DR. PÁLOS MIKLÓS

Full text search

DR. PÁLOS MIKLÓS
DR. PÁLOS MIKLÓS (KDNP): Köszönöm szépen, elég lett volna csak félreállni... (Szórványos derültség.)
A 12. §-t egy e) ponttal indítványoztam kiegészíteni, ami lényegében az összeférhetetlenségre vonatkozik. A módosító javaslatom a következő: állami bíróságon kinevezett és ítélkező tevékenységet folytató bíró, valamint az ügyészségi szervezetben ügyészi tevékenységet folytató ügyész ne lehessen a választottbíróság elnöke vagy annak tagja. Legjobb tudomásom szerint ma is folytat három bíró választottbírói tevékenységet - mégpedig a Legfelsőbb Bíróság három bírája -, ami megalapozatlanná teszi az alkotmányügyi bizottságnak azt a véleményét - amikor is módosító javaslatomat nem támogatta -, hogy más törvényekben a kizárás lényegében megállapítható.
Azt hiszem, a magyar judikatúrának az egyik legnagyobb rákfenéje és nehézkessé teszi a joggyakorlatot az, hogy nálunk különböző jogszabályokból kell összeszedni és összeollózni egy-egy területnek a jogi szabályozásait.
(18.20)
Én nem tartanám haszontalannak, ha a választottbírósági eljárásról szóló törvény az összeférhetetlenségről rendelkezne, és legalább ebben a két esetben, két beosztással kapcsolatban kizárná azt, hogy választottbíróként közreműködhet. Szeretnék hivatkozni arra, hogy az 1911. évi I. törvénycikk 20. §-a ezt félreérthetetlenül megfogalmazta, mégpedig szó szerint a következőt: ténylegesen szolgálatot teljesítő ítélőbíró vagy ügyész választottbíróságnak sem elnöke, sem pedig tagja nem lehet. Az 1911-ben elfogadott törvény évtizedekig hatékonyan működött. Nekem az a véleményem, hogy annak ellenére, hogy ez egy nyolcvanéves törvény és egy nyolcvanéves gyakorlatot kívánna végül is szentesíteni, nem ártana, ha a törvényben külön szabályozást nyerne, mert ezzel a választottbíróságok tevékenységét olyan értelemben segítenénk, hogy a kvázi laikusokból álló bíróság elnökét és tagjait nem fertőzné meg az az egyébként a másik bírósági eljárásban szükségszerűen meglévő, de a bírósági eljárásokat nehézkessé tevő gondolkodásmód, mentalitás.
Erre való tekintettel kérem a törvényjavaslat előterjesztőjét, hogy módosító indítványomat támogassa. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me