RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a helyesbítést, elnök úr.
Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Pénzügyminiszter Úr! Azt hiszem, sokunkat, az egész társadalmat nagyon sokszor foglalkoztatja a be nem hajtott adó, a korrupció, és azt hiszem ez ellen fellépni a kormánynak is elsőrendű feladata. Ilyen irányban szeretném feltenni miniszter úrnak az interpellációmban is leírt kérdésemet, amely azt hiszem, hogy konstruktív és mindannyiunkat érintő lehet.
A biztosító társaságoknak, valamint ezzel összefüggésben az állami költségvetésnek évente több milliárd forint bevételkiesést, illetve többletkiadást okoz, hogy - hozzávetőleges becslések szerint - közel 300 ezer autós nem fizet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjat.
(15.30)
Információink szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj átlagosan majdnem 25 százalékos emelésére tettek javaslatot a biztosító társaságok az Állami Biztosításfelügyeletnek. A társaságok összesített eredménye lesz az alapja a jövő évi díjkalkulációnak. Végeredményben ez lesz a tárgyalási alap a Gépjármű-felelősségbiztosítási Bizottság október végi ülésén. A biztosító társaságok által javasolt emelés több mint 6 milliárd forintos bevételnövekedést eredményezne számukra.
Sajnos, a bevétel növelésének legegyszerűbb formáját választják a társaságok is, nevezetesen a díjak emelését. A díj mértéke évről évre rohamosan növekszik, a becsületes díjfizető autósok viselik az egyre növekvő terheket a nem fizetőkkel szemben. Úgy gondolom, hogy a problémakör ismert lehet miniszter úr előtt is, hogy közel 300 ezer gépjármű-tulajdonos nem fizet biztosítási díjat. Kérdésem: terveznek-e valamit annak érdekében, hogy ez a díjemelés elfogadható mértékű legyen, és gondolkodnak-e olyan intézkedéseken - akár rövid vagy hosszú távon -, amelyek feltárják annak az okát, hogy miért nem fizet több mint 300 ezer autós díjat.
Egy költői kérdést is megfogalmazhatok itt: nem tudom, hogyan vizsgáztatják le ezeket az autókat, mert a vizsgáztatás feltétele a díjfizetés igazolása. Ennek a 300 ezer autónak a díja minimálisan körülbelül 3 milliárd forint. Ha ez a díj befolyna a biztosítókhoz, lehet, hogy a díjat sem kellene ilyen nagymértékben emelni. A díjemelés egyre nehezebb helyzetbe hozza a nyugdíjasokat, a rokkantnyugdíjasokat, akik rá vannak kényszerülve - esetleg betegségükből eredően - a gépkocsi használatára. Ez a szociálisan is érzékeny réteg egyre rosszabb körülmények között él, és a nagyarányú díjemelés súlyos terheket jelent számukra.
Tervezi-e pénzügyminiszter úr vagy a kormány, hogy a jelenlegi díjfizetési rendszeren változtat - akár más formában is - és a rokkantnyugdíjasoknak valamilyen pótlólagos kedvezményt ad? Ez már megint csak költői kérdés talán, amivel választópolgáraink megkerestek, hogy talán visszahelyezik a benzin árába, és az elfogyasztott benzin arányában fizetnék a felelősségbiztosítási díjat. Vajon mit tesznek majd a 300 ezer nem fizetővel szemben? Kérem miniszter úr válaszát. Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me