reagálás is igazolta a kormány eljárásának helyes voltát: szó sincs bizalomvesztésről, a Magyarországba vetett hit elvesztéséről, vagy - miként az elsősorban az FKGP részéről elhangzott - felmérhetetlen kárkihatásról. Úgy tapasztaltuk, hogy külföldön a legkevésbé sem osztják az FKGP azon véleményét, hogy a korábbi nemes célok nemtelen törekvéssé fajultak.
(18.00)
Ugyancsak a kisgazdapárt soraiból hangzott el, hogy ennek a kormánynak örök szégyene marad, szellemi Mohácsa lesz, ha az expót lemondja. Ennek és sok más hasonló megfogalmazásnak a nyomán a kormány nevében azt kell kérdeznem önöktől, tisztelt ellenzéki képviselőtársaim: valóban azt kívánják-e, hogy ország-világ előtt a gyakorlatban bizonyítsuk, ha törik, ha szakad megrendezzük a szakkiállítást, figyelmen kívül hagyva azt, hogy nincs rá pénz, az előkészítettsége messze elmarad a szükségestől, nincs kidolgozva a kiállítás tartalma, üzenete, nyomokban sincs meg a befektetői érdeklődés.
Felelős magyar kormány nem teheti ezt! Felelős magyar kormány az adott helyzetben csak azt teheti, amit a Horn-Kuncze kormány tett... (Derültség a jobb oldalon. - Taps az FKGP padsoraiból. - Dr. Keresztes Sándor: Éljen!)..., javasolja az Országgyűlésnek az 1996. évi szakvilágkiállítás lemondását, az erről szóló törvényjavaslat benyújtás szerinti elfogadását. Emellett javasoljuk a T/93/3-as számú módosító javaslat elfogadását, amely gondoskodik az önkormányzatoknak való átadás elől világkiállítási célokra elvont beépítetlen ingatlanok felszabadításáról, ezzel önkormányzati tulajdonba juttatásuk lehetőségét is megteremtve.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me