HORN GYULA

Full text search

HORN GYULA
HORN GYULA miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony!
Teljesen egyetértek azzal, hogy a háború és az azt követő megtorlások során Bácskában, az egész Vajdaságban áldozatul estek döntő többsége az ártatlanok közül került ki. Ugyanakkor felhívnám a szíves figyelmét arra, hogy mind a két oldalon... Mert azért emlékezzünk vissza az 1941-et követő időszakra is, amikor a másik oldalon, a szerb lakosság körében végeztek tömegpusztítást.
(15.30)
A legutóbbi időszakig ez a téma a Vajdaságban, az egész Jugoszláviában vagy Szerbiában tabu volt. Ez a tabu a legutóbbi években oldódni látszik, megszűnőben van.
Mire alapozom ezt? Mindenekelőtt arra, hogy több tanulmánykönyv jelent meg szerb nyelven az elmúlt évek során, amelyik foglalkozik ezzel, őszintén feltárja, a valóságnak megfelelően a történteket. A másik: az ön által igényelt megemlékezésre már két alkalommal is sor került, mégpedig ez év október végén Újvidéken, s ez év november elején a Vajdaságban, bocsánat, Szabadkán. Mind a két helyen magyarok és szerbek voltak együtt, mind a két helyen emléktárgyat állítottak fel, és az is szerencse, hogy az előzetes jóslatok, s egyes szélsőséges körök uszítása ellenére a megemlékezések mindenfajta incidens nélkül zajlottak le.
Legjobb tudomásom szerint mind szerb, mind magyar részről megindult a történészek kutatómunkája annak érdekében, hogy feltárják ezeknek az évtizedeknek, illetve éveknek a történéseit. Ebben a magyar kormány a történelemtudományok keretében vagy kutatások keretében megfelelő támogatást, pénzügyi támogatást ad a történészek számára.
Szeretném még aláhúzni, hogy természetesen a történelem ezen foltjainak a megtisztítása és a tényeknek a feltárása nagymértékben függ két dologtól. Az egyik: a magyar-szerb, szélesebben a magyar-jugoszláv viszony alakulásától, és a háború befejezése után, ami reméljük, nemsokára majd bekövetkezik, mindenképpen fölgyorsulhat ez a közös munka. A másik pedig: mi mindig szem előtt fogjuk tartani a vajdasági magyarság érdekeit.
Tehát én nem nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezném, hanem azt, hogy magyar-szerb, magyar-jugoszláv együttműködésben találjuk meg ennek, a történelmi tények feltárásának a lehetőségeit.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me