DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Ház! Kedves Képviselő Úr! Örülök neki, hogy a képviselő úr rákérdezett erre, és különösen indokoltnak tartom, hogy egy kisgazdapárti képviselő veti fel ezt az egyébként jogos kérdést.
Hadd kezdjem rögtön az elején azzal, hogy tisztázzuk pontosan a kompetenciákat. Nyilván a képviselő úr is tudja azt, hogy az a felsőoktatási törvény, amire ma már itt a Házban hivatkoztam, az 1993-as felsőoktatási törvény 48. §-a úgy rendelkezik, hogy - idézek belőle - "Állami felsőoktatási intézményben kar létesítése és megszüntetése az Országos Akkreditációs Bizottság véleménye alapján, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács javaslatára a kormány, az oktatási, a kutatási és más szervezeti egységek létesítése és megszüntetése a felsőoktatási intézmény hatáskörébe tartozik."
Tehát amire képviselő úr kérdése vonatkozik, az a felsőoktatási intézmény hatáskörébe tartozik, nekünk nincs erre közvetlen befolyásunk. Nyilván ezt képviselő úr tudja, feltételezem, és így - gondolom - egyfajta tájékoztatást vár tőlem azzal kapcsolatban, hogy mindezek közepette nekünk mégis mi az álláspontunk.
Szeretném elmondani megnyugtatásul, hogy egy ilyen helyzetben is mi azt tapasztaljuk, hogy a felsőoktatási intézmények a versenyképességük növelése érdekében folyamatosan kezdeményezik új szakok alapítását, indítását, s ezzel összefüggésben hoznak létre új szakirányokat és szervezeti egységeket.
Nagyon egyetértek azzal is, hogy valóban az általános iskoláknak is tenni kell ebben az ügyben, és fel kell készíteni a diákokat arra, hogy alapvető mezőgazdasági ismeretekkel rendelkezzenek, erre a környezetismeret, biológia és földrajz tantárgyak keretében jelen pillanatban is van lehetőség. A nemzeti alaptanterv előkészületei folytán ezt a kérdést ugyancsak vizsgáljuk, és helyesnek tartjuk azt, ha majd a diákok e téren is folyamatosan egyre több ismerettel rendelkeznek.
Hozzáteszem azt is, hogy az agráregyetemeken folyik tanárképzés, és megszámlálhatatlanul sok olyan hosszabb-rövidebb tanfolyamot tartanak - nemcsak az egyetemeken és a főiskolákon, hanem például művelődési házakban is és másutt is -, ahol a képviselő úr által említett tevékenységet lehet tanulni.
Az agrártudományi egyetemek egyetemi és főiskolai karainak agrár szakain az elmúlt négy évben 4574 hallgató szerzett oklevelet. Agrármérnök-tanári diplomát közülük évente 45-50 hallgató szerzett. E szak indítását kezdeményezte újabban a Pannon Agrártudományi Egyetem mindhárom kara is. Közös mérnök-tanári képzést indított a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola és a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Szegedi Élelmiszeripari Főiskolai Kara is.
Kérem képviselő úrtól és a Háztól a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me