DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Megint köszönöm a szót. Szerencse, hogy csak két pontból áll ez a bizottsági ajánlás és - mondjuk - nem tizenháromszor fogok megjelenni az emelvényen, pontonként részletezni és indokolni a módosító indítványokat.
Eltérő a véleményem Kávássy képviselőtársamtól, mert ezt a törvényjavaslatot nem kell visszavonni. Az a helyzet állt elő, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisített formai okokból egy végrehajtási rendeletet, egy miniszteri rendeletet, és december 31-ig van módja és lehetősége a hiányosságot az Országgyűlésnek pótolni. Miután szükség van erre a járulékra, az Országgyűlésnek igenis törvényt kell alkotnia, de annak a tudatában - és azt hangsúlyoztam korábban is - hogy át kell gondolni és minél hamarabb az Országgyűlés elé kell terjeszteni egy olyan, szerzői jogról szóló új törvénykoncepciót, amely teljes egészében a modern viszonyokhoz igazítja a szerzői jogosítványokat. Hisz ennek a törvényjavaslatnak az egyik lényeges eleme, hogy bizonyos esetekben a szerzői díj részévé teszi, hogy ha egy kereskedelmi tevékenységet folytató vállalat egy adott műtárgyat: festményt, grafikát, számozott rajzot értékesít. És valóban elgondolkoztató, hogy miért éppen egy vagyontárgy átruházásához kötjük a szerzői díjfizetést, mert ebből olyan helyzet állhat elő, hogy minél többször cserél gazdát egy vagyontárgy, annál többet kap a szerző, és adott esetben, ha egy nagy értékű festményt megvesz egy múzeum, akkor annak a festménynek az alkotója az életében egyetlenegyszer kap egy ilyen szerzői díjat és soha többet nem kap. De ezeknek a lényegi dolgoknak az átgondolása valóban nem ennek a törvényjavaslatnak a feladata, hanem egy későbbi jogalkotási feladatnak.
Ami miatt én a 2. pontnál lévő módosító indítványomat benyújtottam és amiért szóban most indokolom, hogy elkerüljem annak a félreérthetőségét, hogy ezáltal a múzeumokat és a muzeális közgyűjteményeket kívánnám hátrányos helyzetbe hozni. Tudnillik a jogalkotó előírja, hogy bizonyos esetekben meg kell fizetni ezt az öt százalékos díjat, ami részben a szerzői jogdíjhoz kapcsolódik, részben pedig egy olyan mecenatúrához, amely az oltalom lejárta utáni művek esetében kell hogy megfizettessék, és amelyből aztán a kortárs művészeket támogatják. Mind a két cél helyes.
Az egyik az alkotót akarja, illetőleg a védelmi idő alatt a jogutódokat anyagi juttatásban részesíteni, a másik pedig egyfajta támogatást akar adni a jelenlegi képzőművészeknek. Igenám, csak az a furcsaság ebben a törvényjavaslatban, hogy mentesíteni akarja az állam mind a szerzői jogdíj fizetése alól, mind a díjfizetés alól a múzeumokat, illetőleg a muzeális közgyűjteményeket. A korábbi végrehajtási rendelet egy felemás megoldást tartalmazott. Tudniillik ha élt a szerző, akkor a múzeumnak és a muzeális közgyűjteménynek is meg kellett fizetni a szerzői jogdíjat. A javaslat ehhez képest teljes egészében mentesítené a múzeumokat és a muzeális közgyűjteményeket mindenfajta díj-, illetve járulékfizetés alól. Ez az, ami véleményem szerint elképzelhetetlen. Az államnak nem oly módon kell segíteni a múzeumokat és a muzeális közgyűjteményeket, hogy értékes műtárgyakat szerezzenek be, hogy látszólag mintegy adományként elengedni ezt az öt százalékos díj fizetését.
(17.40)
Hiszen olyan minimális az a költségvetési keret, amiből beszerezhetik a múzeumok, illetőleg a közgyűjtemények, hogy az 5 százalék számukra igazából nem megoldás. Éppen a mai újságokban közölték azt, hogy ezek a múzeumok, közgyűjtemények olyan siralmas anyagi helyzetben vannak, hogy nem a beszerzésük, a működésük van veszélyben. A költségvetés tárgyalása során sokkal inkább figyelmet kellene az Országgyűlésnek arra fordítani, hogy a jogegyenlőség elvét betartsa, hogy aki vásárol - függetlenül attól, hogy múzeum vagy egy magánszemély -, fizesse meg azt az 5 százalékot, hiszen az a szerzőt illeti.
Ha kimondjuk, hogy a szerzői jogdíj része ez az 5 százalék, akkor az állam egyszer odaadja, ha egy magánszemély vásárolja meg, egy vállalat vagy pedig egy iskola, a másik kezével viszont a szerzőtől mindjárt vissza is veszi, mert azt mondja, hogy ha múzeum vagy muzeális közgyűjtemény veszi meg, abban a pillanatban már nem a szerzői jogdíj része, mert a megfizetése alól felmentést adott bizonyos intézményeknek.
A jogegyenlőséget vizsgálva tartom elfogadhatatlannak, hogy az állam egy ilyen kegyes gesztust gyakoroljon - mint ahogy itt, az előbb a tb-tartozások elengedésénél hallottuk -, hogy nagylelkűen elengedjen fizetési kötelezettséget a saját maga irányában, másokkal szemben viszont következetesen behajtassa azokat. Véleményem szerint egyenlő helyzetbe kell hozni a beszerzések esetében a múzeumokat és az egyéb magánszemélyeket, illetőleg az egyéb társaságokat, viszont a költségvetésben a múzeumok számára a működést biztosítani kell.
Én a magam részéről elfogadhatónak tartom Balsai képviselőtársamnak azt a módosító javaslatát, amely a jelenlegi állapotot törvényerőre emelné, vagyis mentesítené abban az esetben a múzeumokat és a muzeális közgyűjteményeket a díjfizetés alól, ha a szerző már nem él.
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me