KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Én 1994. július 15-én vettem át a Belügyminisztérium irányítását.
Akkor a rendőrség - csak a rendőrség - 1,3 milliárd forintnyi túlköltekezéssel rendelkezett, vagyis ennyi olyan kiadása volt, amelynek a fedezete nem volt számára biztosított a költségvetésben.
Akkor a rendőrség gépjármű-állományának mintegy 40 százaléka futásteljesítményben meghaladta a 200 ezer kilométert, vagyis bőven selejtezésre szorult volna.
Akkor a rendőrség bérezési helyzete, jövedelmi viszonyai nem különböztek a mai helyzettől - azok az állapotok, amelyekkel ön ma a sajtóban találkozik, ugyanolyanok voltak július hónap folyamán is.
Ezzel együtt fenntartom azokat a nyilatkozataimat, amelyeket ön is idézett az előző időszak vonatkozásában, hiszen azt az időszakot a rendőrség tekintetében valódi pozitív folyamatok is jellemezték.
Mi tehát a probléma? Minden valószínűség szerint az, hogy az előző kormány is azt tette, amit a lehetőségek számára biztosítottak, és ez a kormány is azt fogja tenni, amit a lehetőségek számára biztosítani fognak.
A pótköltségvetés úgy kerül be ebbe az egész kérdéskörbe, hogy a Belügyminisztérium sem vonhatta ki magát annak következményei alól, amilyen költségvetési helyzet 1994-ben az országban kialakult, vagyis a Belügyminisztérium költségvetési kiadásait is csökkenteni kellett. Ez a rendőrség esetében úgy volt megoldható, ha a tizenharmadik havi fizetést az eredetileg tervezett decemberhez képest január hónapban fizetjük ki. Ebben az esetben ugyanis azoknak a feladatoknak az ellátása viszont biztosítható, amelyeket év közben kapott a rendőrség - mondjuk, például az idegenrendészeti törvény végrehajtására gondolok -, ám amelyekhez a többlet költségvetési forrásokat számára az idei költségvetésben már nem lehetett biztosítani. Hozzáteszem rögtön, hogy a köztisztviselők, közalkalmazottak esetében már törvény írja elő: januárban kell hogy sor kerüljön a tizenharmadik havi bér kifizetésére, és a jövőben ez lesz majd a gyakorlat a fegyveres testületek esetében is.
(16.00)
Mindezt figyelembe véve azonban a kormányzat nagyon fontosnak tartja a közbiztonságot Magyarországon. Ennek megfelelően kíván a jövőben megtenni mindent annak érdekében, hogy a rendőrség megfelelő körülmények között legyen képes végezni a munkáját, vonatkozik ez a jövedelmi viszonyokra is. Ezért 1995-ben a költségvetésen belül a kormányzat kiemelten fogja kezelni nemcsak ezt a területet, hanem a tűzoltóságot és a határőrséget egyaránt; másrészt pedig azokat a fejlesztési forrásokat, amelyek 1994-ben rendelkezésre álltak, 1995-ben is biztosítani fogjuk.
Ami az állomány szakmai szintjének emelését illeti - hiszen erről is szólt képviselő úr kérdése -, közismert, hogy az állampolgárokkal ma csak olyan rendőr kerülhet hatósági kapcsolatba, aki eredményesen végezte el a beosztásához előírt szakmai iskolát, a rendőrség hivatásos állományú tagja csak érettségizett vagy ennél magasabb iskolai végzettséggel rendelkező személy lehet a jövőben. A kétéves időtartamú, korszerű tanterv alapján működő rendőrtiszti szakközépiskola államilag elismert szakmát ad, utolsó szakaszába érkezett a főiskolai rendőrtiszti képzés reformjának a kidolgozása is.
Egyrészt tehát a pozitív folyamatokat továbbvisszük az elmúlt négy évből, másrészt mindent megteszünk annak érdekében, hogy, mondjuk, a rendőrség adatátviteli hálózatának bővítése lehetséges legyen, hogy az emelt szintű tiszthelyettesképzés meginduljon, hogy a bűnügyi technikai munkát korszerűbbé tevő fejlesztéseket végrehajthassunk.
Ugyanakkor azt is el kell mondanom természetesen, hogy a rendőrség munkafeltételeinek javítása, szervezeti fejlesztése, további eredményességének javítása, ezen keresztül a közbiztonság helyzetének alakulása az önök kezében is lesz majd a költségvetés megszavazásakor.
Köszönöm a figyelmüket. Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me