DR. VASTAGH PÁL

Full text search

DR. VASTAGH PÁL
DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ön kérdésében foglaltakkal, az ahhoz fűzött véleményekkel magam teljes egészében egyetértek, azokkal azonosulni tudok.
Negyvenhat esztendeje, 1948. december 10-én fogadta el az ENSZ harmadik ülésszaka az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát.
(16.00)
És bár azóta az emberi jogok nemzetközi katalógusa jelentősen bővült, de ez a nyilatkozat mindenkor megtartotta azt az őt megillető díszhelyet, ami egyben az emberi jogok nemzetközi védelmének fundamentumát is jelenti.
Egyetértek azzal, amit ön is megfogalmazott: teljesen természetes igény, hogy az iskolai oktatásban kapjon helyet az emberi jogok legfontosabb tartalmi elemeinek ismertetése, oktatása. Vannak erre jó törekvések, és remélem, a nemzeti alaptantervben ez helyet kap az állampolgári ismeretek körében. Addig is szeretném fölhívni az ön és a közvélemény figyelmét egy ENSZ által kidolgozott oktatási programra, amelyet az emberi jogok magyar központja hozott nyilvánosságra 1993-ban, amely elsősorban az általános és középiskolások számára érthetően, pedagógiailag alkalmazhatóan próbálja meg elmagyarázni az emberi jogok lényegét.
Hogy megemlékezünk-e az emberi jogokról - ez teljesen természetes kötelessége elsősorban a szakmai közéletnek, a magyar jogásztársadalomnak. Így van ez, kedves képviselő úr, több éve már, hogy a Magyar Jogász Egylet és a Magyar ENSZ Társaság keretében szakmai, tudományos megemlékezésekre kerül sor. Ez ebben az esztendőben december 9-én, pénteken délután 3 órakor lesz, amikor a fent említett szervek, valamint a Legfőbb Ügyészség, a Legfelsőbb Bíróság és az Igazságügyi Minisztérium tartanak megemlékezést. Önt is nagy szeretettel várjuk erre a tanácskozásra, megemlékezésre.
Ami az alkotmányozással kapcsolatos véleményét illeti, mondanivalója ebben is teljes egyetértésemre talált. A kormány véleménye nem változott: széles nemzeti konszenzuson, egyetértésen alapuló olyan alkotmányt szeretnénk - remélhetően addig az időpontig, melyet ön is említett, lezárva az alkotmányozás egész folyamatát -, amely egyszerre támaszkodik a magyar közjogi hagyományokra és a modern alkotmányozás eredményeire.
Kérem, képviselő úr, fogadja el válaszomat. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me