DR. KÁVÁSSY SÁNDOR

Full text search

DR. KÁVÁSSY SÁNDOR
DR. KÁVÁSSY SÁNDOR (FKGP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Tessedik óta szolgálják kielégítő eredménnyel a mezőgazdasági ismeretek és technikák terjesztésének ügyét népiskoláink, illetve 1946-tól az általános iskolák.
Világvárosok lakói sem lehetnek meg mezőgazdasági ismeretek, legalábbis azok egy bizonyos mértéke nélkül, ha például szakszerűen akarják gondozni szobanövényeiket vagy ha a kőrengetegből kitörve rendben akarják tartani a nyaraló, a villa, a dácsa stb. környékét, vagy ha meg akarják művelni a hobbikertet.
Mindennek voltak alaptényezői a tanárképző főiskolákon működő, de a '80-as évek elején meggondolatlanul megszüntetett mezőgazdasági tanszékek. A mezőgazdasági ismeretek oktatása az említett intézményeknél azóta egyetlen tantárgyra: az agrotechnikára szorult vissza és az általános iskolákban is visszaszorulóban van.
(15.50)
A történtekkel egy cseppet sem lehetünk elégedettek, és a jelen helyzetet egyetlen tárgyilagosan gondolkodó ember sem fogadhatja el. Egyedül helyes megoldás az említett tanszékek fokozatos visszaállítása és a szakember-utánpótlás biztosítása volna.
Kérdezem ezért miniszter urat, tervezik-e, hogy a tanárképző főiskolákon vagy legalábbis azok egy részén visszaállítják a mezőgazdasági tanszékeket. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me