DR. NAGY SÁNDOR

Full text search

DR. NAGY SÁNDOR
DR. NAGY SÁNDOR, a számvevőszéki bizottság elnöke: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársak! A miniszteri expozé és a szociális bizottság előadója által elmondottak után nem sok mindent kell mondanom, hiszen valójában mind a beterjesztő, mind pedig az elhangzott bizottsági véleményben foglaltakat csak megismételni tudnám.
Én is szeretném megismételni és határozottan leszögezni, hogy az Országgyűlés számvevőszéki bizottsága ugyan írásos ajánlásában az általános vitára való alkalmasságot megerősítette, de ez a minősítés korántsem annak szól, hogy a bizottság elégedett lenne a törvénytervezet tartalmával. Az aggályok hasonlóképpen merültek fel ebben a vitában azzal kapcsolatban, hogy ez a javaslat valóban nem azokat kedvezményezi-e, akik nem tesznek eleget a kötelezettségeiknek, illetőleg mit ad azoknak, akik rendszeresen és megfelelő módon eleget tesznek a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettségeknek.
Mindezen túl a vitában felmerültek nagyon fontos részletkérdések arra nézve, hogy milyen szigorító szabályokat kellene alkalmazni általában a járulékfizetés ösztönzésére, a járulékfizetési készség javítására, de célzottan arra is, hogy ha valamilyen törvény születik és kedvezményeket lehet igénybe venni, azokra nézve, akik a kedvezményt igénybe veszik és később is tartozásaik keletkeznek, esetleg milyen speciális eljárásokat lehet végiggondolni.
Mindezt együttvéve, és nem kis mértékben azokat a szabályokat is figyelembe véve, amelyek az 1975. évi II. törvény járulékfizetéssel összefüggő szabályait érintik, a mi bizottságunk is úgy látta, hogy egyes pontokon esetleg átalakításra, illetve kiegészítésre szorulhat egy olyan törvényjavaslat-tervezet, amit az Országgyűlés valóban jó szívvel fogadhat majd el.
Az általános vitára való alkalmassági minősítés sokkal inkább a probléma súlyának, annak a körülménynek szólt, hogy ez a több mint 190 milliárd forint valóban nagyon hiányzik az alapokból, és természetesen nemcsak az alapokból, hanem hiányzik az államháztartás mérlegéből, és ebben a rendkívül nehéz pénzügyi szituációban kellőképpen realistáknak kell lennünk ahhoz, hogy egyébként a meglévő aggályok és fenntartások mellett is a javaslat lényegére - hogy tudniillik esélyt teremtsünk arra, hogy néhány tízmilliárd forint befizetésre kerüljön - a törvényi, jogi feltételeket megteremtsük.
Ilyen és ebből fakadó megfontolásokkal együtt bocsátottuk ki azt az ajánlást, amely ezt általános vitára alkalmasnak tartja, de nagyon örülök, hogy a miniszter úr is hangsúlyozta, hogy kéri az illetékes bizottságok és a képviselők közreműködését, hogy módosító indítványokkal, kiegészítésekkel és - én azért hozzátenném - az érintett tb-önkormányzatokkal együttműködve olyan törvénytervezet kerüljön végül is megszavazásra, amit mindenki jó szívvel tud támogatni, másfelől viszont valami pénzt is hoz a konyhára.
Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me