LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Belügyminiszter Úr! A rendőrség általános helyzetének romlása - vagyis megint a pénz. Bár nem ül a pénzügyminiszter úr mellett, a koalíció útjai kifürkészhetetlenek, s lehet, hogy előbb-utóbb majd egymás mellett ülnek... (Derültség a bal oldalon.)
Megint a pénz, ami mind a rendőrkapitányságokról, mind a pótköltségvetésben, az előterjesztett törvényjavaslatban jelzettekben nagyon hiányzik. Megnyilatkozásaiban, belügyminiszter úr, az elmúlt hetekben többször megerősítette, hogy mind az Antall-, mind a Boross-kormányzat a parlament jelentős részének támogatásával, a Belügyminisztérium tisztviselőivel, a rendőri vezetéssel együtt rendkívüli erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy erősödjék a rendőrség munkájának színvonala, hatékonysága. Szintén többször elismerte ön azt is, hogy a lehetőségekhez képest korszerűsödött a technikaieszköz-állomány, növekedett a rendőri létszám, a rendőrőrsök száma, a képzés színvonala.
Az október elején hatályba lépett rendőrségi törvény egyértelmű jogokkal és meghatározott kötelezettségekkel egyértelművé tette a rendőrök munkáját. Az idei költségvetés, bár nem elegendő, de az ország teherbíró képességéhez viszonyítva kiemelt összegeket biztosított a rendőri munka működéséhez, a bűnüldözésre, a közbiztonság javítására. Azt kell tapasztalnunk, hogy a pénzügyminiszter úr által előterjesztett pótköltségvetés ezen a területen is felesleges, és minden bizonnyal elkerülhető működési zavarokat okoz.
Túrós András, az ORFK közbiztonsági főigazgatója mondta a következőt: "A rendőrség valóban rendkívüli nehézségekkel küzd, s ezek következményei ma beláthatatlanok. Az viszont bizonyos, hogy a testület a jelentős elvonások dacára működni fog, a rendőr megkapja a fizetését, de még benzinre is jut majd."
Ezek rendkívül fegyelmezett mondatok, azonban ön is jól tudja, hogy a rendőrkapitányságok - akár a megyeiek, akár a városiak - a működésképtelenség határára jutottak el, s ami egyre erősödő meg nem értést okoz: hogy elmarad a rendőrök tizenharmadik havi illetményének a kifizetése.
Jól tudom, hogy ezt áttették januárra, azonban 1976 óta természetes volt az, hogy decemberben kapják meg ezt a tizenharmadik havi illetményt.
Ezekkel kapcsolatban kérem a tájékoztatóját. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me