DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt héten az általános vitában sok szó esett arról, hogy milyen súlyos visszaélések történtek a fűszerpaprika forgalmazása terén. Ezek az egész országban nagy felháborodást váltottak ki, tekintettel arra, hogy lakosságunk jelentős részének egészségét veszélyeztették. Csak utalni szeretnék erre a vitára, amelyben már akkor jeleztem, hogy módosító indítványt fogok előterjeszteni a részletes vitához, illetve a törvényjavaslathoz.
Ennek a módosító indítványnak - talán mind a kettőnek - az a lényege, hogy tekintettel az elhangzottakra és ennek a témának a közegészségügyi jelentőségére, úgy gondolom, ahhoz, hogy egy törvény kifejtse a hatását, hatékonyan tudjon működni, szükséges, hogy megfelelő szankciókat tartalmazzon. A szankcionálás a törvény hatékonyságát fokozza.
Az eredeti előterjesztésben a 69. § tételei között - amelyek a fűszerpaprika esetében 40 százalékos szankcionálást jelentettek volna - javaslom ezt 100 százalékra emelni azért, mert úgy gondolom, hogy ennek feltétlenül visszatartó hatása lenne. Ez a 100 százalék a kiskereskedelmi forgalom 100 százalékát jelenti.
Módosító indítványom szükségességét magyarázza továbbá az, hogy a jövedéki szabályozási törvény, az alaptörvény 69. §-ának megfelelő tételei - a dohánygyártmány, szesz és egyéb jövedéki termékekre vonatkozóan, a kávé kivételével valamennyi esetben - 100 százalék fölötti: 120, 140, 160 százalékos tételeket tartalmaznak.
Nyilvánvalóan csak az lehet a logikus megoldás, hogyha valamennyi jövedéki terméket ilyen tételekkel szankcionáljuk, pontosan azért, hogy ezek az anomáliák a jövőben lehetőleg ne forduljanak elő.
A következő ponthoz is hasonló indokokat tudnék felsorolni, ezért a második pont bővebb indoklásától eltekintek, csak jelezni kívánom, hogy hasonlóképpen 100 százalékos szankcionálási tételt javaslok.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me