POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Nem kívánom hosszabban rabolni az önök idejét. Egyetlenegy dologra szeretném felhívni a figyelmet; amit nyilván önök is tudnak, hiszen a híradások, televízió és a sajtó részletesen beszámolt erről. És erről is azért, mert azt gondolom, minket is érint, a parlamentet, a Házat is érinti ez az ügy.
November elsején - nem olyan régen - az oktatás területén dolgozó különböző szervezetek sztrájkbizottságot alakítottak. Ennek a tagjai: az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége, az Agrároktatási és -kutatási Dolgozók Szakszervezete, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.
Nem az én dolgom - és ezért nem is kért volna a Fidesz-frakció szót -, hogy ezeknek az érdekképviseleteknek a követeléseit itt ismertessem önökkel, részben azért, mert ezek ismertek, részben azért, mert nyilván megteszik majd ezek a szervezetek, amikor a sztrájkbizottság a kormány különböző képviselőivel leül tárgyalni.
Egyetlenegy ok vezetett arra, hogy napirend előtt szót kérjünk; tudniillik, hogy a kialakult helyzetért közvetve ez a Ház is, mi valamennyien felelősek vagyunk. Hiszen ezek a szervezetek azért folyamodtak ehhez a - valljuk be, kicsit kétségbeesett - lépéshez, vagy mindenképpen drámai lépéshez, hogy az oktatás területén, ahol a sztrájk egyáltalán nem kívánatos, sőt, igen komoly feszültségeket okozhat a mindennapokban, ezzel hívják fel követeléseikre a figyelmet, mert komoly jogi és egyeztetési problémákkal néztek szembe.
Mik ezek? A parlament által elfogadott törvények - két törvényről van itt szó - előírják, hogy még ebben az évben, éppen a felsőoktatási törvény 125. §-a előírja azt, hogy még ebben az évben el kell fogadnia ennek a Háznak a felsőoktatás fejlesztéséről szóló törvényt - illetve, bocsánat, be kell terjesztenie a kormánynak még december 31-éig e törvény tervezetét.
Ettől a törvénytől, illetve ettől a nagyobb szabású fejlesztési programtól reméltek oly sok mindent a felsőoktatás dolgozói. Nem véletlen, hogy a sztrájkbizottságot alkotó szervezetek közül három is a felsőoktatásban szerveződik.
Ezzel szemben azt hallhatták - épp a múlt héten - Fodor Gábor miniszter úr szavaiból, hogy egy hárommilliárd forintos fejlesztési program indul, miközben a felsőoktatás 2000-ig tartó programja 60-80 milliárd forint közé tette a fejlesztéshez szükséges összegeket. Majd aztán hétfőn, egy napra a miniszter úr szavai után kiderült, hogy ez a hárommilliárd forint nem egy program része, hanem pusztán a felsőoktatás elaprózott különböző támogatásai. Tehát nincs felsőoktatási fejlesztési program se hárommilliárd forintért, se 60 milliárd forintért, hanem összesen ennyivel - tehát 4 százalékkal - növekszik majd a költségvetés tervezete szerint a felsőoktatásra fordított valamennyi központi támogatás.
Így tehát azt gondolom, joggal érezhetik magukat megtévesztve - talán ez a legfinomabb kifejezés - ezek a szervezetek.
A másik törvény, amely szintén hatályos, a közoktatásról szóló törvény. Ennek a 118. §-a előírja, hogy '95. január 1-jétől a közalkalmazottak, az oktatás területén dolgozó közalkalmazottak számára a béreket a központi költségvetés garantálja - a béreket és annak vonzatait. Ezzel szemben ezek a szervezetek azt láthatták a hozzánk is eljuttatott költségvetési tervezetből, hogy egyetlenegy fillérrel, tíz forinttal, húsz forinttal sem növekedtek azok a normatív támogatások, amelyeknek ezt a fedezetet támogatniuk kellene. Tehát nem valósul meg a törvény előírása.
Tudjuk valamennyien, hogy tavaly, az előző kormány egy igen hosszadalmas tárgyalásban - épp egy sztrájkbizottsággal folytatott tárgyalásban - kényszerült bele abba, hogy a közalkalmazotti törvény életbe lépjen. Ennek a tárgyalásnak egy kompromisszum lett az eredménye; az, hogy a közalkalmazotti törvény életbe léptetéséhez szükséges plusz összegeket megosztják egymás között a partnerek - 30 százalékában a kormány, illetve a költségvetés, 30 százalékában az önkormányzatok saját bevételükből, 30 százalékában pedig egy hitelgarancia, banki hitel állt rendelkezésre. Ezt sem fedezi a most benyújtott vagy benyújtás előtt álló költségvetési tervezet. Ezért joggal érezhetik úgy a közoktatás dolgozói, hogy az ígért és a törvény által is számukra előírt garancia nem valósul majd meg '95. január l-jétől.
Mennyiben tartozik ez ránk? Annyiban - hölgyeim és uraim -, hogy november 8-a van, és el kell döntenie a kormánynak, illetve ennek a parlamentnek, hogy mit fog tenni. Vagy végrehajtja az említett két törvényt, a közoktatási törvény 118. §-át vagy a felsőoktatási törvény 125. §-át, vagy pedig megváltoztatja azokat. Egyik sem történt meg mind a mai napig, és úgy kerül majd hamarosan elénk a jövő évi költségvetés tervezete, hogy nem felel meg ezeknek a törvényeknek.
Magyarán: a mi felelősségünk az, hogy belehajszoljuk ezeket a szervezeteket egy kétségbeesett és senkinek sem jó sztrájk állapotába, vagy pedig meghozzuk azokat a szükséges törvényeket, amelyeket meg kell hozni. Két út van előttünk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me