FEKETE GYÖRGY

Full text search

FEKETE GYÖRGY
FEKETE GYÖRGY (MDF): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Hölgyeim és Uraim! Azt hiszem, azt, hogy a döntés megszületett, ennek az oldalnak a nagyfokú érdektelensége, különösen a szabaddemokratáké jól mutatja most a parlamentben. (Zaj, közbeszólások a bal oldalról: És a másik oldal? - Dr. Dornbach Alajos az ellenzék üres padsoraira mutat.)
Bauer Tamás úrnak ahhoz a megjegyzéséhez, miszerint a világkiállítás hülyeség, csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy ez Tamás Gáspár Miklósnak a címerre tett korona micisapkázásával azonos szintű megjegyzés.
Expóügyben szégyenletes döntés van készülőben; mondom ezek után, és ha megszületik, besároz mindannyiunkat, azokat is, akik kitalálták, akiket belesodortak és még azokat is, akik korlátozott eszközök birtokában kétségbeesve érvelnek immár három hete, reggeltől estig a parlamentben.
Nekem most az a feladat jutott, hogy a legtágabban értelmezett kultúra, a magyar és az egyetemes szellemi teljesítményvilág előrevetített vereségének hét aspektusát soroljam fel. A hét mágikus szám. Mindegyikben az expó és a millecentenárium szoros kapcsolatáról van szó.
1. Az expó - mint a világ első kulturális aspektusú expója - és a millecentenárium évének egybeesése nem naptári véletlen, hanem a történelem különleges ajándéka, s azt hiszem, mint jó magyar ember, sőt mint keresztény is mondhatom azt, hogy kegyelme. Két értelemben is. Először: több hónapra a művelődés, a művészet, a kommunikáció tudománya európai életének közepére helyezte volna Magyarországot és benne a magyar kultúrát, mint ma szinte sajnos az egyetlen, fejlődésében és eredményeiben abszolút nemzetközi szintű teljesítménysorozatot. A magyar pavilon remekül megtervezett architektúrája, tartalmas szellemi mondanivalója a nemzetközi pavilonok XXI. századi tartalmi orientációja - tudjuk sokról, hogy mi lett volna benne -, a nemzeti napok rendezvénysora és a világ kultúrájának természetes, mindennapi jelenléte a fővárosban és vidéken visszahelyezhetett volna bennünket Európát gazdagító, jogos örökségünkbe, amelyből majd 50 éve természetellenesen szakíttattunk ki. Másodszor: a külpolitikusoknak érdemes lenne azon elgondolkodniuk, hogy a harmadára csonkult magyarság számadása, az 1100 éves honfoglalás ünneplése akaratunk ellenére miként fordíthatja például még jobban szembe velünk szomszédainkat. Ha nem lévén expó, saját nemzeti pavilonjaikba nem tehetik a mi örömeink mellé természetes szellemi egyensúlyaikat, mint az évezredes együttélés közös bizonyítékait. Ugyanis legkevésbé a szó egyenlít ki meglévő distanciákat; a tárgyak, a művészeti teljesítmények, a találkozások, a közös jövőképre utaló tervek üzenetei viszont szinte maguktól építenek hidat a politikusok és a katonák rendre elkövetett tévedései által vájt történelmi mélységek fölé.
A rossz döntés ellopja azt a reménységet, hogy a szlovák, az ukrán, a román, a szerb, a horvát, a szlovén szemek összeragyogjanak végül itt nálunk, közös teljesítményeink öröme felett, és a közös jövő lehetőségei is több esélyt kaphassanak.
Az 1100 éves emlékév tehát az expó nélkül nem ugyanaz az ünnep, hölgyeim és uraim. A figyelmet akkor fordítja befelé, amikor a világ értő figyelmére szomjas az egész keleti régió s közöttük leginkább talán mi. Ez a nyilvánvalóan megtervezett devalváció kiteljesíti azokat a hátsó szándékokat, amelyek a magyar nép nemzeti önazonossága keresésének és szándékai, sikerei felmutatásának örömét csökkenteni kívánják, szándékosan kívánják csökkenteni, s helyette életérzésének az üres fogyasztói komfortérzet szimpla ideológiáját szánják. Csak remélni tudom, hogy hosszú távon nem fog sikerülni.
2. A szervezési, koordináló folyamatok előrehaladott állapotának abortusz-gorombaságú megszakítása, az előmunkálatok megállítása és a folytatás tervszerű ellehetetlenítése természetesen törvényellenes. Erről ma is szó esett, Soós Károly Attila képviselőtársam alaposan elszólta magát. Három hónap alatt nem ez az első, törvénysértésnek már a sokadik.
A leállítás nemcsak az építés folyamatában, a pénzek mozgásában jelent földcsuszamlást, hanem a nemzetközi méretű szellemi előkészületekben és a hazai kulturális és tudományos kapcsolatok és eredmények megszületésében, felszínre hozásában is. Ezeket is évekre előre tervezik ugyanis a világon és igazán nem csak a mi elképzeléseink szerint.
