DR. BÉKESI LÁSZLÓ

Full text search

DR. BÉKESI LÁSZLÓ
DR. BÉKESI LÁSZLÓ pénzügyminiszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A társadalombiztosítás kintlevőségei évek óta emelkednek, és ma már elérik a 190 milliárd forintot. Ebben a magas összegben megjelennek a gazdaságban bekövetkezett csőd- és felszámolási hullám, valamint a sok vállalkozásra jellemző likviditási gondok hatásai, de szerepe van ebben a járulékbehajtás erőtlenségének is. A kintlévőségek 30 százaléka felszámolás, 4 százaléka csődeljárás alatt van, az ilyen gazdálkodóknál található meg. További 23 százalék esetében megállapodás született a tartozások átütemezett megfizetésére. Jelentős nagyságrendet képvisel a MÁV és az adóskonszolidációs eljárásba vont sok vállalkozás tartozása is. Így a kintlévőségek nagyobb része olyan gazdálkodóknál van, ahol a behajtás nem gyorsítható, annak eredménye a külön eljárások függvényében alakul.
A jelenleg javasolt egyszeri, meg nem ismételhető akció elsősorban az előzőekben nem említett szűkebb körre, főleg a közepes és kisebb vállalkozók tömegére irányul; ezek tartozása körülbelül 44 milliárd forint. Ebben a körben a törvény által felkínálni javasolt ösztönzés néhány hónap alatt jelentős tb-bevételeket eredményezhet, ugyanakkor a vállalkozóknak a felkínált könnyítéssel esélyük lehet elmaradásuk rendezésére és a későbbiekben folyó járulékfizetési kötelezettségeik pontos teljesítésére. Erre szükségük is lesz, hiszen a mostani kivételes akciót követően a társadalombiztosítási járulékok fizetésének elmulasztását szigorú szankciók fogják követni; a tb-önkormányzatok - az eddigiektől eltérően - élni kívánnak a rendelkezésükre álló jogi eszközökkel. Ezeket a jogi eszközöket egyébként a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény és a csődtörvény későbbiekben beterjesztésre kerülő módosítása során gyarapítani szeretnénk.
Az egyszeri behajtási akcióra a társadalombiztosítási önkormányzatok tettek javaslatot. Ennek törvényi megalapozását szolgálja a most benyújtott önálló törvényjavaslat, amely a nehéz fizetési helyzetben lévő cégekkel kapcsolatban - a gazdasági életben szokásos tartozási rendezési eljárásnak megfelelően - készpénzfizetés esetén a befizetés időpontjától függően az 1994. június 30-án fennálló késedelmi pótlék és az akkori járuléktartozás részleges, differenciált elengedését javasolja. A MÁV szanálási és szerkezetátalakítási programjához kapcsolódva a kormány a közeljövőben kérni fogja az Országgyűlés hozzájárulását a társadalombiztosítással szemben fennálló adósságok rendezéséhez. Ezzel és a jelenleg javasolt behajtási akcióval elkerülhetővé válik a társadalombiztosítási alapok 1994. évi pótköltségvetésének benyújtása.
Tisztelt Ház! Nem hallgathatom el, hogy a javasolt megoldás nem problémamentes, kétélű eszközt tartalmaz. Előnyben részesíti a fegyelmezetlen vagy gyengébben gazdálkodó szervezetek egy részét a megbízható befizetőkkel szemben. Ráadásul pillanatnyilag nem teremt garanciát a jövőbeni tartozások megfizetésére. Az sem állítható, hogy az önkormányzatok valóban mindent megtettek a hátralékok behajtásáért, ezért a javasolt megoldás a könnyebbik utat jelenti.
Miért terjeszti be mégis az önkormányzatok javaslatát a kormány a parlament elé? Azért, mert nagy a tb-alapok hiánya, mert kevés év végéig az idő, mert súlyos a költségvetés egyensúlyi állapota, mert az önkormányzatokat fedezet nélkül is hatalmas kötelezettségek terhelik. Ezek a rendelkezések tehát az alapok bevételeinek a növelése érdekében szükségesek. Így teremthetjük meg részben az ez évi 25 százalékos nyugdíjemelésnek, a gyógyszer- és táppénzkiadások jelentős túllépésének, valamint az egészségügyi dolgozók körében az 1994. évi közalkalmazotti bérrendezés előirányzottnál magasabb mértékű béremelésének fedezetét. A javaslat tehát soha meg nem ismételhető megoldással próbálja enyhíteni a bevételhiányt és a kötelezettségekhez szükséges fedezet megteremtését. Ezért terjesztjük önök elé.
Ugyanakkor a kormány kéri az Országgyűlés képviselőit, hogy javító-módosító indítványaikkal tegyék lehetővé a nyilvánvalóan ellentmondásos javaslat ellentmondásainak csökkentését, és ezzel együtt fogadják el a beterjesztett törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me