DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Elnöknő, nagyon sajnálom, hogy ezzel telik el az idő...(Derültség.)..., hogy az államtitkár úrnak jogi leckéket adunk. (Közbeszólás: Fizessen tandíjat!) De ha már ez a kívánsága, én nem zárkózom el előle és díjat sem számítok fel érte. (Derültség.)
Tehát nagyon röviden: a kormány számára kötelezően előírta a világkiállításról szóló törvény és az ország-gyűlési határozat, hogy a kormánynak a világkiállítás megrendezésén kell munkálkodnia. Ez egyszer: egy törvényi előírás, és egyszer: egy országgyűlési határozattal történő előírás, ami egyébként - a gyengébbek kedvéért mondom - megfelel a törvény betartásával kapcsolatos követelményeknek.
Ugyanakkor az alkotmány 35. § (1) és (2) bekezdése előírja, hogy a kormánynak kötelessége a törvények és ennek kapcsán az országgyűlési határozatok végrehajtása.
A kormánynak tehát az expó ügyében kellett volna ténykednie. Abban a pillanatban, amikor nem az expó megtartása érdekében tevékenykedett, hanem ezzel ellentétes magatartást tanúsított, adott esetben értesítette a nemzetközi szervezeteket, hogy a magyar kormány nem fogja megtartani az expót, mert nincs rá pénze, abban a pillanatban tudatosan szembehelyezkedett az alkotmányos renddel, a törvényekkel, az országgyűlési határozatokkal. Tehát az alkotmányos rendet sárba tiporta. A kormánynak ezt a magatartását kérjük számon. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me