DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Házszabály 52. § (1) bekezdése alapján kértem szót ügyrendi kérdésben, miután a házbizottság a Házszabály 23. § b) pontja alapján javaslatot tett a Háznak a napirendi pontokat illetően, azonban a most ismertetett javaslattétel eltér a házbizottság megállapodásától. A házbizottság ugyanis az ügyészi törvényről - amely pontos nevén, az ügyészségi szolgálati viszonyról és ügyészségi adatkezelésről szóló törvényként került a tisztelt Ház elé -, úgy döntött, hogy azt nem fogja vezérszónoki rendszerben tárgyalni, de a mai nap - rögtön a tárgysorozatra vételt követően - fogja az ötórás szünetig ezt a törvényt tárgyalni.
Ettől a házbizottsági megállapodástól eltért a kikézbesített javaslat, és az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvény tárgyalásánál a mostani időpontot illetően csak a miniszteri expozét jelöli meg, és holnap este, valamennyi napirendi pont lezárása után - a szavazások után -, tehát várhatóan este 9 órakor kezdődne meg az érdemi szavazás arról a számos - száznál jóval több - paragrafusból álló törvényről, ahol rendkívül éles kisebbségi vélemény hangzott el az alkotmányügyi bizottság ülésén, és ahol rendkívül éles vita folyt le ebben a kérdésben. Egy olyan törvényről van szó, képviselőtársaim - kénytelen vagyok felhívni a figyelmüket -, ahol egészen mást jelöl meg a törvény címe. Az úgy szól, hogy az ügyészségi szolgálati viszonyról és ügyészségi adatkezelésről, ugyanakkor azonban a lényegét tekintve nem erről szól ez a törvény. Az adatkezelésről csak két paragrafus van az egész - száztizen-egynéhány paragrafust magában foglaló - törvénytervezetben, és a lényegét tekintve rendkívül fontos államhatalmi kérdésekbe nyúl bele, részben az alkotmánnyal ellentétes előterjesztéseket is tesz - tehát az alkotmányt és az államhatalmat érintő kérdésekről szól! Ezeket holnap este 9 óra után elkezdeni vitatni: álláspontom szerint az államhatalmi ágak megoszlásának az állampárt által történő felrúgását megkönnyítheti, de többpárti parlamenti demokrácia kialakításához az ilyen módszerek alkalmatlanok és elfogadhatatlanok.
A Független Kisgazdapárt álláspontja az, hogy a házbizottsági üléseknek csak akkor van értelmük, ha az ottani ajánlásokat az adminisztráció úgy fogja a Ház elé tárni, ahogy a házbizottság előtt ezek a megállapodások történtek. A házbizottság elé még úgy történt meg a beterjesztés, hogy szó sem volt a kedd esti időpontról - erre külön is felhívnám a képviselőtársaim figyelmét. Természetesnek vette a beterjesztés, hogy egy olyan fontos törvényről van szó, hogy vezérszónoki rendszerben kell ezt a kérdést megvitatni, és noha mi - éppen azért, hogy jobban tudjon gazdálkodni a Ház az idejével - nem kívántuk a vezérszónoki rendszerben való megvitatását ennek a törvénynek, de az, hogy ezt ledegradáljuk és majd az esti mese után tegyük - hogy akkor már úgysem fogja senki hallani, senki látni, hogy miként rúgjuk fel az államhatalmi ágak megoszlásának azt a gondos egyensúlyát, amelyet az ellenzéki kerekasztalban állítottunk fel -, úgy gondolom, ehhez a Független Kisgazdapárt nem fog segítséget nyújtani.
(15.20)
Kérem igen tisztelt képviselőtársaimat, önök se nyújtsanak az ilyen eljáráshoz segítséget, és a napirendet változtassák meg akként, hogy most kerüljön sor az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvény általános vitájának megejtésére. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me