DR. CSEHÁK JUDIT

Full text search

DR. CSEHÁK JUDIT
DR. CSEHÁK JUDIT, a szociális és egészségügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egyetértés volt bizottságunkban a javaslat minősítését illetően, ugyanis valamennyi képviselőtársam úgy fogalmazott, hogy ez az előterjesztés úgy rossz, ahogy van. (Torgyán József tapsol.) Rengeteg kérdésben és hosszas vitában megfogalmazódott összes fenntartásunk ellenére azonban 11-en mégis támogattuk a törvényjavaslat általános vitára kerülését, ketten nemmel szavaztak, négyen tartózkodtak. Félszívvel támogatjuk, de támogatjuk, mert úgy gondoltuk, hogy a társadalombiztosításnak valóban pénzre van szüksége a miniszter úr által már említett intézkedések fedezetére, és támogatjuk azért, mert az a véleményünk, hogy módosító indítványokkal javítani lehet ezt az előterjesztést.
A bizottsági vitában megnyilatkozó képviselőtársaim felvetették, hogy tulajdonképpen ki a felelős az adósságok ilyen mértékű növekedéséért; az előző parlament szociális bizottsága-e vagy az általa kinevezett és felügyelt felügyelő bizottság; vagy esetleg a két éve választással megalakult társadalombiztosítási önkormányzatok; a kor-mány, amelyik nem tett megfelelő lépéseket és intézkedéseket a társadalombiztosítási adósságok eredményes behajtása érdekében; vagy valóban a rendkívül magas járulék, a magyar gazdaság összeomlása és a vállalatok fizetésképtelensége az oka az adósságok felhalmozódásának.
(15.50)
Megfogalmazták képviselőtársaim kérdéseiket: miért terjesztette be akkor a kormány ezt a féloldalas javaslatot? Felvetették, hogy hiányzik az előterjesztésből a szigorító intézkedések sora, és hogy elsősorban ebből a javaslatból a fegyelmezetlen járulékfizetők kedvezményei válnak nyilvánvalóvá. Megkérdezték képviselőtársaim a vitában, hogy vajon mibe kerül a társadalomnak és a társadalombiztosításnak ez az intézkedés. Mennyi fog bejönni, mi a várható haszna ennek az intézkedésnek, és vajon indokolatlan mértékben nem lazítja-e tovább az amúgy is laza fizetési fegyelmet? Abbeli aggályuknak is hangot adtak, hogy rossz a morális üzenete ennek az előterjesztésnek még akkor is, ha egyszeri intézkedés, hiszen valóban nem foglalkozik a jó járulékfizetők kedvezményeivel, csak a hanyagul teljesítők érdekeit fogalmazza meg.
Az előterjesztő és az önkormányzatok bizottsági ülésen jelen lévő képviselői válaszukban ezekre az aggályokra és ezekre a kérdésekre hosszas és részletes választ adtak. Valóban kiemelték azt, hogy a 192 milliárdos adósság csökkentésének ez a módja egyszeri intézkedésként fogalmazható meg. Biztosították a bizottságunkat arról, hogy a hamarosan beterjesztésre kerülő 1975. évi társadalombiztosítási II. törvényben a járulékbehajtás területén szigorító intézkedések meghozatalára kerül sor, valamint a csődeljárásról szóló törvény módosítása és a Btk. módosítása is hasonló szigorításokat tervez.
Képviselőtársainkkal a bizottsági vitában megfogalmaztuk azon igényünket, hogy fejeződjék ki ebben a tárgyalandó törvényjavaslatban a jól fizető járulékfizetők kedvezménye, érdekeltsége is, és valamennyien felvetettük azt, hogy a törvényjavaslat hiányosságait módosító javaslatokkal lehet majd korrigálni. Hogy milyen módosító javaslatokra kerül sor, abból egyet vagy kettőt már láthattunk; az általános vitában saját frakcióm vezérszónokaként erre fogok majd külön is javaslatot tenni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me