BOGÁRDI ZOLTÁN

Full text search

BOGÁRDI ZOLTÁN
BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert én a múlt héten kértem - ha emlékszik rá a tisztelt Ház -, hogy halasszuk el az általános vita lezárását, és javasoltam, hogy ez az egy hét álljon rendelkezésre módosító indítványok benyújtására. Nagy sajnálatomra a Ház akkor elutasította. Én akkor ezt kimondottan energia-, anyag- és időtakarékosság miatt kértem, de úgy látszik, nem sikerült megértetnem, mert azóta körülbelül háromszor annyi energiát fordítottunk erre a törvényre mint kellett volna, és ma sem vagyunk ott, ahová eljuthattunk volna simán, hogyha nem ilyen lóhalálában történik ez a törvényalkotás.
Nagyon nehéz dolog, mert - mint akkor is elmondtam - egy hét nem elegendő. Azóta bebizonyosodott, hogy tényleg nem elegendő. Ülésezett szerdán a mezőgazdasági bizottság. Mivel lezártuk az általános vitát, már csak bizottsági módosító indítványok beadására volt lehetőség, ezért bizottságot kellett alakítanunk - mint azt Szakál úr elmondta -, és egyáltalán nem éltünk azzal a parlamentáris demokráciában évszázadok alatt, de legalábbis évtizedek alatt kialakult módszerrel, miszerint egyéni módosító indítványok kerülnek a parlament elé, és a bizottságok ezt tárgyalják. Tehát sokkal több energiával jutottunk oda, ahová simán eljuthattunk volna - és még időt is vesztettünk, mert nem lesz ma végszavazás ebben az ügyben, ahogy az az eredeti tervben volt, hanem csak a jövő héten. Ezzel sem indokolható tehát ez a módszer.
Elnézést, hogy az általános mondandómmal kezdtem, de ennek mindenképpen el kellett hangoznia, már csak okulásképpen is, azért is, hogy tanuljunk ebből, és még egyszer ne kövessük el ezt a hibát.
Most a tartalmi részhez szólnék. Bekerült a törvénybe néhány definíció a mezőgazdasági bizottság javaslatára, de azt hiszem, erre még szerdán is vissza kell térnie a bizottságnak, tekintettel arra, hogy a mai, hétfői ülésen az MDF képviselői - ahogy azt előre jelezték - nem tudtak jelen lenni. A hétfői nap ugyanis teljesen be van táblázva - ezt önök is tudják: ekkor vannak a frakcióülések. Késve - negyedórás késéssel - értünk oda, és akkorra a vitát már lezárták.
Bekerült néhány definíció, ez a bizonyos "fűszer-paprika" és "fűszerpaprika-üzemi és -féltermék", viszont nem került be az "őrlemény". A törvénybe mindenképpen bele kellene fogalmaznunk vagy azt, hogy a magyar szabványnak megfelelő - nem akarom a szabványszámot mondani, mert ez változhat -, tehát a fűszerpaprika-őrleményről szóló szabvány megfogalmazásainak megfelelő terméket nevezzük őrleménynek, vagy egy rövid megfogalmazást kellene adni, mert a törvényben szerepel az őrlemény, viszont arra vonatkozó definíció, hogy mit kell őrlemény alatt értenünk, nem szerepel. Remélem, a mezőgazdasági bizottság szerdai ülésén ezt megtárgyalja, és akkor a jövő héten szavazásra kerülhet sor ebben az ügyben. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me