DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr, és mindenekelőtt engedjék meg igen tisztelt képviselőtársaim: azt, hogy elnök úr szóbotlását önök ilyen gúnyos felhörkenéssel fogadták, rosszallással észrevételezzem.
A kérdés, amiben szót kértem, a munkanélküliek helyzetének kihasználása, és ha a munkaerővel kapcsolatos helyzetet nézzük, a szeptemberi hivatalos jelentést, akkor úgy gondolom, képviselőtársaim által is ismert, hogy 550 ezer hivatalosan regisztrált munkanélküli van ma Magyarországon. Ha ehhez hozzávesszük a már nem regisztrált 300 ezret, a még nem regisztrált 30 ezer pályakezdő fiatalt és hozzávesszük a Békesi-programban előre jelzett 2-300 ezer munkanélküli-növekményt, akkor láthatják, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy rövidesen eléri Magyarországon a munkanélküliek száma a becsült 1 millió 100 ezres - elszörnyesztően magas - létszámot.
Ha abból a tényből indulunk ki, hogy az összesen 1,1 milliót a 4,5 millió összmunkavállalóhoz kell vetítenünk és figyelembe vesszük, hogy 1 millió közalkalmazott, illetőleg köztisztviselő is van Magyarországon, ez azt jelenti, hogy a versenyhelyzetben lévő munkavállalók száma hozzávetőlegesen valahol a 2 millió 400 ezer, maximum 2,5 millió körül fog mozogni, ami, hozzáigazítva a 10,5 milliós lakossági számhoz, azt jelenti, hogy a 2,5 millió munkavállalónak végül is egy elképesztően, aránytalanul nagy létszámot kell eltartania. Ha ehhez hozzávesszük még a Békesi-programmal súlyosbított valóságot - nevezetesen, hogy a termelésszűkítő politika elkerülhetetlen a jövőben -, akkor azt kell mondanom, hogy a 2,5 millió munkavállaló a 10,5 millió lakosról végül is egy szűkített termelés keretein belül kell hogy gondoskodjék.
Ez nyilvánvalóan egy rendkívül nehéz helyzetet jelent az ország számára, ezért nem lehet szó nélkül hagyni egy szűk csoportnak azt az arcátlan magatartását, ami abban nyilvánul meg, hogy a 2,5 millió munkavállaló egy részét és a munkanélküliek tömegét olyan mértékben kifosztja, hogy ma már aláíratnak - főleg a privatizált vállalatok külföldi megvásárlóinál látjuk ezt tömegesen megvalósulni a gyakorlatban - magasabb bért, mint amit ténylegesen kapnak.
Tömegesen fordul elő, hogy olyan juttatásokat ismertetnek el felvettnek, amelyeket ténylegesen nem vettek fel. Tudunk olyan pályakezdő fiatalról, aki például benzinkútnál tudott elhelyezkedni, a fizetését csak papíron kapja meg, és a borravaló az egyetlen, amelyet megkaphat, de ezt is tulajdonképpen csak nagy kínkeservesen kaphatja meg, másokkal állandóan versengve.
De aki megnézi a Moszkva teret, hogy hogyan néz ki munkaerőpiac szempontjából, az azt hiszem, egyet kell hogy értsen velem, hogy lassan el lehet felejteni a marrakechi rabszolgavásárt, mert azt is túlszárnyalja a Moszkva tér.
Ebben a helyzetben a Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy haladéktalanul nagyon kemény kézzel fel kell lépni. Örülök, hogy itt van a miniszterelnök úr: őt fogom felkérni, hogy haladéktalanul lépjen fel a feketegazdaság ellen, haladéktalanul lépjen fel a közbenső kereskedelem ellen, haladéktalanul lépjen fel a privatizációs visszaélések ellen, haladéktalanul lépjen fel azért, hogy az adórendszer ne - mint egy prés - a feketegazdaságot szolgálja, és tegyünk végre valamit annak érdekében, hogy ez az ország kilábalhasson a katasztrófahelyzetből.
Köszönöm a szót és elnök úrnak külön, hogy ilyen elnéző volt velem és 20 másodpercet ráengedett. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me