ELNÖK (dr. Gál Zoltán)

Full text search

ELNÖK (dr. Gál Zoltán)
ELNÖK (dr. Gál Zoltán): Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Tegnap volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 38. évfordulója, s ünnepeltük a köztársaság kikiáltásának 5. évfordulóját.
A verőfényes őszi napon sok százezren békességben idézték fel az újkori magyar történelem e két, egymással szorosan összefonódó, kiemelkedő eseményét. Méltató, az alkalomhoz illő komoly szavak hangzottak el. A mai magyar valósághoz hozzátartozik, hogy e beszédekben és szónoklatokban más és más hangsúlyok fogalmazódtak meg. Hallhattuk, hogy eltérnek az álláspontok az '56-os események megítélésében, hatásának bemutatásában... (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Nem esemény, forradalom! Forradalom!)... és a múltból fakadó, jövőnek szóló tanulságok levonásában.
Mivel az ország megemlékezett a hősökről, a mártírokról, az áldozatokról, ezért az ismételt tiszteletadáson túl nem érzem szükségét annak, hogy e helyről felidézzem a tegnapi méltató szavakat.
Mi, képviselők sokféle program alapján arra kaptunk megbízatást így, együttesen több millió magyar állampolgártól, hogy találjuk meg az ország felemelkedéséhez szükséges legjobb megoldásokat, s azokat foglaljuk törvénybe. S ha mi itt egymással vitázva, de kemény munkával megalapozott, tiszta lelkiismerettel, egymás szándékainak őszinteségét nem kétségbe vonva tesszük ezt, akkor úgy vélem, 1956, a szabadságharc és a forradalom szellemében cselekszünk. És ez a legfontosabb.
Ezeknek a gondolatoknak a jegyében kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy tisztelegjünk 1956 hősei, mártírjai, áldozatai emlékének - köztük azoknak, akiket 1956. október 25-én éppen itt gyilkoltak meg orvul a Parlament előtt - egyperces néma felállással. (A jelenlévők egyperces néma felállással adóznak az áldozatok emlékének.) Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me