BALSAY ISTVÁN

Full text search

BALSAY ISTVÁN
BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Örülök, hogy elértem a célomat. Teljes mértékig egyetértek Szöllősi Istvánnéval; egyben nem, és abban nem... (Derültség a bal oldalon.).., hogy mosolyog rám a kormányzó párt soraiból, és ez számomra azt jelenti, hogy azért nyugodt, mert az önkormányzatoknak kell kifizetni azokat a hiteleket, amelyekre a törvény kényszerítette. Ez pedig azzal a tragikus következménnyel jár... - egy székesfehérvári példát mondok, mert a pontos számadatot nem tudom a városok tekintetében, 42 milliárd forintra emlékszem, a kormányprogram 60 milliárdos csomagról beszél csak a közalkalmazottak, köztisztviselők bérénél. Tehát ez közel akkora, mint a mezőgazdaság támogatása című fejezet. Tehát egy óriási dologról van szó, és senki nem szól, és nyugodtan ül a helyén - ezért értem el a célomat. Az önkormányzatok ezt csak úgy tudják megfizetni, és meg kívánják fizetni, kedves Rozgonyi képviselőtársam, mert az önkormányzatok, például Székesfehérvár 450 millió forintot vesz fel hitelként, és itt az állam 120 millió forintot vállalt.
Várhatóan az ön és az én eredményes munkásságom révén az A/1. kategória meg fog változni, és meg fog változni a munkában töltött idő beszámítása is. Az ön mosolya pedig számomra azt jelenti, hogy ezeket az önkormányzatnak kell kifizetni, amelyre törvény kényszerítette, hogy ezt megtegyék. Az állam pedig minden 100 forintból 63 forintot visszakap, és nagylelkűen még ennél kevesebb támogatást is ad.
Még egy adatot hadd mondjak, hogy az önkormányzatok ma a központi költségvetésből 83 százalékot az államtól kapnak vagy kapnak vissza. Ezért tehát ma egy államilag meghatározott önkormányzatiságról beszélhetünk, ezért kértem önt arra és a többieket, hogy a közalkalmazottaknak, köztük a pedagógusoknak, védőnőknek, orvosoknak - nem sorolom tovább - a bére kifizethető legyen, de az önkormányzatok eladósodnak, tönkremennek, ha ez a felfogás érvényesül. Örülök, hogy a kormányzó párt több tagja egyetért azzal, hogy ki kell fizetni ezeket a béreket, viszont azt is kérném, hogy a törvény azon részének is tegyenek eleget, amelyet ismertettem, hogy feladatot csak úgy lehet adni önkormányzatnak, ha ez biztosítja legalább az arányos részt vagy legalább a megfelelő hozzájárulást.
Én egyébként minden alkalommal Szöllősiné képviselőtársammal együtt arra törekedtem, hogy a közalkalmazottak nagyon sanyarú és nagyon rossz helyzetéből és a köztisztviselők helyzetéből is előbbre jussunk, de ehhez kormányzati eszközök is szükségesek.
(12.10)
A másik hozzászólással kapcsolatban pedig nem tudok mást válaszolni: nem akarom felidézni a megye, kontra megyei jogú város vitát, épp elég volt ez a négy év, és épp eléggé bizonyították a megyei jogú városok kevesebb ráérő idejükkel és kevesebb pénzükkel, hogy elvégezték a rájuk jutó feladatokat. Még azokat is, melyek térségi feladatok voltak.
Én csak a 70. §-ban megemlítetteket tartom ellentétesnek azzal, amit az Európai Chartával ratifikált a Magyar Köztársaság parlamentje, hogy ne vegyük el a feladatot azoktól a településektől, amelyek ennek az ellátásáról kívánnak gondoskodni. Még a közgyűjteményeket se vegyük el azoktól a városoktól, településektől, hiszen ez hozzátartozik minden város autonómiájához, saját arculata megteremtéséhez. A muzeális értékeket se vegyük el, hanem teremtsük meg a feltételét, hogy ott hagyjuk a személyi jövedelemadó nagyobb részét, hogy a bevételekből biztosítunk nagyobb részt, és elérjük azt az európai szintet, hogy egy önkormányzati költségvetés körülbelül 50 százaléka saját bevételből adódik össze.
Ha már nemzetközi példákról beszélünk, akkor a településközösség vagy a legrégebbi demokrácia, az Angol Egyesült Királyságban a grófságok átalakítása már tartalmilag korábban megtörtént, most pedig településközösségek alakulnak ki, mert tarthatatlan dolog, hogy egymással szimbiózisban élő, néhány kilométerre lévő települések ne együtt gondolkodjanak, hanem a megyén keresztül, vagy különböző egyeztető tanácsokon keresztül kommunikáljanak. Elnézést, hogy a két percet túlléptem. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me