RUSZNÁK MIKLÓS

Full text search

RUSZNÁK MIKLÓS
RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt években a kórházak finanszírozásában nagy változások kezdődtek el. E változások óta a kórházak által kezelt betegek száma és a betegség jellege alapján számítják ki, hogy mekkora működési költséget kap a kórház. A korábbi társadalombiztosítási támogatás döntően a kórházi ágyak számára alapult.
(15.20)
Ráadásul az egyes kórházak között nehezen indokolható eltérések voltak.
Az új teljesítményfinanszírozás lehetővé teszi, hogy ezen eltérések valamilyen formában megszűnjenek. A reform első szakaszában azonban erre még nem kerülhetett sor, mert az egyenetlenségek okát minden egyes túlfinanszírozott kórház esetében fel kell tárni, és a költségeket tisztítani szükséges. Ez a kérdés ma a kórház-finanszírozás egyik legégetőbb kérdése. A gazdálkodás egyre hatékonyabb formáit alkalmazó, korszerűen működő kórházak nehezen viselik el a fenti ellentmondásokat. Legalább arra volna szükség, hogy ismerjék a számukra hátrányos megkülönböztetés megszüntetésének menetrendjét.
A jövő évi egészségbiztosítási költségvetést még nem ismerjük. A nehéz helyzetben lévő kórházak tájékoztatása céljából a következő konkrét kérdéseim lennének miniszter úrhoz. Megtartja-e az új egészségügyi vezetés a teljesítményfinanszírozást mint alapelvet a jövőben is? Megkezdődik-e az 1995. évi költségvetés keretei között a kórházak finanszírozásában meglévő egyenetlenségek megszüntetése? Mennyi időt vesz igénybe ez a kiegyenlítődés?
Remélem, hogy megnyugtató választ kapok ezekre a kérdésekre, amelyekhez végezetül egy inkább költői kérdést is hozzáteszek. Tudja-e miniszter úr, hogy egyes kórházak csupán azért kerülnek nehéz helyzetbe, mert a kiegyenlítés még nem kezdődött el?
Várom konkrét és közeli határidőket bejelentő válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me