DR. SZAKÁL FERENC

Full text search

DR. SZAKÁL FERENC
DR. SZAKÁL FERENC, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót.
Tisztelt Ház! A mezőgazdasági bizottság az ajánlása elkészítésénél igyekezett a legnagyobb gondossággal eljárni, ezért a 19-én tartott ülésén - mivel újabb módosító javaslatok merültek fel s a bizottság nem tudott állást foglalni a módosító indítványok szükségessége vonatkozásában - végleges döntését a mai napra halasztotta. Ma viszont délután 2 órakor összejött a bizottság, és kialakította végleges álláspontját.
A bizottság ebben a helyzetben úgy tudott dönteni, hogy a bizottsági vélemény kialakításánál figyelembe tudta venni az Országos Fűszerpaprika Terméktanács Egyesület október 20-án tartott ülésén hozott határozatát is. Tudom, hogy most csak a módosító indítványokról kell szólnom, mégis úgy gondolom - mivel ez nagy teret kapott az általános vitában és a véleményünk kialakítását is befolyásolta -, talán nem érdektelen, ha itt megemlítem: ez az Országos Fűszerpaprika Terméktanács Egyesület úgy foglalt állást, hogy bár elvileg a fűszerpaprikát nem tartja jövedéki terméknek, a jelenlegi kaotikus piaci helyzet megoldására, a vertikum legális szereplőinek érdekében mint egyedül lehetséges, a helyzetet rendezni képes szabályozást elfogadja a beterjesztett törvényjavaslatot. Mint hangsúlyoztam, ez nagymértékben befolyásolta a bizottság álláspontját is.
A 19-i ülésen felmerült módosító indítványok megvizsgálására külön kis munkacsoportot alakított ki a bizottság, amelyben az előterjesztő képviselője, az Ipari Minisztérium képviselője és az Agrárrendtartási Hivatal elnöke vett részt, és itt minden kérdést egyértelműen tisztázni tudtunk.
Ezek után a mezőgazdasági bizottság néhány olyan módosító indítványt fogalmazott meg, nyújtott be ajánlásában, amelyek jogtechnikai jellegűek. Úgy gondolom, ezek részletes indoklása nem szükséges, egészen egyszerű javításokról van szó.
A bizottság lényegesebb módosító indítványa - mint bizottsági módosító indítvány - a törvénytervezet 2. § (1) bekezdésére vonatkozik, amelyben elsősorban a fűszerpaprika-üzem megfogalmazását, definícióját pontosítja. Az eredetileg benyújtott törvényjavaslatban a megfogalmazás csak komplett, több részből álló, együttes üzemre vonatkozott; a módosító indítvány szerinti megfogalmazás lehetővé teszi a fogalom olyan értelmezését, hogy komplett, több részből álló fűszerpaprika-üzemről van-e szó vagy csak annak egyes részeiről: például darálóról, malomról vagy kiszerelő üzemről.
Kapcsolódva a bizottságban, illetve az általános vitában is elhangzott aggodalmakhoz, a bizottság szükségesnek tartotta, hogy a fűszerpaprika-féltermék definíciója pontosan meghatározva belekerüljön a törvénybe. Így a 2. § (1) bekezdését egy újabb, 21/b ponttal kívánja kiegészíteni, amelyben a fűszerpaprika- féltermék olyan megfogalmazása szerepel, ami kizárja az olyan félreértéseket, hogy a fűszerpaprikának más formában történő, élelmiszercélú felhasználása esetleg félreértésekre adjon okot.
Az ajánlásban szerepel dr. Gombos András képviselőtársunk módosító indítványa, amelynek első részében a jövedéki ellenőrzés alól elvont termékek utáni jövedéki bírságot kívánja emelni, második részében pedig az adózatlan készlethiány után kiróható bírság mértékét kívánja szintén felemelni. Ezt a módosító indítványt képviselőtársunk fogja részletesen indokolni, itt csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy az ajánlásban szereplő minden módosító indítványt a mezőgazdasági bizottság a mai ülésen egyhangúlag támogatott.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me