DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.
Igen tisztelt Képviselőtársaim! Ha nekem valaki azt mondja korábban, hogy én egy olyan Országgyűlésnek leszek a tagja, ahol olyan törvényt fognak előterjeszteni, ahol a jól fizetőket sújtják és a rosszul fizetőket premizálják, akkor én valami nagyon goromba dolgot válaszoltam volna annak, aki ezt feltételezi. És íme, most Békesi miniszter úr beterjesztett egy törvényt, hogy akiknek van pénzük, de nem hajlandók fizetni a tartozásukat, azokat premizáljuk, ne börtönbe csukjuk, ne hajtsuk be a tartozásokat kamatos kamattal, hanem premizáljuk őket, engedjük el a tartozásuk jelentős részét; akiknek viszont nincs pénzük és azért nem fizetnek, azokat csak sanyargassuk aztán tisztességgel, úgy, hogy beleborzadjon a társadalom, és ne törődjünk mi özvegyek, árvák könnyeivel... (Derültség a bal oldalon.).., ne törődjünk azzal, hogy itt nem tudnak fizetni lakbért, fűtést, villanyt, világítást, hogy mi országgyűlési képviselők hetente több tucat olyan levelet kapunk, ahol tájékoztattak minket arról, hogy egész egyszerűen nem marad más hátra, mint az öngyilkosság, a fázás, az éhezés, a család elhanyagolása.
Hát elnézést kérek, akkor beterjesztenek egy törvényt, ami az állami akarattal szembeszegülőket támogatja!? Nagyon sajnálom, hogy elment a belügyminiszter úr meg elment a népjóléti miniszter úr, mert ha a belügyminiszter úr itt maradt volna, akkor mondtam volna, tanácsoltam volna neki, hogy konzultáljon Békesi miniszter úrral, és hozzon egy olyan törvényt, hogy mondjuk, csak azokkal szemben kíván büntetőeljárást lefolytatni, akik már leülték a büntetésüket, viszont azokkal szemben, akiknek a bűncselekményénél nem tudták felderíteni az elkövető kilétét, szüntessék meg a büntetőeljárást. Körülbelül ennyi logikája van a Békesi miniszter úr által előterjesztett törvénynek is. És gondolom, hogy valami ilyesmi törvényt tanácsoltam volna az egészségügyi miniszter úrnak is, úgy látszik, itt, ebben a Házban az ilyen előterjesztéseknek van sikere, hogy hozasson egy törvényt, hogy a kórházban csak az egészséges embereket lehet kezelni, a betegeket, a rászorulókat nem lehet.
Én úgy gondolom kérem, ez a törvény a magyar parlamentarizmus, az Országgyűlés megcsúfolása, akkor is az, hogyha Csehák Judit megvédi Békesi Lászlót, akkor is az, hogyha, mondjuk, Nagy Sándor mint Állami Számvevőszék mondja némi kis rosszalló fejcsóválás mellett, ami úgy gondolom, belefér ebbe a szerepbe, hogy hát igaz, hogy nem a világ legjobb jogszabálya, de azért fogadjuk csak mégis el. Kíváncsi lettem volna, hogy szakszervezetként mit szól hozzá... Hát egyáltalán honnan szólt volna mint szakszervezet hozzá? Az egyik véleményt innen mondta volna el, a másikat amonnan? Szóval, kérem, ilyen törvényeket nem lehet előterjeszteni!
(16.50)
Nemhogy meghozni nem lehet: előterjeszteni nem lehet! Micsoda dolog azt premizálni, aki nem fizeti ki a tartozását!?
Természetesen én visszautasítok olyan neveket, amelyeket itt sugdostak a felszólalásom előtt a fülembe, hogy nézzük meg, a Fotexnél, ennél, annál hogy alakul a jövedelmezőség dolga! Mondtam, hogy kérem, meghallja Békesi miniszter úr, rendkívül boldog lesz, hogy lehetősége lesz előterjeszteni az ezzel kapcsolatos adatokat. Én magam, hogy megkönnyítsem a helyzetét, innen kérem fel: az ötven állami vállalat és az ötven legjobban prosperáló magánvállalkozás pontos mérlegét terjessze a Ház elé, hogy lássuk e törvény kapcsán, mennyit nyerészkednek ezek a vállalatok.