A nemzetközi naptárt szimbolizáló világóra tőlünk függetlenül ketyeg. A hibás döntést követő veszteség listája többszöröse lehet a törvényelőterjesztő által felsorolt eredménylistának.
(20.00)
Ez még számtani műveletnek is nagyon gyatra. Ugyanakkor tudom - mert hivatalból részt kellett vennem az előtárgyalásokban, és most már egy kicsit sajnálom is -, hogy a világkiállítást következetesen ellenző politikai erők mintegy két éve, a köztársasági elnök vezetésével szervezik 1997-re az úgynevezett világművészeti fórumot, a világfalut Budapesten. Ez a kétségtelenül nagyon színvonalasnak ígérkező akciósorozat bizonyos értelemben helyettesítheti az expót, de óriási arányeltolódást jelent, hiszen míg az expón Magyarország nyújtja tenyerét a világnak - hogy az értékeit ráhelyezhesse -, addig a világművészeti fórumnak mindegy, hogy hol van a világon, neki csak helyt adunk - míg az expóban magunk fejeződhettünk volna ki. A különbség lényegbevágó: az erőszakos magyar kulturális álliberalizmus játszhatja ki ezúttal is a világkultúrát a magunké ellen, egy mindkettőhöz teljesen méltatlan versenyben.
3. Az 1100 éves európai létünket ünneplő és dokumentáló eseménysorozat az expóvilágot átfogó ölelése nélkül a finanszírozók számára helyi szinten is érdekmúlást jelent. A napokban voltam egy vidéki, Vác melletti vállalkozói fórumon: körülbelül a 30 vállalkozó közül 25-en ezt hozták a tudomásomra - nem MDF-tagok, még csak nem is a szimpatizánsaink. Csökkenni fog az üzleti vállalkozói körök besegítése az emlékévbe, és az emlékév teljes költségvetése az állam nyakába szakad - persze áldott teherként. A levágott expó-szárnyak nem emelhetik meg a megyecentenáriumot - letollazzák. Ez a gondolkodás nagyobb léptékben is teljesen korszerűtlen, és kifelé-befelé rendkívül negatív az üzenete.
4. Az expó elmaradásának az oktatási, a tudományos, a művészeti vagy a kulturális élet a nagy vesztese, minden ellenkező kormányagitációval szemben. Az ezúttal is gyűjtőfogalomként használt kultúra fogalomkörébe tartozik ugyanis már maga a jelmondat is: kommunikáció egy jobb világért. Ebben a mondatban a szellemi és technikai teljesítmények egysége, a kiállításon pedig a közös megjelenése manifesztálódhatott volna. De kulturális tett az elmaradott városrész urbanisztikai feljavítása, a fővárosi infrastruktúra fejlesztése, az expó felépítményeinek építészeti értékei, a benne résztvevők szellemi potenciájának aktív igénybevétele, a felgyorsított egyetemi fejlődés és a - ma már említett - szomszédos népek kulturális és történelmi értékeinek velünk együtt való szerves megjelenítése. Jól szimbolizálja ezt a közös értékcentrumot a megtervezett programoknak a hármas egysége, amelyről tudják: először az expó területén lévő hazai és nemzetközi rendezvényeket jelenti, aztán az expóhoz csatlakozó fővárosi és vidéki országos rendezvénysorozatot, míg végül az 1100 éves millecentenáriumi rendezvénysorozatot - összesen mintegy 300 kapcsolódó, fontos, nagy rendezvénnyel számolva. Ezek mind már valamilyen készültségi fokon vannak. Ez a koncepció szakszerűen semmiképpen nem helyettesíthető be azzal az eseménysorral, amelynek megrendezésével Mécs Imre képviselőtársam igyekezett menteni a kormány tévedését. A jó szándék feltételezése mellett is az a hasonlat jut eszembe, miszerint az autó ugyan alkatrészek sokaságából áll, ám azok egy műszaki rendbe szerelve képesek csak a mozgásra, míg egy konténerbe halmozott alkatrészsorozat nem más, mint hulladék - még akkor is, ha ugyanazokról az alkatrészekről van szó.
Felelősséggel kell megkérdeznem itt, az ország színe előtt - nevetséges ez a mondat -, mekkora vereségeket szándékoznak még mérni a magyar kultúrára azok, akiket nem leszámolással, hanem elszámolással bíztak meg a magyar választópolgárok? Miféle bátorság, miféle felelősség az, amelyik nem a téves elődöntés korrigálásával válaszol egy nemzet többségi akaratára, hanem politikai és pénzügyi demagógiával? Miféle makacsság veszi át a józan ész szerepét? Miért engedünk egy maroknyi kisebbség lelki terrorjának, azoknak, akiknek minden csak magyarkodás, ami magyar, és minden szép, ami idegen?
