IZSÓ MIHÁLY

Full text search

IZSÓ MIHÁLY
IZSÓ MIHÁLY (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én egy rövid hozzászólást kívánok tenni most abból a célból, hogy megvédjem, illetve támogatásukat kérjem az általam benyújtott törvénymódosításhoz.
Az előző általános vitában elmondottam, hogy az egész törvényjavaslat szerintem pesszimista, hiszen nem mer vállalkozni arra, hogy nagyobb támogatást nagyobb arányban juttasson a lakosság és az önkormányzatok részére. De leginkább kirívó ez a csatornázás területén, mivel az a jelenség játszódik le országszerte, hogy a víz-, ivóvízhálózat építése, mondhatni, kedvezően alakul, viszont a csatornázás, onnan a szennyvízkivezetés sehol sem épül meg, sőt mondhatnám, hogy egyenesen döcög. Ennek érdekében, főleg azon a területen, ahol ivóvíznyerő-bázis is van, a törvényjavaslatnak kellene kezdeményezni azt, hogy nagyobb százalékban támogassa ott az önerőből, illetve az önkormányzati és lakossági hozzájárulásból épülő szennyvízcsatornák építését. Már magában azoknak a szennyvízcsatornáknak az építésére is 45 százalékos támogatást javasoltam, amelyek nem az ivóvízbázis felett vannak, az ivóvízbázis felettiekhez pedig 55 százalékot.
Indokolnám ezt azzal is, hogy azokon a területeken, amik ennek következtében fognak elszennyeződni, mivel onnan szennyvízelvezetés nem történik, biztos, hogy jóval hosszabb idő alatt, bármikor építsük is meg azokat a csatornákat, regenerálódik az a terület, áll vissza az egyensúlyi helyzet, tekintettel arra, hogy azok a szennyvizek, amik az ivóvízből keletkeznek, valahol már fölhalmozódnak, és leginkább az úgynevezett talajkutakban. Ha itt a talajkút mint egy gyűjtőbázis szerepel, mikor megindul egy építkezés, ott a csatornák megvalósítása következtében elvezetődik a víz, tovább, hosszú időn keresztül ezekből a pufferokból, ezekből a tartályokból ivóvízszennyezés keletkezik ezen a bázison.
Én elmondottam az előző hozzászólásomban azt, hogy Budapest viszonylatában ez kritikus, hiszen a felső, tehát a szentendrei és a másik oldalon lévő ivóvíznyerő-bázisoknál, a kapcsolódó területeknél, a hegyeknél, vagyis a domboknál nincs megoldva a csatornázás.
(18.30)
Ennek következtében mindenféle más intézkedés dacára is a szennyvíz lefele, a Duna irányába folyik, tehát az úgynevezett csápos kutak felé.
Ezért kérném a tisztelt képviselőtársakat, hogy majd annak idején, ha ehhez a ponthoz érünk - bár az 55 százalékos támogatás mértékét, ami kimondottan az ivóvíznyerő-bázisra vonatkozik, a környezetvédelmi bizottság is támogatja -, támogassák a 45 százalékos állami támogatást, adják meg a címzett támogatást. Annál is inkább, hogy a nagy lemaradást előbb-utóbb - sőt azt szeretnénk, hogy minél hamarabb - be tudjuk hozni, ahol ivóvíz gyűlik a községekbe, illetve ivóvizet szállítanak a községekbe, onnan a szennyvíz is kikerüljön egy bizonyos tisztítóműbe, hogy azon keresztül újra fel tudjuk dolgozni és vízzé tudjuk változtatni.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me