DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmányügyi bizottság Pálos Miklós aggályaival egyetértett. Tehát félreértés ne essék, semmiféle elvi ellenvetésünk nem volt az általa előterjesztett módosító javaslattal szemben; hanem az alkotmányügyi bizottságnak az volt a véleménye, hogy ha már a bírósági szervezeti törvény, illetőleg az ügyészségről szóló törvény rendelkezik arról, hogy bíró, illetve ügyész kereső foglalkozást nem folytathat, akkor felesleges ezt az általános rendelkezést az egyes jogszabályokban megismételni.
A Pálos Miklós által felvetett gyakorlati példát ismertették velünk, az alkotmányügyi bizottság ezzel tisztában volt. Éppen ezért az alkotmányügyi bizottság meg kívánja tenni azokat a lépéseket, hogy ez a feltehetően jogszabályi értelmezésből adódó vitás kérdés más úton megoldódjék, amelyhez nem szükséges a jelenlegi törvény módosítása.
Itt szeretnénk jelezni azonban azt is, és egyben a jelen levő igazságügy-miniszter úrnak a figyelmét is fel szeretnénk erre hívni, hogy az ügyvédi törvényben is hasonló összeférhetetlenségi szabály található. Az ügyvédség tekintetében azok a kizáró okok, amelyek a bíráknál és az ügyészeknél egyértelműen fennállnak, nincsenek. Éppen ezért nagyon sürgősen az ügyvédi törvénynek a kizáró rendelkezéseit összhangba kellene hozni azzal, hogy ne jogértelmezési úton kelljen megoldani azt a kérdést, hogy ügyvédek a választottbíróságokban eljárhassanak.
Egyébként visszatérve az eredeti felvetésre, nagyon fontos kérdésre hívta fel a figyelmet Pálos Miklós, és az alkotmányügyi bizottsági vita remélhetőleg el fogja érni azt a célt, hogy az eddigi, a mostani törvény előtti helyzet és a nem kimondottan egyértelműen értelmezett jogszabályok miatt ellentmondásos helyzet megszűnjék.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me