DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Köszönöm az elismerő tapsot az MSZP, a kormányzati oldalról.
Engedjék meg, hogy a közelmúltban az Új Magyarországban megjelent azon hírrel kapcsolatban fejtsem ki a Független Kisgazdapárt és a magyar vidék aggodalmát, miszerint egyesek helyénvalónak látnák a termőföld idegen kézre adását.
Én úgy gondolom, hogy aki visszaemlékszik a földtörvény benyújtása előtti politikai vitákra, arra a kétségbeesésre, amellyel az egész ország lakossága megmozdult a földtulajdon idegen kézre adása ellen, annak nem kell különösképpen indokolnom, hogy milyen nyugtalanságot váltott ki most ez a hír nemcsak a magyar vidékben, hanem minden hazáját szerető magyarban. Miért?
A privatizált gyárak esetében lényegében bérmunkás helyzetbe került a magyar munkásság. Azzal, hogy az élelmiszeripar 70-80 százaléka idegen kézre került, megbénult az élelmiszeripar, illetőleg adott esetben olyan helyzetbe került, amikor a kritikus helyzet elkövetkezvén, megbénulhat a magyarság számára az élelmiszeripar. A 20-30 százalék maradvány a lényegét tekintve ugyancsak teljes egészében áll, hiszen elkezdték a felszámolást, ami tulajdonképpen egy burkolt privatizáció. Ha ehhez most a termőföld is idegen kézre kerülhet, akkor higgyék el, minden túlzás nélkül állítom, cselédsorba kerül a magyarság. Tehát itt az a pont, ahol a Független Kisgazdapárt országos elnökeként és frakcióvezetőjeként ki kell jelentenem, a Független Kisgazdapárt semmilyen körülmények között nem venne tudomásul egy ilyen helyzetet. Ebben az esetben népszavazást kezdeményezne, és az ország lakosságát mozgósítaná a magyarság gyökerét elszabdaló törekvések megakadályozása érdekében.
Tessék tudomásul venni, hogy a földtulajdon nemzetmegtartó erő, ahhoz hozzányúlni nem lehet.
A felszólalás aktualitását az Új Magyarország 1994. október elsejei cikke adja, amely "MDF-SZDSZ egyetértés a külföldi földtulajdonlásról" címszó alatt jelent meg, és úgy tudom, hogy két nappal ezelőtt a lényegét tekintve megismételte Raskó Györggyel mindazt, ami a cikkben található.
Juhász Pál nem egyszerűen mint Juhász Pál - és ezért kértem szót -, hanem az SZDSZ szakértőjeként fejtette ki, hogy bizonyos, szerinte garanciálisnak látszó feltételek teljesülése esetén, akár száz százalékos külföldi tulajdonlást is lehetőnek lát a termőföldek esetében. Sőt, nemcsak egyszerűen lehetőséget lát erre, hanem ezt kívánatosnak is jelezte.
Raskó György továbbment ezen. Olyan kifejezést használt, ami végül is a kisgazdapárt frakcióját a napirenden kívüli felszólalásra ösztökélte.
Raskó György kijelentette, hogy végre szakítani kellene az "édes magyar föld" elképzeléssel. Adjuk idegen kézre az édes magyar földet.
A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportjának elnökeként kijelentem, hogy mi az ilyen megközelítést nemzetellenes bűntettnek tekintjük, tiltakozunk az ellen, hogy az édes magyar földről ilyen hangon merjen bárki nyilatkozni.
A Független Kisgazdapárt megfelelő eljárást fog kezdeményezni Raskó Györggyel szemben, mert úgy gondoljuk, hogy az édes magyar földhöz senki hozzá nem nyúlhat. (Zaj.)
Engedje meg Raskó György, hogy kijelentsem a Kisgazdapárt nevében: mi az édes magyar földben szeretnénk nyugodni és nem engedjük, hogy ő idegeneknek adja. Köszönjük a türelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me