5. A hetek óta előrevetített lépéssel sikerült tarkón ütni azt a kisvállalkozói világot, amelyik nem látható milliárdjait - mert azok nincsenek -, hanem azoknak a kis pénzeknek és jó szándékoknak az ezreit-tízezreit szánta, és fektette már be az előkészületekbe és a megkezdett megvalósításokba - vidéken -, amelyeknek megmozdításával a mindannyiunk által áhított polgári Magyarország épületének falai magasodhatnának. Mindezt falvak és városok százaiban, az infrastruktúra fejlesztésében, a civil erők áldozatos összefogásával és az önkormányzatok kohéziós képességeinek kihasználásával tudták megtenni - remek polgármesterek közül többen itt mind a két oldalon előfordulnak. Képviselőtársaim, az önök óriási többsége - egyénileg - és a szocialisták - választási programjaikban - ezt nem ígérték a magyar népnek.
Velem, aki együtt kampányoztam Gál Zoltánnal, a házelnök úrral, nagyon sok televíziós riportot csináltak a kábeltelevízióban. Egyetlenegy alkalommal Gál Zoltán úrtól nem hangzott el - mint szocialista párti képviselőjelölttől -, hogy annullálják a világkiállítást. Most - mint kerületi képviselőhöz - hozzám jönnek be, hetenként csütörtökön délután a Márvány utcába, a kerület nem MDF-es tagjai reklamálni: mit tudna egy képviselő tenni annak az érdekében, hogy az ígéreteket állja a Szocialista Párt? Önöket rossz erők belesodorták ebbe a helyzetbe, és ettől a pillanattól kezdve mindaz, amit tesznek, nem csupán politikai kérdés, hanem erkölcsi mérce, elsősorban az erkölcsi tartásnak a parlamenti próbája.
6. Most kell kimondani újra, hogy a legnagyobb félrevezetése a kormánynak az a gesztus, hogy - mániákus erőfeszítéssel, helyenként törvényszegésekkel, helyenként számháborúvá züllesztve a kérdést, helyenként sima svindlikkel, mellébeszélésekkel - a gazdaság síkjára emeli minduntalan át azt, ami alapvetően politikai szándékok által vezérelt. Ez itt a három hét alatt fekete-fehéren bebizonyosodott. Egyre sűrűbb, de egyre vérszegényebb tagadása ezt még nyilvánvalóbbá teszi. Az egyik koalíciós párt politikusai közül ugyanis néhányan - jó részük már itt sem ül a mai parlamentben - öt-hat évvel ezelőtt döntöttek az expó annullálásáról; s most a két kormányzó baloldali párt paktumpolitikájának sarkalatos feltételévé tették a negatív döntést. Bizonyára vannak közöttünk néhányan, akik tudják, és kicsit többen, akik sejtik az ellentételeket. Az ország lakossága ennek felismerésében nyilvánvalóan, fájdalmasan késni fog. Sokkal többen vannak-vagyunk tehát a közös áldozatok, mint ahogy az az első pillanatban itt mindannyiunknak tűnhet. Ezek az erők nem érdekeltek abban, hogy a nemzet megszerkessze európai létének igazságos és felemelő egyenlegét. Ezeknek az erőknek a munkáltatás és a pszichológiai befolyásolás egyedül az érdeke, nem a kihúzott közös derék. Ezek az erők hátul rángatják a parlamenti marionett zsinórjait, tapasztalva, hogy a bábuk néha teljesen gyanútlanul, engedelmesen ugrálnak - már akik. Saját súlyuk növelésének esélyeit az expó teljes súlytalaní-tásával kívánják elérni.
7. Végezetül: a kormányelőterjesztésből kiderül, hogy nincs igazi terv, igazi program az 1100 éves millecentenáriumi ünneplésre. Teljes a készületlenség. Azok, akik állandóan kétségbe vonják az expóelő-készületek szakszerűségét az elmúlt három évet tekintve, nem szégyellik elénk tenni tanácstalanságaik írásos bizonyítékait, tartalmi és finanszírozási kérdésekben egyaránt - már ami az 1100 éves ünneplést illeti. E tekintetben pedig különösen késő van, pláne akkor, amikor a kulturális pótköltségvetés értelmetlen csökkentései azokat a tételeket is sújtották - és ezt mi tudjuk -, amelyekben a rendezvények megvalósulásai lehetségesek volnának, és az 1995-ös költségvetés kiszivárgott iránya és irányszámai előre meg is teremtik a méltó megvalósulás felmentésére szánt érveket. Váltóprogram tehát nincs - és ez nagy hiba, sőt bűn; de még ennél is nagyobb, ha van, csak mi, akikkel fedeztetik a döntést, nem tudunk róla. Azt ne higgyük, hogy ez is a lassan genetikus reflexszé váló kapkodások közé sorolható a kormány részéről! Az expó lefújását eldöntő álliberálisoknak igenis van koncepciója, végrehajtásában következetesek. Érveiket szándékos félrevezetésekbe, hamis adatokba csomagolják minduntalan.
Támogatom tehát én is Szabad György professzor úr javaslatát: jöjjön el végre az igazság órája, mielőtt katasztrofálisnak ígérkező döntésünket meghoznánk! Én egyébként, képviselőtársaim, még adok reményt a jó döntéshez. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me