A Fotex esetében tudjuk a Fotex elnök-vezérigazgatójától az újságokon keresztül, hogy milyen jó orra volt neki, nem tudom, hány milliárd forintot, ötmilliárd forintot keresett a forintleértékeléssel. De én sajnos azoknak a rosszorrú magyar állampolgároknak a képviseletében szólalok itt fel, akikből van tíz és félmillió hazánk határain belül, és akik minden elképesztő rossz törvénykezés szomorú következményeit viselik.
Ha úgy gondoljuk, hogy a behajtást valamilyen módon ösztönözni kell, akkor nyilvánvalóan a jól fizetőket kellene premizálni és nem a rosszul fizetőket. Innen indulok ki! A rosszul fizetők ellen bizony büntetőeljárást kell indítani! Tökéletesen igaza volt Kis Gyulának, a Demokrata Fórum felszólalójának - illetőleg ő a szociális bizottság kisebbségi véleményét adta elő -, miszerint a csalás, a nyilvánvaló csalás eseteiben akar a pénzügyi előterjesztés visszaszolgáltatni olyan pénzösszegeket, ahol a bűncselekmény kézenfekvő megvalósulását bizonyítja, aki befizeti e törvény alapján a tartozását. Ha ő egyszer szándékosan nem tett eleget a tb-fizetési kötelezettségének, akkor bűncselekményt követ el, és bűncselekmény miatt kell vele szemben eljárást indítani, és nem premizálni kell!
Tessék nekem megengedni, hogy én a Független Kisgazdapárt nevében azt mondjam, ilyen törvényt nem lenne szabad előterjeszteni. Ilyen törvényt nemhogy meghozni nem lehet, de hogy felmerüljön a gondolata..! A világon mindenütt lássák, hallják, értsék, hogy miről van szó: akinek '94. június 30-án tartozása van - munkáltatónak, egyéb szervezetnek, személynek -, ha december 15-ig befizeti a tartozását, 36 százalékot elengednek, és megy ez a skála szinte végestelen végig. De akiknek ténylegesen nincsen betevő falatjuk, azoknak miért nem engedik el, mondjuk, a lakbértartozást? Vagy miért nem engedik el a fűtés vagy a világítás költségeit? Ha már valamit elengedünk, akkor ezt kellene elengedni, és nem a nagypénzűek tartozását. A nagypénzűekkel szemben keményen kell fellépni! (Zaj, derültség az MSZP soraiban.) És ha ez a kormány nem tudja végrehajtani a feladatát, akkor Európában a jogállamiság körülményei között van erre megoldás. Már az MSZP-s képviselőtársaim sorából hallom, hogy ők tudják, ismerik ezt a megoldást. (Derültség.) Nem kívánom ezt itt a parlament elé tárni. Eljön az ideje, nem is olyan sokára, amikor képviselőtársaim hangosabban is fogják ebbéli véleményüket hangoztatni a Házban is és a Házon kívül is. Lesz időnk ezt kivárni. De egyre nem lesz türelmünk: az ilyenfajta törvényeket, az ilyenfajta előterjesztéseket megszavazni. Én ne csodálkozzanak akkor, hogy mi azt mondottuk, ez a kormányzat dilettáns, ez a kormányzat pont az ellenkezőjét teszi annak, amit tennie kellene. És bizony, még azt mondanám az én kedves jóbarátomnak, Rott Nándornak, hogy nem kell ilyen nagyvonalúnak lennie, amikor én azt mondtam, hogy a kormány száz nap alatt százezer (sic!) hibát követett el, hogy egy hibát rögtön leírna. Úgy látom, eggyel többet kell hozzátenni: ez most már az 1001. hiba, mint a mesében, csak itt nem lesz a dolognak olyan szép befejezése.
A Független Kisgazdapárt nemcsak elutasítja, hanem visszautasítja az ilyen előterjesztéseket. Békesi pénzügyminiszter úrnak pedig azt üzenem innen, mert hiszen ő már nem várta meg ezt a felszólalást, tudta, hogy milyen tényekkel kell szembenéznie... (Derültség.) ..., nyilvánvalóan, igen tisztelt miniszter úr, ön két dolgot tehet: az egyik, hogy visszavonja ezt az előterjesztést; hogy emellett még mit tehet, az ön közismert találékonyságára bízom. Köszönöm a türelmüket. (Derültség, taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me