BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A társadalombiztosítási alapok kintlévőségeinek egyszeri rendezéséről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban az általános vita megkezdésekor némi megnyugvással hallottam az előterjesztőnek az álláspontját, aki őszintén szólt ennek a törvényjavaslatnak a belső ellentmondásairól.
Mielőtt rátérnék a tartalmi kérdésekre, engedjék meg azt a megjegyzést, hogy a szabaddemokraták számára is meglepetés volt ez a törvényjavaslat, ennek a benyújtását nem előzte meg szakmai egyeztetés.
A fenntartásainkkal kapcsolatban már nagyon sok észrevétel elhangzott. Úgy van ez, mint általában minden törvénytervezettel: mellette és ellene számos érvet lehet sorakoztatni.
Én úgy gondolom, hogy most a törvényjavaslat mellett igazából csak egy érv szól, az ugyanis, hogy pótlólagos forrásra, a kintlévőség részleges behajtására múlhatatlanul nagy szükség van. Ellene viszont - azt gondolom - szép számmal lehet sorakoztatni az érveket.
Szó esett arról, amit mi, szabaddemokraták is a legsúlyosabb ellenérvnek tartunk: ennek a törvényjavaslatnak a kivitelezése alapvetően demoralizáló hatással jár, és ennek messzemenő következményei vannak.
Ez a törvényjavaslat gyakorlatilag elfogadhatóvá teszi a nemfizetést. Azzal a következménnyel jár, hogy azok a tb-fizető munkáltatók, akik keserves kínlódás során kigazdálkodják a tb-t, és rendesen befizetik, felülbírálják ezt a magatartásukat, hiszen hogyha semmiféle szankcióval nem jár az, hogy valaki nem fizet, akkor ez gyakorlatilag erre a magatartásra ösztönöz.
A másik súlyos fenntartásunk az, hogy félő, hogy nem hozza meg a törvényjavaslat a várt eredményt. Itt elhangzott az előbb az MSZP vezérszónoka részéről, hogy az előterjesztő is csupán idén 10, jövőre még plusz 5 milliárd bevétellel számol, tehát maximum összesen 15 milliárddal - abból a bizonyos 180 milliárdos kintlévőségből. Kérdés, hogy bejön-e egyáltalán ez a 10-15 milliárd, és duplán kérdés, hogy nem vész-e el az, ami idén vagy jövőre esetleg bejön, éppen a törvényjavaslat demoralizáló hatása nyomán.
Nem esett szó még az előző felszólalások során arról, ami szintén felvethető a törvényjavaslattal kapcsolatban, hogy precedens értéke lehet. Bár a javaslat hangsúlyozza, hogy ez egy egyszeri, megismételhetetlen alkalom, valójában semmiféle garancia nincs ezzel kapcsolatban, hogy ebből nem lesz-e egy ismételten szükségessé váló gyakorlat.
Szeretném még egy további új szempontra felhívni képviselőtársaim figyelmét: arra ugyanis, hogy nagyon sokféle köztartozás létezik, és azt hiszem, hogy a tb-vel kapcsolatos magatartás, viselkedés befolyással lehet a más természetű köztartozások behajtásával kapcsolatban is.
Mindent egybevéve azt kell mondanom, hogy a szabaddemokraták jó szívvel ezt a törvényjavaslatot megszavazni nem tudják.
Azt, hogy végül is hogyan foglalunk állást, attól tesszük függővé, hogy az időközben benyújtásra kerülő módosító javaslatok mit tudnak változtatni ezen az elképzeléscsomagon. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me